De vijf Gouwe Lempkes van Tamarin Desert

De vijf beste schijven volgens artiesten uit Eindhoven

Tamarin Desert ,

Op vrijdag 9 januari 2015 staan er weer drie veelbelovende acts op club 3voor12/Eindhoven in de Effenaar. Het belooft een bijzondere editie te worden, de nieuwjaarsborreleditie. Met champagne! Maar bovenal met de acts die het volgens de redactie van 3voor12/Eindhoven het wel eens zouden kunnen gaan maken in 2015. Traditiegetrouw vragen we de geboekte acts, uiteraard allemaal afkomstig uit de regio Eindhoven, naar hun favoriete platen aller tijden: hun Gouwe Lempkes. Tamarin Desert wilde de klassiekers onbesproken laten, maar bezwijkt uiteindelijk toch.

Pond - Beard, Wives, Denim
Pond wordt wel eens gezien als het kleine broertje van Tame Impala, maar als je het ons vraagt doen ze er absoluut niet voor onder! Ze maken vrolijke psychpop met echoënde gilletjes en rammelende gitaartjes, om vervolgens een rustig en spacy stukje in te bouwen en het volgende moment weer balls to the wall alles stuk te fuzzen. Lekker vlot, lekker fresh, een band die klinkt alsof ze zichzelf niet al te serieus neemt en gewoon lol wil maken: daar houden we van! De nummers zitten verder ook echt goed in elkaar. Volgens mij horen we iedere keer dat we deze plaat draaien weer nieuwe dingen. Echt waar voor je geld dus!

Toppertjes: Moth Wings, Eye Pattern Blindness

Temples - Sun Structures
Engelse glamboys met een enorme feeling voor reverby, barokke psychpop met een oosters sfeertje. Oh, en mascara. Hun liedjes hebben enorm sterke hooks, ze kruipen in je hoofd en willen er niet meer uit! De zangmelodieën zijn heerlijk mystiek en sprookjesachtig en het zaakje zit wederom puik in elkaar. Ook na een keer of vijftien luisteren nog steeds interessant.

Toppertjes: Sun Structures, Mesmerise

Unknown Mortal Orchestra – II
Lekker DIY, lekker gruizig, lekker lo-fi, lekker psychpop! Wij kennen maar weinig bands die klinken als UMO en dat komt volgens ons voornamelijk doordat ‘man behind the music’, Ruban Nielson, een wat aparte smaak heeft en alles zelf in elkaar knutselt. De zanglijntjes en gitaartjes zijn doorgaans bescheiden, maar ze zijn harmonisch super mooi! En in plaats van te verzanden in eindeloze spacesessies, maakt Unknown Mortal Orchestra echte liedjes-liedjes. Allemaal redenen te meer om je toch even te wagen aan het onorthodoxe geluid van deze band!

Toppertjes: Swim And Sleep (Like A Shark) The Opposite Of Afternoon

Tame Impala – Innerspeaker
Kevin Parker, wát een genie! Hij schrijft alle nummers voor Tame Impala en speelt ze ook helemaal zelf in. Zijn drums klinken echt heel gaaf en samen met de basgitaar dreunt het zaakje harder dan een hiphopbeat! Zijn gitaargeluid varieert van gephasede zweefdingetjes waarin je nauwelijks meer een gitaar herkent, tot een enorm spetterige fuzz sound. De dromerige, bijna Lennonesque (?) vocals zijn de kers op de taart!

Toppertjes: Desire Be, Desire Go, Solitude Is Bliss, maar eigenlijk zijn ál zijn platen vet!

The Beatles – Revolver
We hadden onderling afgesproken geen klassiekers van Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Deep Purple, Pink Floyd, The Small Faces, Cream, The Beatles (en alle andere grote helden) te bespreken... Maar we doen er stiekem toch één, gewoon omdat we dit zo ongeveer de beste plaat aller tijden vinden! Er zijn veel bands die hebben bijgedragen aan het ontstaan van psychrock, psychpop zo u wilt, maar voor ons zijn het The Beatles die de balans tussen psychedelica en ‘liedje’ hebben geperfectioneerd. Alles wat we verder nog zeggen doet afbreuk aan de plaat, dus dat doen we dan ook lekker niet.

Toppertjes: doe maar gewoon helemaal luisteren!

Benieuwd naar de psychrock van Tamarin Desert zelf? Kom ze dan zien op Club 3voor12/Eindhoven, op 9 januari 2015 in de Effenaar. Long Life Heads en Aidan zullen er ook zijn! Kaarten zijn voor €5,- te krijgen aan de kassa van de Effenaar en via ticketmaster.nl.