Vertrek directeur Marijke Appelboom bij Effenaar

“Effenaar en directeur na vijftien jaar uit elkaar gegroeid”

Patric Muris ,

Afgelopen zaterdag maakte de Effenaar bekend dat de wegen van het poppodium en directeur Marijke Appelboom zich scheiden. De directeur was lange tijd ziek, en daardoor uit functie, waarbij interim-directeur Jos Feijen de honneurs waarnam. Voor die rol werd hij nog genomineerd voor een IJzeren Podiumdier. Begin 2014 keerde Appelboom terug als directeur van de Effenaar, maar het podium geeft aan dat beiden te veel uit elkaar zijn gegroeid om samen verder te gaan. Over de aanstelling van een nieuwe directeur is de Raad van Toezicht van de Effenaar nog in beraad.

Op Koningsdag 2014 maakt de Effenaar het nieuws van het vertrek van Appelboom bekend in het volgende nieuwsbericht op haar site:
“Na ruim 15 jaar neemt Marijke Appelboom afscheid als Directeur-Bestuurder van de Effenaar. In die functie was zij de afgelopen 15 jaar verantwoordelijk voor het operationeel, inhoudelijk en zakelijk beleid van de Effenaar. Begin 2012 werd Appelboom ernstig ziek. Na anderhalf jaar ziekte keerde zij weer terug in haar functie. Na haar langdurige afwezigheid bleken de Effenaar en Marijke uit elkaar gegroeid te zijn en verschillende inzichten te hebben over de toekomst van de Effenaar.”

3voor12/Eindhoven sprak de voormalige directeur van de Effenaar in november 2011, in het kader van 40 jaar Effenaar. Dat gesprek vond vlak voor haar ziekte plaats en ging onder andere over haar begeleiding van de Effenaar van het oude naar het nieuwe pand. Mede onder haar leiding is de Effenaar uitgegroeid tot een van de grootste poppodia van het Zuiden van Nederland dat met het restaurant erbij jaarlijks 170.000 bezoekers trekt. Op dat moment leidde ze een organisatie, bestaande uit ongeveer 150 medewerkers, die financieel gezond is.

Jos Feijen is tijdens het ziekteverlof van Appelboom aangesteld als interim-directeur van de Effenaar. Voor de invulling van die rol is hij in december genomineerd voor een IJzeren Podiumdier. Die prijs won hij uiteindelijk niet, maar leverde hem wel veel waardering op, waaronder die van concertprogrammeur Tom Ketelaar die reageerde op de nominatie. Of Feijen die rol blijft behouden en in welke vorm, is nog niet bekend. Ook over de komst van een eventueel nieuwe directeur is nog niets bekendgemaakt: de Raad van Toezicht gaat daarover in beraad.