Voorbeschouwing Eindhoven Metal Meeting 2014 door 3voor12/Eindhoven

Onder meer Morbid Angel, At The Gates, Triptykon en Asphyx op Eindhovens metalfestival

Guido Segers ,

Elk jaar heeft de Effenaar wat op het programma staan om de tijd in de donkere dagen voor kerst te vullen: liefhebbers van de gevoelige snaar kunnen hun hart ophalen op winterfestival Stille Nacht, een ieder die houdt van het zwaardere werk zal vooral uitkijken naar Eindhoven Metal Meeting. Metal is nog weleens wat onderbelicht op deze (en vele) muzieksite(s), maar nu even niet. Tijd om alvast even vooruit te blikken naar de editie van 2014 waar weer heel wat fraaie namen uit het genre op het affiche te vinden zijn.

In plaats van drie dagen is er dit keer gekozen voor een festival van twee dagen. Op 12 en 13 december 2014 wordt de Effenaar gevuld met lange haren en zwarte t-shirts. Het is een cliché, maar ook o zo waar. Net als op de vorige editie worden er twee podiums gebruikt. Tijd om alvast per dag de highlights er even uit te halen, beginnende bij de vrijdag.

Vrijdag

De focus lijkt deze avond te liggen op black metal met namen als Carach Angren van eigen bodem, Attic, Saille en internationaal gezelschap The Committee. Het Ierse Primordial combineert Keltische folk metal met black metal, wat een geluid oplevert dat zijn gelijke niet kent. Waar de organisatie, maar ook de bezoeker, zich echt voor in de handjes mag wrijven, is het boeken van Urfaust. De experimentele black metal-band vermijdt de Nederlandse podia normaal gesproken waar een liveperformance eigenlijk sowieso al een unicum is. De band uit Asten is zeker een publiekstrekker.
 
Wat betreft folk metal zit men goed op de vrijdagavond: Skyforger uit Letland mixt dat op eigenzinnige wijze met black metal. Feestvierders zitten prima bij Evil Invaders en Cripper, beiden spelen puike thrash, zoals het ooit bedoeld is. Voor de liefhebbers van death metal in de authentieke Göthenborg-sound is At The Gates natuurlijk niet te missen. De Zweden brachten een sterke plaat uit dit jaar, waar fans nog net geen 20 jaar op gewacht hebben. Morbus Chron komt ook mee op de boot met een progressieve sound. Ook van eigen bodem komt er op deze avond de nodige death metal langs, namelijk Funeral Whore, Asphyx en Sinister, geen onbekenden voor het internationale publiek.
 
Was dat dan alles? Nee, Triptykon, band van voormalig Celtic Frost frontman Tom Warrior, maakt ook zijn opwachting. De loodzware blackened doom met invloeden van avant-garde en gothic is altijd bijzonder en enerverend. Tot slot staat ook het bandje Sisters Of Suffocation op de planning voor vrijdag, een all-girl death metal band van Eindhovens eigen Metal Academy.
 

Zaterdag

De zaterdag biedt een vol programma met namen als Thanatos, de oudste Nederlandse death metal-band en de Viking-death van Unleashed. Grote namen als Miasmal, Aborted, Origin en Exhumed zullen het hele spectrum van death metal laten horen op deze dag, als opwarmer voor niemand minder dan Morbid Angel. De pioniers van het genre komen na twee jaar weer langs in Eindhoven.
 
Vaak krijgt Angela Gossow credits voor vrouwen op zang in de metalwereld te krijgen, maar Sabina Classen van Holy Moses begon al in 1981. Met een topalbum op zak wil de band dat graag live kenbaar maken met hun traditionele thrash metal. Dust Bolt en Xentrix doen ook een duit in het zakje vanuit de nieuwe generatie in het genre. The Vision Bleak brengt een gothic-element naar deze avond, terwijl Cruachan de Ierse folk metal een plek geeft in het programma. De luchtige melodische death met folky elementen van Ensiferum zal daarnaast ongetwijfeld voor een feestje zorgen.
 
Thyrfing draait al lange tijd mee in het black metal-genre en mixt dat met Scandinavische elementen. Het Canadese Blasphemy was actief tijdens de gouden tijd van black metal, maar bracht sindsdien niets meer uit. Ze staan nu wel mooi op de Eindhoven Metal Meeting. Voeg daar het melodieuze Woland, nihilistische Valkyrja en het onstuitbare One Tail One Head aan toe en je hebt een dijk van een line-up.
 
Tot slot nog deze twee bands die het uitlichten waard zijn: In Solitude heeft een compleet eigen sound, heavy met occulte thema’s die bijzonder meeslepend zijn en Bölzer is een tweekoppige machine die blackened death produceert die tot nu toe live elk publiek omver blies. De kersen op de taart van wat weer een mooie editie beloofd te worden van de Eindhoven Metal Meeting waar 3voor12/Eindhoven ook dit jaar verslag van zal doen. Voor een indruk van het festival kun je natuurlijk ook even de recensies van vorig jaar lezen.
 
Eindhoven Metal Meeting vindt plaats op 12 en 13 december 2014, in de Effenaar. Het festival is inmiddels uitverkocht.