Derde Nikoo wordt "knetterharde rechttoe rechtaan punkplaat" Derde Nikoo wordt "knetterharde rechttoe rechtaan punkplaat"

Bella Union-baas Simon Raymonde 'is fan van the Sugarettes'

, Ingmar Griffioen

Derde Nikoo wordt "knetterharde rechttoe rechtaan punkplaat"

Bella Union-baas Simon Raymonde 'is fan van the Sugarettes'

Ingmar Griffioen ,

Eindhovenaar Joep van Son is altijd druk met meerdere projecten. Ook het leven als kersverse vader weerhoudt hem er niet van te werken aan The Sugarettes (Bella Union-baas Simon Raymonde blijkt groot fan), een Spaanstalige shoegaze plaat met flamenco-zangeres en de derde Nikoo EP. Daarop opvallende rollen voor Tjeerd - Dazzled Kid - Bomhof en "Minnneapolis underground legende Ed Ackerson". Van Son: "De grootste prioriteit is nu mijn dochter en daarnaast ben ik vooral bezig met de nieuwe Nikoo EP. Die moet er over een maand op staan en dan wil ik naar een échte plaat toewerken."

The Sugarettes op Bella Union-sampler met o.a. Beach House, Metz, Alt-J en The Jezabels

Met The Sugarettes maakte Van Son vorig jaar een plaat die in het buitenland opvallende weerklank vond. Zo draaiden diverse US college radiostations Destroyers Of World en bleek ook ene Simon Raymonde groot fan. De Brit Raymonde was niet alleen bassist in Cocteau Twins, hij is ook producer en runt het Bella Union label. "We stonden in de Bella Union lijst van de beste bands van 2012. En hij heeft The Sugarettes écht helemaal grijsgedraaid op Amazing Radio, waar hij een wekelijkse show host. Door hem zijn we op de Amazing Radio-sampler gekomen, een mix van grotere bands als Beach House, Metz, Alt-J en The Jezabels en acts die volgens hen meer aandacht verdienen." Van Son verwacht dat de sampler in maart uitkomt en The Sugarettes goede aandacht oplevert.

De nieuwe Sugarettes demo's klinken wat anders dan de vorige plaat: "meer lo-fi en elektronische shoegaze. Ik luister nu veel naar I Break Horses en dergelijke bands." Hij werkt thuis wel aan demo's van The Sugarettes, maar muzikaal ligt de prioriteit bij Nikoo, het noise-project dat in 2010 de eerste EP door Pitchfork opgepikt zag. "Ik ga over een paar weken verhuizen en dan bouwen we een studio in huis." De derde Nikoo moet een EP met zes nummers worden en wordt anders dan we gewend zijn. "Dit wordt wel een enorme knetterharde rechttoe rechtaan punkplaat, minder indie. De basis staat er al helemaal op. Die Ed Ackerson speelt wat gitaar en noise op afstand in."

Met Ed Ackerson, Tjeerd Bomhof en Niek van de beste Nederlandse band van vandaag

Van Son mailde met de Amerikaanse songwriter en producer Ed Ackerson. "Ik vond de bands leuk waar hij mee werkte. Hij heeft ook best veel grote producties gedaan, zoals Soul Asylum. Het is altijd leuk om andere mensen te vragen voor je plaat, op de vorige deden Gwendolien van Space Siren en Pim van de Werken mee." Ook leuk is de interesse van Tjeerd Bomhof in Nikoo. "Ik ga volgende week hier wat opnemen met Tjeerd, hij heeft wel wat ideeën qua zang. Ik heb geen idee hoe het zal gaan, dat zien we wel in de studio. Verder krijg ik nog hulp van Niek Leenders van Nouveau Vélo, de beste Nederlandse band van vandaag!"

Het is die losse manier van werken die Nikoo zijn favoriete project maakt. "Het is meer ongedwongen om te doen. Zonder repeteren, met alleen een paar vage schetsjes en die jassen we dan meteen op de band. We kunnen te allen tijde de studio in en er is meteen creativiteit. Voor een nummer doen we in een kwartiertje vijf takes en pikken de beste eruit. Iedereen die meewerkt is heel enthousiast." Daarom hoopt Van Son ook dat de EP er binnen een maand op staat, waarna hij de eerste Nikoo full-length wil voltooien. De titel meldde 3voor12 Eindhoven al: de Funsports EP. Het is nog niet duidelijk of de EP weer bij Beep! Beep! Back Up The Truck verschijnt.

Van Son zou Van Son niet zijn als er niet nog een interessant cross-over project op de plank zou liggen: een shoegaze plaat in het Spaans met een van oorsprong Nederlandse flamenco-zangeres. "Lonneke Zegers is wel een kaaskop", lacht hij. "We zaten vroeger samen op school. Nu woont ze al jaren in Spanje en is ze volgens mij de eerste Nederlandse die daar tot het conservatorium is toegelaten voor flamenco zang. De bedoeling is om in de zomer in ieder geval een EP op te nemen." Dat moet wel in Nederland gebeuren. "De grootste prioriteit is nu mijn dochter, maar met thuiswerken en effectieve songwriting is het goed te doen."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven