Bier gooien wint het van polonaise lopen bij feestje Traumahelikopter in Klokgebouw

Garagerockers hebben ruggegraat maar Klokgebouw ruimschoots een maatje te groot.

Tekst: Bart Jansen / Fotografie: Melvin Sam-Sin ,

Voor wie geen zin heeft in verkleedpartijtjes, polonaises en confetti is er vanavond een uitweg. Traumahelikopter landt in het Klokgebouw om de boel kort en klein te spelen. Hetzelfde Klokgebouw waar eerder grote acts als The Black Keys en Motorhead stonden. Blijkbaar heeft de organisatie veel vertrouwen in de band en wordt er gehoopt dat Eindhoven het jaarlijkse carnaval vanavond links laat liggen.

Dat is vanavond helaas niet het geval. Het podium staat in een deels met hekwerk afgezet Klokgebouw. De mobiele bar heeft geen tapkranen; het publiek is veroordeeld tot plastic bierflesjes en blikjes. Voor carnaval is vanavond geen plaats en op een enkele piraat of pinguïn na is er geen verklede bezoeker te bekennen.

Bij gebrek aan een support-act is dj De Rooie Neger tot voorprogramma gebombardeerd. Het duurt lang voordat het Groningse, deels Eindhovense, Traumahelikopter op het podium verschijnt. Het slechte ‘optreden’ van de dj helpt daar ook niet bij. In het nabijgelegen Area51 vindt een skatewedstrijd plaats en de organisatie hoopt op 4.400 extra bezoekers, maar als de band ver na aanvangstijd nog steeds niet verschijnt, worden de circa 100 bezoekers toch wat ongeduldig.

Als de dj na elven ‘Hate It Or Love It’ van rappers 50 Cent en The Game draait, is de maat echt vol. Er komt een geel busje binnengereden en als echte ‘rock’sterren stappen de mannen eindelijk het podium op. Met opener ‘Down In The City’ wordt de toon meteen gezet. Zonder rustmoment gaat de band over op eerste single ‘Kids’. Een goede keuze. Het is een typisch nummer voor Traumahelikopter: Simpele, catchy teksten over tienerdrama’s, crisis en andere frustraties, die makkelijk in het geheugen blijven zitten. Tijdens ‘Some Kids Got Nothing To Do’ zingt het publiek dan ook luidkeels mee.

Na deze aftrap spreekt zanger/gitarist Daan van Dalen zijn publiek voor het eerst toe: “Kom allemaal een stuk dichterbij anders is er geen fuck aan.” De band gaat verder met het nummer ‘Wolf’. Voor het eerst is het minimalistische drumstel van de Eindhovense drummer Roel van Merlot goed te horen. Hij bepaalt de maat en het tempo en zorgt bovendien, bijgestaan door het publiek, voor een groot aantal wolven ‘howls’.
 
“Super leuk om hier te zijn zo met carnaval, ik zeg Alaaf!” De band heeft er duidelijk zin in en het is vanavond genieten geblazen. Een groot pluspunt is dat Traumahelikopter veel aandacht besteedt aan de live-beleving. Zo wordt er tussen de schaarse pauzes in de set gebruik gemaakt van korte muzieksamples.

Het geluid is goed afgesteld, iets wat wel eens anders is bij bands in dit genre. Zo zijn de teksten van zowel Daan van Dalen als Mark Lada goed te horen. Ook het gitaarspel van beiden is goed op elkaar afgestemd en het is een genot om naar het slagwerk van Roel van Merlot te kijken. De gehele show drumt hij staand, vermoedelijk op weg naar een hernia. 
Zanger/gitarist Daan van Dalen eist vanavond de hoofdrol op. Hij krijgt wat hij verdient, een regen van plastic bierflessen, als hij schreeuwt: “Er waren hier wat mensen die met bier gooiden maar dat waren er godverdomme maar weinig!” Gedurende de show verplaatst van Dalen zich ook dikwijls van het podium om nog meer bier in ontvangst te nemen. Omdat het debuutalbum vrij kort van duur is, is er ook gedacht aan passend covermateriaal. Zo brengt de band een ode aan garageheld Jay Reatard.
 
Nog voordat de versterkers uitgezet zijn komt dj De Rooie Neger helaas nog even zijn stempel drukken op de avond. Hij kondigt zich aan als beste dj van Nederland. Zijn keuze voor ‘Not Fair’ in plaats van ‘Fuck You’ van zangeres Lily Allen geeft echter aan dat hij dat niet is. Die ‘Fuck You’ geldt Traumahelikopter niet; een ‘Thank You’ is meer op zijn plaats. De band is succesvol geland en smaakt naar meer. Goed nieuws, want op Koninginnedag is Traumahelikopter opnieuw te zien in de Effenaar, volgens de website van de band.

Gezien: Traumahelikopter en dj De Rooie Neger, op 8 februari 2013, in Klokgebouw.