Speedfest #10: Bartmann over Speedfest, Peter Pan Speedrock-bier en Eindhoven Rock City

3voor12/Eindhoven in gesprek met Bart Geevers van Peter Pan Speedrock

Ateke Wilemse ,

Komend weekend vindt in het Klokgebouw de jubileumeditie plaats van Speedfest. Naar alle verwachting gaat dit festival uitverkopen en ook wordt die dag de twintigjarige verjaardag van Peter Pan Speedrock gevierd. De tragische gebeurtenissen in Parijs hebben echter een schaduw geworpen over al deze feestelijkheden. De Amerikaanse band Eagles of Death Metal – dat zich temidden van alle chaos begaf en tevens een crewlid heeft verloren – annuleerde geheel begrijpelijk hun Europese tour. Speedfest zal het dus moeten doen zonder headliner en met een hele zure bijsmaak. De aanval op de Franse concertgangers voelt immers als een mokerslag voor muziekliefhebbers alom.

Voordat dit nieuws de wereld schokte, sprak 3voor12/Eindhoven met Bart Geevers (Bartmann), de bassist van Peter Pan Speedrock. Het gesprek ging onder meer over de transformatie van Dikke Dennis naar Gewone Dennis en de lancering van een nieuw bier dat ervoor moet zorgen dat Speedfestgangers dit jaar weer traditiegetrouw op tafels, trappen en vloeren kunnen instorten. Uit respect voor alles waar Bart Geevers en Speedfest voor staan, is de toon en inhoud van dit interview onveranderd gebleven.
 
Hoe gaan jullie de verjaardag van Speedfest precies vieren? Tien kaarsjes op een slagroomtaart plaatsen en dat was het dan?
Ter ere van het jubileum brengen we ons eigen bier uit. Het brouwsel genaamd Heavy Lager is tevens een ode aan het twintigjarige bestaan van Peter Pan Speedrock. We koesteren al jarenlang de wens om ons eigen bier uit te brengen. Onze brouwer – Stephan Michel – hebben we zo’n tien jaar geleden ontmoet in Bamberg, een van de belangrijkste biersteden in Duitsland. Deze gast nam op een gegeven moment de brouwerij Mahrs Bräu van zijn vader over en gooide het roer vervolgens behoorlijk om. Aangezien hij nogal van harde muziek houdt, ontwikkelt hij bier in samenwerking met bands die hij gaaf vindt. De eerste variant was een collaboratie met Mastodon, nu volgen wij.
 

Jullie band heeft inmiddels een volwassen leeftijd bereikt, maar de naam verwijst nog altijd naar een kinderheld. Wordt het niet eens tijd voor een passender boegbeeld? Of blijven jullie net als Peter Pan eeuwig jong?
Dat is inderdaad het uitgangspunt. Bovendien zijn we net een beetje bekomen van de schrik dat Dikke Dennis niet langer onze bandmascotte is. Vorig jaar is hij een dag voor Speedfest de afkickkliniek ingegaan en sindsdien is hij volledig alcohol- en drugsvrij. Verder heeft hij een maagverkleining gehad, dus mag je inmiddels wel spreken van Gewone Dennis. Ik ben blij dat het heel goed met hem gaat, maar we hebben als band voorlopig wel even genoeg veranderingen doorgemaakt.

Dan nu iets anders. Nijmegen noemt zich al enige tijd Rock City. Wist je dat? En wordt het niet eens tijd voor een gevecht tussen deze twee steden?
Dat klopt, Nijmegen is momenteel heel goed bezig. De Eindhovense kroegen Altstadt en The Jack doen hun best de boel op te pakken, maar het faillissement van The Rambler heeft een gat achtergelaten in Eindhoven Rock City. Als ik eerlijk ben, ga ik tegenwoordig vaker in Nijmegen naar een band kijken dan in mijn thuisstad. Ik vind het vervelend om toe te geven, maar het is in Eindhoven weleens beter geweest qua programmering. Er moeten minder grote acts geboekt worden om de Effenaar vol te trekken en beter gekeken worden naar wat nu echt een goede band is.

PPSR is net terug van een tour door Verenigde Staten. Naar verluid liet headliner Mondo Generator jullie tijdens een show in de steek. Vervolgens zou het lastig zijn geweest om voldoende publiek te trekken. Was deze tour ondanks alles een succes?
Aan het eind van de tour hebben we inderdaad wat extra geboekte shows alleen gedaan. Verder was er een optreden waarbij we het op het laatste moment zonder Mondo Generator moesten stellen. Zanger Nick Oliveri moest toen plots weg om te repeteren met Dwarves en voor een project met Josh Homme. Wegens het dreigende publiekstekort is toen een geldinzamelingsactie gestart door de Turbojugend, de fanbase van de Noorse band Turbonegro. Erg tof allemaal. En hoewel we niet altijd voor volle zalen hebben gespeeld, was het aanwezige volk geweldig om voor te spelen.

Binnenkort vertrekken jullie naar Japan om het album “Buckle Up & Shove It” te promoten. Wat verwacht je hiervan?
Ik heb geen flauw idee. We zijn er nog nooit geweest en dit is de eerste plaat die in Japan uitkomt. Het zal vast goedkomen.

Dan komt er nog een vinyl-box aan: als je mocht kiezen, ging je dan een langdurige relatie aan met een elpee, een casettebandje, cd of mp3-tje?
Of het een box wordt is nog niet helemaal zeker, maar alle albums die we ooit hebben gemaakt komen inderdaad op vinyl uit. En wat betreft die relatie: ik ga voor allemaal. Het geluid van met name oude cassettebandjes klinkt lekker stoffig, terwijl vinyl eigenlijk altijd goed is. Toch vind ik het ook fijn dat ik tijdens een tour mijn hele platencollectie op mijn mp3-speler heb. Thuis heb ik ook nog een hele collectie cd’s liggen, die vind ik vooral mooi om naar te kijken. Kortom: voor alles valt wat te zeggen.

Heb je tot slot nog een advies voor alle Speedfestgangers van komend weekend?
Zorg dat je goed uitgerust naar het festival komt, we gaan dit jaar namelijk een paar uur langer door. Bouw het alcoholverbruik geleidelijk aan op, maar wacht niet te lang met het proeven van het Peter Pan Speedrock-bier: daar is slechts een beperkte hoeveelheid van.

Speedfest #10 vindt zaterdag 21 november plaats in het Klokgebouw.