Vijf agendatips van 3voor12/Eindhoven: februari 2015

Met o.a. Cross-linx Festival, The Broken Circle Breakdown Bluegrass Band en cruciale tips om carnaval – oftewel het feest der dwazen – te omzeilen

Ateke Willemse ,

3voor12/Eindhoven is een samenwerking aangegaan met Uit In Eindhoven en presenteert maandelijks de vijf grootste concerttips van de maand. De vijf agendatips van 3voor12/Eindhoven verschijnen zowel op de website van 3voor12/Eindhoven als die van Uit In Eindhoven en met enige regelmaat ook in de gedrukte versie van de Uitkrant. Meer tekst en uitleg en de muziek die erbij hoort, worden gegeven in het wekelijkse programma van 3voor12/Eindhoven radio. Zo valt er nog wat te ontdekken en hoeven goede concerten of andere events nooit meer gemist te worden.

De tips van onze redactie voor de maand februari, in chronologische volgorde:
 
1. Heavy IJshockeynight | IJssportcentrum | 7 februari
De slogan “No DJ, only metal” is er een om verliefd op te worden. De combinatie van metal en ruige ijshockeymannen een gulden vondst. Beetje jammer van het mormel van een half-Engelse benaming, maar dat is de organisatie vergeven. De Eindhovense Kemphanen nemen het op tegen de Tilburg Trappers. 040 vs. 013, het is aan. Tussendoor worden metalcovers gespeeld door scholieren van de enige echte Metal Factory-opleiding. Opdat het bloed moge regenen, om met de wijze woorden van Slayer te spreken.    

2. Fat White Family | Area 51 | ook al op 7 februari
Op 7 februari is het muziekaanbod kennelijk gekmakend, want er vindt nóg een noemenswaardig evenement plaats: het optreden van een Britse psychpunkband met een epische naam. Hun bruisende live-concerten doen kennelijk niet onder voor de bandnaam. Vrijwel alle nummers krijgen het label “explicit” opgeplakt. Bereid je voor op blote billen en veel schaamhaar. De zes muzikanten zullen de strijd aangaan met het publiek, dat zich niet mag laten kennen. Zet de wagen in de eerste versnelling en rijd vol gas tegen de geluidsstroom in!     

3. Cross-Linx Festival | Muziekgebouw | 12 februari
Het festival Cross-Linx is niet vies van Grote Namen. Eerder stalen onder meer Efterklang, The National en Patrick Watson de show. Dit jaar mag Mark Lanegan zijn diepe rokersstem etaleren, neemt Squarepusher ons mee naar obscure hoekjes in de muziek en verruilt Bryce Dessner (je weet wel, van the National) zijn rockmasker voor een componerend gezicht. Dit alles en nog meer gebeurt in samenwerking met het klassieke gezelschap van het Metropole Orkest. Jawel, er worden kruisverbindingen gemaakt.

4. Carnaval offensief | Thuis op de bank | 15-17 februari
Let goed op: sla een oorlogswaardige voorraad aan proviand in, duik onder in je veilige huis, sluit de gordijnen ferm, doe een koptelefoon op en luister op volume 11 naar de Spotify playlist van Speedfest 2014 (om maar iets te noemen). Laat je vooral niet overhalen door appjes van vrienden met daarin walgelijke uitspraken als: “Gast/chick, doe niet zo flauw, het is maar één keer per jaar carnaval,” veelal aangevuld met: “Laten we lekker gek gaan doen!” Carnaval is niet oké. Carnavalsmuziek nog minder. En als die dikke man in kiel met zijn tuba pal voor je deur staat, verlaat dan in hemelsnaam – hysterisch met je armen zwaaiend en met oordoppen in – de stad. 

5. The Broken Circle Breakdown Bluegrass Band | Muziekgebouw | 21 februari
De tranen naar aanleiding van de Vlaamse film biggelen bij het horen van de naam The Broken Circle Breakdown Bluegrass Band bijna over de wangen. Wát een meeslepend verhaal over de hoogte- en dieptepunten van een fantastisch, muziekminnend koppel dat te maken krijgt met een gruwelijke tegenslag: de ziekte van hun kind. Bluegrassmuziek kan hun verdriet slechts deels verhelpen, maar in het Muziekgebouw zullen de pleisters op de wonden naar alle verwachting afdoende zijn. Laat je meeslepen door banjogepingel en de zalvende stemmen van Johan Heldenbergh en Veerle Baetens. Ter voorbereiding het live-album ‘Unbroken!’ luisteren, is geen slecht plan. Oh, en ook zo benieuwd of Veerle haar oldschool neptattoeages weer uit de kast heeft getrokken? Wij wel!
 
Deze vijf tips zijn slechts de favoriete events van onze redactie in februari. Er is deze maand natuurlijk nog veel meer te doen in Eindhoven. Je vindt alle cultuurrijke uitjes in de Uitkrant van Uit In Eindhoven.