Vijf agendatips van 3voor12/Eindhoven: mei 2015

Met o.a. Mudhoney, Colin Stetson & Sarah Neufeld, E-TOWN TECHNO en Eddy & The Ethiopians

Anke Langelaan ,

3voor12/Eindhoven is een samenwerking aangegaan met Uit In Eindhoven en presenteert maandelijks de vijf grootste concerttips van de maand. De vijf agendatips van 3voor12/Eindhoven verschijnen zowel op de website van 3voor12/Eindhoven als die van Uit In Eindhoven en met enige regelmaat ook in de gedrukte versie van de Uitkrant. Meer tekst en uitleg en de muziek die erbij hoort, worden gegeven in het wekelijkse programma van 3voor12/Eindhoven radio. Zo valt er nog wat te ontdekken en hoeven goede concerten of andere events nooit meer gemist te worden.

De tips van onze redactie voor de maand mei, in chronologische volgorde:
 
1. Club Cross-linx: Colin Stetson & Sarah Neufeld | Effenaar | 3 mei
 
Tijdens onze radio-uitzending van 28 april besteedden we al aandacht aan de bijzondere samenwerking tussen saxofonist Colin Stetson en violiste Sarah Neufeld. Dit Canadese duo, beter bekend als leden van Arcade Fire en Bon Iver, bracht onlangs een eerste gezamenlijk album uit met de titel ‘Never Were The Way She Was’. Middels een bescheiden tournee langs vier Nederlandse steden onder de noemer Club Cross-linx mag het publiek kennismaken met deze nieuwe muzikale samenwerking. Eindhoven is de enige zuidelijke locatie die de tour aandoet en bovendien de hekkensluiter. Overigens is Club Cross-linx onderdeel van het gelijknamige indie-classical festival, dat in één gevarieerde avond ‘onvermoede verbindingen legt tussen gecomponeerde ‘nieuwe’ muziek en artiesten uit de avant-garde popscene’. Met Colin Stetson en Sarah Neufeld zoekt het festival de meer intieme sfeer van de clubscene op. Wordt hopelijk vervolgd...
 
2. Mudhoney + White Hills + Barton Carroll + traumahelikopter dj-set | Effenaar | 3 mei
 
Volgens avondcoördinator Jasper van Gerwen van de Effenaar is het optreden van de grunge en fuzzpunk heersers  Mudhoney het concert van de maand in zijn poptempel. Deze veteranen - want zo mag je ze toch wel noemen binnen het genre - uit Seattle bewijzen al bijna dertig jaar na oprichting dat hun muziek absoluut geen ninetieshype was. De band heeft zijn bestaansrecht met negen studioalbums en talloze onvermoeibare optredens over de hele wereld ruimschoots bewezen. Nederland was weliswaar meerdere keren vertegenwoordigd in de tourschema’s van Mudhoney, maar Eindhoven ontbrak helaas voor lange tijd op alle lijstjes. Onze eigen Rockcity kon dus echt niet meer achterblijven en deze maand staan de grondleggers van de grunge voor het eerst sinds 23 jaar weer op de planken van de Effenaar. Begin maar vast met een warming-up voor de moshpit!
 
3. Do-It-Together festival | Strijp-S | 14 mei
 
Een nieuw evenement uit de koker van experimenteel Eindhoven; het Do-It-Together festival, afgekort DIT. Met Hemelvaartsdag als braakliggende vrije dag en de “onweerstaanbare drang om samen met de creatieve en innovatieve voorhoede uit te stad nieuwe dingen te creëren”, besloot de organisatie van Extrema tot dit nieuwe initiatief. Daarbij staan opmerkelijke samenwerkingen in het middelpunt. Passend bij het DNA van Eindhoven is DIT lekker open-minded en onderzoekend. Bijna alles kan en mag, zeker tijdens deze eerste editie. Maar om vast een tipje van de sluier op te lichten: met vijftien labs, TEDx, een heuse robotband i.s.m. de High Tech Campus,  een feestje in Radio Royaal en de open draaitafel ter afsluiting spreekt DIT nu al tot de verbeelding.
 
4. Eddy & The Ethiopians - Blue Note ClubSessions | Muziekgebouw | 16 mei
 
Jazzliefhebbers weten de weg naar de wekelijkse en bovendien gratis Blue Note Clubsessions in het Muziekgebouw al langer te vinden. Dit specifieke genre trekt doorgaans ook een zeer specifiek publiek. Met het optreden van Eddy & The Ethiopians komt daar vast verandering in. Deze formatie blinkt niet alleen uit in muzikale kwaliteiten, er is zeker zoveel te zeggen over de vele mengvormen waarmee Eddy en de zijnen jazz in een modern jasje steken. Van Afrikaanse invloeden naar opzwepende  funk, afgewisseld met hiphopbeats en zelfs een goeie rockgitaar.
Hoe is dit gezelschap ontstaan? De Eindhovense saxofonist Edward Capel ontmoette tijdens tours met de band van de Ethiopische zangeres en danseres Minyeshu Kifle enkele muzikanten waarmee hij regelmatig in het T.A.C. optrad. Inmiddels is het bonte gezelschap verder uitgebreid met muzikanten uit Nederland, Ethiopië, Suriname, Frankrijk en België. Eind december 2014 verscheen een debuutalbum. Een mooi voorbeeld van verbroedering door muziek. En het swingt ook nog eens de pan uit.
 
5. E-TOWN TECHNO | Stage Music Café | 29 mei
 
Alle grote Nederlandse dj’s zijn 30 mei van de partij tijdens het mega dancefestival The Flying Dutch, dat tegelijkertijd in drie steden zal plaatsvinden. Uiteraard ook in Eindhoven, heel toepasselijk op de plek waar de elektronische muziek ooit werd uitgevonden door Kid Baltan; op Strijp-S. Met zoveel klinkende namen waren de kaartjes al snel uitverkocht. Geen nood, Eindhovense EDM-liefhebbers die achter het net visten, kunnen een dag eerder los gaan op beats van eigen bodem tijdens E-TOWN TECHNO. “Only the finest oldschool techno with Eindhovens most infamous dj's”, naar eigen zeggen. De line-up bestaat uit Sceptical C, Enrico Fuerte y Casitas, Void, Deejay Artek, en Endonyx. Weliswaar minder beroemde publiekstrekkers, maar echte kenners zullen dat waarschijnlijk juist extra waarderen.  

Naast deze tips is er in mei natuurlijk nog veel meer te beleven in Eindhoven. Uit In Eindhoven heeft het totaaloverzicht in de digitale Uitkrant van deze maand.