Manie en branie bij Thee Oh Sees in Area51

Bleached verschiet al veel kruit bij start Europese tour

Tekst: Paul Knippenberg en Patric Muris / Fotografie: Marco Smeets ,

Na Black Lips, White Fence en onze eigen Mozes and the Firstborn komt vanavond Thee Oh Sees naar het meest gruizige podium van Eindhoven, Area51. Daar waar alle vormen van rammelrock excelleert. Het blijven bands in de niche, maar binnen die niche is Thee Oh Sees erg populair. Een dag later staat ze op de mei-editie van festival Le Guess Who? in Utrecht, in Eindhoven geeft de band een volwaardige clubshow. Zijn wij een stuk beter mee af. En dan ook nog drie meisjes met gitaren uit LA in het voorprogramma. De Eindhovense man is spekkoper vandaag.

Bleached

Bleached is een garagepunkband afkomstig uit de westkust van de Verenigde Staten. Het geraamte van de band wordt gevormd door de zusjes Jennifer en Jessica Clavin. Ze worden vanavond op het podium bijgestaan door een drummer en een bassiste. Muzikaal heeft de band overeenkomstigheden met de – oude – punk van groepen als The Ramones en Blondie. Deze sound weet Bleached te combineren met pure, nostalgische popliedjes waarin de zonovergoten Californische origine van de band duidelijk hoorbaar is. Op plaat klinken de zussen soms wat braaf, live wordt er voor een heel andere benadering gekozen. Het geluid van Bleached is vanavond fel en hard. De garage invloeden die ze pretenderen te hebben zijn veel beter hoorbaar. Het mag piepen en kraken. Deze aanpak blijkt de juiste in de Area51. Het viertal gaat vliegend van start en krijgt het publiek vanaf de eerste minuten gemakkelijk mee. Nadeel van deze gruizige sound is dat het aanstekelijke en poppy karakter van de nummers hier en daar verborgen blijft achter een krachtige muur van geluid.

De podiumpresentatie van de zusjes schippert ergens tussen die van springende bakvissen en volleerde rockmadammen. Tijdens de eerste nummers wat onwennig en ontevreden over het geluid, later in de set haast routineus. Bleached kan zowel in muzikaal als tekstueel opzicht nog wel een tikkeltje meer afwisseling gebruiken. De ongecompliceerde en meteen meezingbare nummers blijken na verloop van tijd wel erg voorspelbaar. De soms wat zoetgevooisde teksten over het veroveren en weer verliezen van jongens worden bij wijlen wat plichtmatig gebracht, al zou je dit gedrag ongetwijfeld ook als stoer en bewust onverschillig kunnen uitleggen. Het viertal eindigt met een vlammend slotstuk vol drum- en gitaaroprispingen. Hiermee leggen ze – wellicht onbewust – een mooie brug naar het optreden van Thee Oh Sees. (PK)
 

Thee Oh Sees

Want Thee Oh Sees vlamt vanaf het begin. Met een precies omgekeerde verdeling: drie mannen op de voorgrond, één vrouw op de achtergrond. Brigid Dawson speelt in het begin alleen nog tamboerijn, maar slaat later ook graag mee op de bekkens, terwijl ze bijna alles in tweede stem meezingt. En dat doet ze erg knap; de zang van zanger-gitarist John Dwyer en Dawson, die ook op toetsen speelt, ligt kaarsrecht op elkaar. Zelfs het bandkenmerkende 'whoo' waar veel regels tekst mee worden afgesloten, worden goed getimed. De samenzang geeft de psychedelische garagerockband een mooi rond geluid. Met heel wat fuzz eroverheen, uiteraard. Daardoor klinkt het geheel soms wat atonaal met als gewenst neveneffect dat het bij vlagen indoctrineert.

De band heeft blikvangers in verschillende vormen: Dwyer heeft voortdurend een manische blik in zijn uitpuilende ogen, de drummer oogt geprogrammeerd (wellicht daardoor ook zo weergaloos vanavond?) en niet aanwezig in het heden en de bassist heeft het voorkomen van een dorpsidioot. Maar die bassist, die verdient wel een bijzondere vermelding, want wat laat hij de nummers die gedragen worden door de bas, op het nieuwe album ‘Floating Coffin’ veelvuldig het geval, bijzonder goed uit de verf komen. Repetitief is het sleutelwoord. En dat heeft een bezwerend effect: het begint met meedeinen, dan wordt er lichtjes wat gestuiterd en uiteindelijk is het volledige overgave. Door band en publiek. Heerlijk avondje weer voor alle garagerockliefhebbers. En die zijn er veel in Eindhoven. (PM)

Gezien: Bleached en Thee Oh Sees, op 17 mei 2013, in Area51.