Dir En Grey brengt Japans vuurwerk naar de Effenaar

Rise Of The Northstar laat horen dat je manga en hardcore prima kunt combineren

Tekst: Guido Segers / Fotografie: Paul Verhagen ,

Het is altijd spannend om te zien wie er op een show als deze afkomt. Een Japanse experimentele metalband, met wortels die duidelijk in het land van de rijzende zon liggen. Zullen het metalfans zijn of juist weeaboo’s? Dir En Grey is in ieder geval een gevestigde naam in de internationale metalwereld en deelde al het podium met de groten der aarde. De Franse band Rise Of The Northstar mag de zaal opwarmen.

Rise Of The Northstar

Voordat Rise Of the Northstar aftrapt is de zaal al aardig gevuld met een gevarieerd publiek dat niet uitsluitend uit metalfans bestaat. Deze Fransozen brengen een bijzondere mix van lompe New York Hardcore en manga invloeden. De band wekt in hun bio’s dan ook graag de indruk dat ze uit Japan komen. Tja, het zijn eigenlijk gewoon manga-nerds met hardcore ballen.
 
De heren komen op, gehuld in wijde broeken en schooljasjes. Een stijl die refereert aan een Japanse jeugdbeweging, genaamd Furyo. Het lijkt een gimmick, maar de combinatie van loodzware hardcore met een vleug thrash en de gelikte sound vol met manga samples heeft een uniek karakter. Bovendien is de band een energieke en opzwepende live act. Zanger Vithia weet tussen zijn vlijmscherpe raps door ook het publiek continu op te zwepen en tot bewegen aan te zetten. Vooral songs van debuut ‘Welcame’ komen langs, zoals het catchy nummer ‘Samurai Spirit’. Helaas is het na een half uur al gedaan met de performance van de Parijse band. Een verpletterende indruk laten ze zeker achter.
 

Dir En Grey

Dir En Grey laat even op zich wachten. Alles wordt klaargezet en het doek achter het podium gaat dienst doen voor projecties. Na een theatrale opkomst zet de band opener ‘Soshaku’ in, van meest recente plaat ‘Arche’. Rise Of The Northstar heeft het publiek natuurlijk lekker opgewarmd, maar de explosie die de opkomst van frontman Kyo teweegbrengt is groots. De teksten worden achter elkaar meegezongen door de bezoekers. De andere bandleden lijken in eerste instantie wat stoïcijns, maar al snel begint bassist Toshiya ook met zijn bas te gooien.

Muzikaal gezien wordt je voortdurend met stijlwisselingen en onverwachte wendingen geconfronteerd. Van kabbelende ballades tot post-metal en een vleugje death; deze Japanners laten zich in geen enkel hokje stoppen. Even frappant is hoe Kyo in luttele seconden van pig squeels naar grunts en weer terug naar cleane zang gaat, zonder dat het hem zichtbaar moeite kost. Vervolgens komen er de meest hemelse klanken uit de kleine frontman. De band beperkt zich vanavond vooral tot die laatste plaat en speelt slechts enkele songs van het oudere werk. Dat mag de pret echter niet drukken bij het enthousiaste publiek, dat vanavond met twee bijzonder sterke acts meer dan waar voor zijn geld krijgt.


Gezien: Dir en Grey + Rise Of The Northstar, op 27 mei 2015, in de Effenaar.