Green Monkey Force: funky aapjes met een hoop energie

“Lekker hard maar wel dansbaar, dat is het devies”

Bart Jansen ,

Green Monkey Force, een nieuwe Eindhovense band, is vlak voor de zomerhitte ontstaan. De driemansformatie is al een tijdje bezig met zijn opmars naar grotere bekendheid. Ze hebben inmiddels verschillende optredens op hun naam staan, zowel in Eindhoven als daarbuiten en met de eerste titelloze EP, bestaande uit twee nummers, is het rockende trio klaar om de ‘Force’ verder over te brengen. 3voor12/Eindhoven zocht de rockers op voor een goed gesprek over koetjes en kalfjes en de plannen van deze apenkoppen.

Eindhoven verandert langzaam in een helse dierentuin. Na Lookapony hebben nu ook drie groene apen het levenslicht gezien. Green Monkey Force maakt rockmuziek met een hoog funky gehalte. “Grote inspiratiebronnen zijn grungehelden Soundgarden, Alice in Chains en Triggerfinger, maar ook classic rock-muziek zoals Deep Purple en Led Zeppelin. Met name Ritchie Blackmore, gitarist van Deep Purple, vind ik enorm inspirerend”, aldus Gitarist Daan van der Donk. “Zolang het maar funky klinkt en erop gedanst kan worden”, een motto dat met name tijdens de liveperformance van groot belang is: “We willen het publiek laten dansen als apen.”

Met deze visie is ook de naam ontstaan. Gitarist Daan van der Donk: “De naam Green Monkey Force komt voort uit onze liefde voor apen. Daarnaast is groen mijn lievelingskleur. Ik vroeg aan mijn vriendin wat ze van Green Monkey vond, het was nog niet af vond ze en ze kwam erop om het woord ‘Force’ erachter te zetten. De puzzel was compleet en zo ontstond de naam Green Monkey Force. Een naam die veel weg heeft van een soort team van superhelden, vonden wij.” Bassist Dani Steevensz vult aan: “Zo eentje met meerdere karakters en diversiteit, net als onze muziek.”
 
“Green Monkey Force kan erg lomp zijn, maar dit weten we goed te combineren met een funky sound. Lekker hard maar wel dansbaar, dat is het devies.” De gitarist voegt er nog een mooie belofte aan toe: “Als we mensen aan het dansen krijgen, krijgen ze gratis bier van mij!” De eerste titelloze EP hebben de Eindhovense rockers in korte tijd opgenomen in de HT Studio in Gemert. De studiotijd wonnen de mannen met de ‘0492 pop-prijs’ in Helmond. De EP bestaat uit twee nummers: ‘Storm Before The Silence’ en het nummer ‘Aphrodite’. Deze twee nummers laten horen welke kanten ze op kunnen gaan met de band. Van nummers met een wat diepere, langere opbouw tot meteen plankgas aftrappen. “Storm Before The Silence is zo’n nummer wat je meteen bij de keel grijpt. Plankgas vooruit zonder enige rustmomenten. Het nummer ‘Aphrodite’ is weer het tegenovergestelde: rustig opbouwen en daarop voortborduren”, aldus Steevensz.
 
Hij vervolgt: “Green Monkey Force haalt met name veel inspiratie uit hun eigen levens. Dit kan van alles zijn. Van een stukgelopen relatie tot dingen die je tijdens een avondje stappen meemaakt. Het nummer ‘Aphrodite’ gaat over de wanhoop die je voelt als je dichtbij een vrouw bent maar niet dichterbij kan komen om wat voor reden dan ook. De frustratie die bijna elke man wel eens heeft gevoeld.”

“Zo hebben we nog wel meer nummers die over meisjes gaan. De nummers ‘Crazy Bitch’ en ‘Cottonfield Blues’ volgen een soortgelijk stramien… Vrouwen, het zijn maar ongeleide projectielen eigenlijk”, voegt Van der Donk daar nog aan toe. “In de toekomst willen we vooral gewoon heel veel gaan spelen. Dat staat bij ons hoog in het vaandel. We zijn zeer kritisch over onze nummers; als ze niet volledig kloppen spelen we ze ook niet live.”
 
Het titelloze debuut van Green Monkey Force is in eigen beheer uitgebracht en te beluisteren via de eigen website en Soundcloud