Release jubileumcassette Mozes and the Firstborn tijdens homecoming show in Effenaar

Na release album op Burger Records nu liveregistratie op cassete

Patric Muris ,

De cassette bestaat dit jaar 50 jaar. Om dat jubileum te vieren hebben de Effenaar, Mozes and the Firstborn en Casa Cassette de handen ineen geslagen om een casette uit te brengen ter ere van dit 50-jarig jubileum. De roze cassette wordt eenmalig uitgegeven en is alleen te koop bij de homecoming show van de Eindhovense garagerockband op 20 december in de Effenaar. Wie denkt dat cassettes niet meer van deze tijd zijn, heeft het helemaal mis.

Dit jaar viert de cassette zijn vijftigjarig bestaan. Het medium is al links en rechts gepasseerd door alle digitale media en zelfs de groei van het herboren vinyl kan het niet bijhouden, maar evengoed zijn er nog genoeg liefhebbers voor te vinden. Het Amerikaanse label Burger Records, dat eerder dit jaar al het debuutalbum van Mozes and the Firstborn uitbracht, heeft het medium zelfs gecultiveerd. Alle nieuwe releases die verschijnen bij Burger Records worden op cassette uitgebracht. En die zijn behoorlijk populair. Hoe vreemd het voor een audiofiel ook mag klinken: bands vinden het een eer om hun muziek bij Burger Records op cassette uit te mogen brengen. 

De cassette wordt in Eindhoven nog veelvuldig gebruikt voor het opnemen van muziek. De Eindhovense studio Casa Cassette heeft met behulp van tape muziek van onder andere Woody & Paul, Man From The South en Het Droste Effect opgenomen. Voor het vijftigjarig jubileum van de cassette zijn Mozes and the Firstborn door de Effenaar en Casa Cassette gevraagd een cassette op te nemen met vier liedjes van het album, ingespeeld en opgenomen bij Studio Casa Cassette. De opnames kunnen gezien worden als een liveregistratie, want alles moet er in één keer goed op staan. Een van de nummers, die zijn opgenomen, is al te beluisteren op YouTube. De unieke release wordt uitgegeven op een roze cassette met artwork van Wolf Aartsen, de broer van drummer Raven Aartsen.

De cassette is alleen op 20 december 2013 te koop tijdens de welkom-thuis-show van Mozes and the Firstborn, die een succesvol jaar met meerdere tours afsluiten in de grote zaal van de Effenaar. Naast Mozes and the Firstborn treden nog nog meer bands op, waaronder het opkomende Twin Shades, en is er een afterparty met dj's waaronder bandleden van Mozes and the Firstborn en Traumahelikopter.