Muziekgebouw presenteert eerste acts nieuw zomerfestival Birds of Paradise

Rufus Wainwright en The Irrepressibles eerste twee namen op 5-daags indie festival

Tekst: Rob de Vries ,

Het Muziekgebouw Eindhoven komt vandaag naar buiten met de eerste twee namen voor het gloednieuwe festival Birds of Paradise. Dit festival, gehouden van 3 tot en met 7 juli van dit jaar, komt deels tot stand in samenwerking met het Days Off Festival in Parijs. Het festival moet een unieke verzameling worden van artiesten uit het brede spectrum van de indie-stroming.

Rufus Wainwright en The Irrepressibles zijn de eerste twee namen die naar buiten worden gebracht door de organisatie, die met het festival hoopt een aantal artiesten exclusief naar Nederland te kunnen halen. Wainwright, een gevestigde naam in het indie-landschap, stond eind vorig jaar nog in een uitverkochte Heineken Music Hall en zal Eindhoven aan doen op de slotdag van het festival, 7 juli. De geboren Canadees bracht zijn laatste album 'Out Of The Game' uit in 2012, en zal in Eindhoven solo te bewonderen zijn.

The Irrepressibles is de wat onbekendere naam in de eerste aankondiging. Dit zeskoppig collectief onder leiding van Jamie McDermott biedt een kruising tussen Antony and the Johnsons en David Bowie. De muziek bevat naast akoestische klanken ook elektronische invloeden, met elkaar verbonden door de stem van frontman McDermott. In januari van dit jaar verscheen tweede album 'Nude'. De Britten zullen op 6 juli spelen in Eindhoven. 

Muziekgebouw Eindhoven zal bij de organisatie van dit festival samenwerken met het Parijse festival Days Off Festival. Deze samenwerking biedt perspectief. In Parijs stonden in het verleden al namen als Yann Tiersen, Antony & The Johnsons en Damien Rice op het programma in de Franse hoofdstad.
 
Op dit moment is het Muziekgebouw bezig met het vastleggen van de rest van de line-up. Het festival zal plaats vinden in de verschillende zalen en foyers van het Muziekgebouw en biedt naast gevestigde namen ook ruimte aan opkomende artiesten. Niet alleen indie-pop zal zijn weg vinden naar Eindhoven, ook de steeds meer opkomende stroming indie-classical zal vertegenwoordigd worden. 

De kaartverkoop voor Birds of Paradise start op 9 februari om 10.00 uur via de website van het Muziekgebouw.