Eindhovens underground label Zesde Kolonne presenteert zich in België

Labelbands Neon Twin en Slumberland op debuutaffiche

Paul Knippenberg ,

Aanstaande donderdagavond, op 26 juni presenteert Zesde Kolonne zich in Gent met een tweetal bands uit eigen stal. En uit eigen stad. Het eigenzinnigste label van Eindhoven geeft al tientallen jaren aandacht aan heel wat obscure artiesten in de marge uit eigen stad en soms daarbuiten. Deze week is de eerste Belgische label night van Zesde Kolonne.

Het kleine underground label Zesde Kolonne werd inmiddels al dertig jaar geleden in Eindhoven opgericht om cassettes, vinyl, drukwerk en films uit te brengen. Onder deze noemer werden op verschillende locaties ook concerten, exposities en feesten georganiseerd. Heel wat illustere Eindhovense bands, waaronder 7 Zuma 7, The Spades en Suimasen hebben gerepeteerd en opgenomen in de studio van Zesde Kolonne.
Nog steeds brengt het label een aanzienlijke hoeveelheid muziek uit Eindhoven en omstreken uit. Vorig jaar volgden onder andere de vinylreleases van Hydepark en Het Droste Effect, dit jaar staat er onder meer nog een plaat van Woody Veneman op stapel.
 
Ook Neon Twin, een ervaren band vol roemruchte namen uit de Eindhovense muziekscène en daarbuiten, brengt binnenkort een plaat uit bij De Zesde Kolonne. Op het curriculum vitae van de bandleden staan vorige werkgevers als; 35007, Candybar Planet, Celestial Season en Suimasen. Het geluid van het viertal laat zich omschrijven als Beatlesquepopmuziek met een psychedelisch randje.
Neon Twin staat samen met Slumberland op de labelavond in Gent. Grootste oorzaak van dit buitenlands uitstapje zal de laatstgenoemde band zijn. Slumberland heeft namelijk zijn thuisbasis in Antwerpen. De Belgen brengen donkere, rusteloze vibrerende snaar- en gitaar muziek. Het leeuwendeel van het instrumentarium is door de bandleden zelf gemaakt, bestaande uit vervormde breinaalden en kleine motoren. Klinkt wellicht ietwat curieus, maar daarmee past het perfect in de stal van De Zesde Kollone.
 
De labelavond van Zesde Kolonne zal plaatsvinden op donderdagavond 26 juni 2014 in Muziekcentrum Kinky Star te Gent.