OJC De Werf maakt doorstart met Duitse thrash metal van Odium

Poppodium in Sint-Oedenrode hoopt weer consequent bands te kunnen boeken

Tekst en Fotografie: Guido Segers ,

Het is eindelijk zover, OJC De Werf in Sint-Oedenrode gaat weer bands boeken. De metalheads die vanavond lekker los mogen gaan zitten op hun gemak een biertje te drinken op het terras. Op het laatste moment is de Duitse band Odium nog geregeld voor vandaag. Oorspronkelijke ‘headliner’ Battalion uit Zwitserland moest aflassen wegens een sterfgeval in de familie. 3voor12/Eindhoven is benieuwd naar de doorstart en doet verslag.

Even vooraf...

Het is een paar jaar geleden dat er consequent bands speelden in het bijna veertig jaar oude jongerencentrum. Op oude posters zijn namen als Wealthy Beggar, Destine, Mark Foggo en Rise & Fall te spotten. Allemaal speelden ze hier, voor vijftig euro en een krat bier. Net als bij andere podia ging het de laatste jaren minder met de centen. Programmeur Joep Eijkemans is zich bewust van de malaise bij poppodia: “Tja, we wilden toch weer beginnen met bands te boeken, maar geld is er bij ons ook niet. Deze bands spelen ook voor entreegeld. Dat vind ik zelf wel jammer, het voelt niet fair als je geen nette beloning kunt geven. Als we goed zorgen voor deze artiesten, dan komen ze graag terug.”

Toch is er perspectief, de programmeur verwacht dat er markt zit in live shows. “Er is altijd ruimte voor kleine podia en er zijn genoeg bands die gewoon willen spelen. Die mogen zich bij ons melden. Radar Men from the Moon komen misschien spelen in de nabije toekomst, dat zou erg tof zijn.” Het is toch de plek waar twee van de bandleden begonnen en bovendien zelf achter de bar stonden in een grijs verleden. Plaatjes draaien en biertjes tappen, daar worden altijd mensen voor gezocht. Het aantal vrijwilligers is ook dun gezaaid, een ander probleem waarmee De Werf kampt. Het losbarstend gitaargeweld maakt een einde aan het gesprek, en zo is de eerste live show in lange tijd los.

Dan de bands, te beginnen met Ill Trusted

Opener vanavond is Ill Trusted, uit Tilburg. Het vijftal wilde gewoon optreden en al grappend worden de eerste songs ingezet. De stijl is die van Machinehead, Chimaira en Lamb of God, oftewel de new wave of American death metal, zoals men dat noemt. De bandleden voelen elkaar goed aan wat zorgt voor een strakke set, waar ook nog ruimte is voor grappen tussendoor. Frontman GyZe Hermans maakt het geluid met zijn theatrale poses en brute vocalen. Ook op de lange instrumentale passages blijft de band interessant en atmosferisch. Alles lijkt te trillen in de kleine kroeg; hard gaat het zeker en een drankje bestellen moet met gebarentaal. Na een goed half uur is het af en mag er omgebouwd worden.
 

Odium

Odium uit Frankfurt had een avond vrij op hun ‘Crushing Violence Tour’ en kwam graag invallen voor Battalion. De band heeft genoeg podiumdecoratie bij zich voor een aanzienlijk grotere locatie, maar toch wordt  die rondom het podium gepropt. De Duitsers laten meteen de haren rondzwaaien met hun oldschool thrash metal, die het meest doet denken aan grootmeesters van de Bay Area Thrash als Anthrax en Slayer. IJzersterke riffs zorgen ervoor dat het toegeschoten publiek, helaas niet in grote getale, moeilijk stil kan blijven staan. De koppen zijn te tellen vanaf het podium, maar daar laat de vocalist zich niet door tegenhouden. De intieme sfeer die ontstaat in een zaaltje zo groot als een repetitiehok, dat ook nog eens voor de helft gevuld is met een merchandisestand, doet de band goed.
 
De andere bandleden lijken het wat kalmer aan te doen. De muziek klinkt er niet minder om: de band speelt strak en geroutineerd. Niet verwonderlijk, sinds 1995 worden er al platen uitgebracht door dit gezelschap. Plots schiet er iemand naar voren: we moeten afronden, de politie staat voor de deur. Het geluid staat te hard en er is geklaagd door omwonenden. Met hernieuwde energie speelt de band nog twee nummers, duidelijk geamuseerd door de interventie van de lange arm der wet. Desondanks komt de set toch tot een voortijdig einde. 
 
OJC De Werf is een plek met geschiedenis die het verdient om voort te bestaan. De bandleden van Odium bedanken alle bezoekers nog even persoonlijk terwijl jassen en tassen bijeengeraapt worden, de eerste bandavond na lange tijd smaakt in ieder geval naar meer. “Nu moet het publiek nog komen, volgens mij hebben we wel eens 120 bezoekers binnen gehad voor een show. Hopen dat we volgende maand weer wat kunnen neerzetten,” aldus de organisator die de kassa telt. 
 
Gezien: Ill Trusted en Odium op, 4 oktober 2013, in OJC De Werf in Sint-Oedenrode.