Nieuwe editie van Breek in Effenaar voelt vertrouwd

Dillinja deelt zijn muzikale talent gul met de liefhebbers

Tekst: Michael Janiec / Fotografie: Kaj Iven ,

Een avond die in het teken staat van het nieuwe 'Breek'. Inmiddels een traditie in Effenaar, waarbij de organisatie telkens weer interessante namen weet te boeken. Tijdens deze editie staat niemand minder dan Dillinja achter de draaitafels. Door velen in de drum ‘n’ bass-scene gezien als één van de grondleggers van het genre.

Hoezo nieuwe Breek? Proxima (Gijs Snik) laat weten dat op dit moment Anne Strikwerda (Dystal) en hij de vaste krachten achter Breek zijn, met Bardo Camp (Nymfo) wat meer op de achtergrond. Hij is er niet altijd bij, maar regelt nog wel wat zaken mee. Strikwerda heeft achter veel van de vernieuwingen gezeten, aldus Snik.

De pittoreske kleine zaal ademt sfeer. Het licht is daarbij niet aan het toeval overgelaten; maarliefst 3 vj's bemannen de lichtpost. De zaal kleurt letterlijk op naarmate de avond vordert, daarbij wordt er in diens warmte een contrast geworpen met de ietwat donkere leidraad in de muziek. Al vroeg is er een vrij vlotte inloop. MC Swift verzorgt tijdens deze avond de rol van ceremoniemeester. Naast de huisstijlvernieuwing is er ook besloten om voortaan elke editie een mc mee te laten doen. 
 

Proxima opent zelf. Hij bouwt aan een constante vibe van hypnotiserende dubstep met prominente breakbeat-elementen. Het wordt wat drukker als Dystal hem opvolgt in hun gedeelde set. De vrouwelijke dj weet het enthousiast op te pakken, maar weet nog niet echt gemakkelijk in een flow te raken in haar helft van de set. Het is desondanks aardig druk op de dansvloer bij de introductie van de volgende dj. 

Jake Handz is een terugkerende naam op Breek. De vorige keer stond hij er nog samen met Nymfo voor een back to back dj-set. De in Eindhoven wonende Oosterijker pakt het vlug op in een set met veel drive en en zelfs wat gescratch. Wanneer hij de ‘Diplodocus’ remix van ‘Kill The Noise’ berekend inmixt, is het op de dansvloer echt raak.
 
Het is eindelijk zover: Dillinja verschijnt ten tonele. Deze man wordt door velen gezien als een ware legende. Er zijn in totaal meer dan vijfhonderd uitgaves van zijn muziek sinds 1991 gerealiseerd. Dit blijft niet onopgemerkt tijdens zijn set: een euforie barst los in heel de zaal. Zijn routine is door en door verfijnd, wat zorgt voor een set die bij de roots blijft, maar zeker ook innovatief klinkt. Een waar hoogtepunt van de avond.
 
Sector & Subsequent volgen vervolgens goed op. Ze weten de spanning uit de vorige zet er op een eigen wijze in te houden. Geduldig en doordacht; beide heren zijn goed op elkaar ingespeeld. De energielevels blijven ook tijdens deze set goed pieken met respect voor opbouw.

Het is duidelijk genieten vanavond. De avond bouwt constant op naar een aantal muzikale hoogtepunten. Er is veel passie vanaf het podium, maar ook in het publiek. Wie in het weekend op zoek is naar kwalitatieve drum ‘n’ bass is bij Breek aan het goede adres.

Gezien: Breek, op 5 oktober 2013, in de Effenaar.