35 jaar Café Altstadt: “Een gemoedelijke en eerlijke kroeg zonder poespas”

In gesprek met eigenaren Luitzen Boonstra en Twan van Zwam over het verleden en de toekomst

Bart Jansen ,

Café Altstadt aan het Stratumseind in Eindhoven bestaat dit jaar alweer 35 jaar. Om dit te vieren staat het café dit hele weekend in het teken van het jubileum. Dit wordt groots aangepakt met een vol programma. 3voor12/Eindhoven spreekt de eigenaren Luitzen Boonstra en Twan van Zwam over het ontstaan van de Eindhovense kroeg en zijn toekomst.

Een jubileum vraagt altijd om een terugblik en een doorkijk naar de toekomst. Die willen de kroegeigenaren ons graag geven. Te beginnen met het verleden: Café Altstadt is in 1978 in eerste instantie ontstaan als klein bruin café, opgericht door Twan van Zwam en toenmalig eigenaar Bart van Heck:
“Het werd alsmaar drukker en drukker en toen hebben we in het jaar 1985 besloten om het uit te breiden. De oude fietsenwinkel achter Altstadt werd erbij getrokken; hierdoor konden we meer klanten trekken en was er ruimte voor bands en andere evenementen.” Vanaf 1985 was de basis van Altstadt als muziekcafé dus echt gelegd. Van Zwam: “In Altstadt hebben al vele bands opgetreden waar we trots op zijn, de meeste artiesten zijn met name lokaal geweest maar ook internationale bands hebben hier de revue gepasseerd. Vaak werden we benaderd door bands uit het hele land door middel van een simpel telefoontje. Dan was het: “Kunnen wij hier komen spelen? Ja, dat kan! Kunnen jullie vanavond al?” Wekelijks stonden er artiesten bij ons op het podium. De status van poppodium in hartje Eindhoven werd steeds bekender. Let wel, we deden alles zelf. Zonder subsidie.” 
 
Boonstra: “Alles is hier wel gepasseerd. Van rock tot metal en van hip-hop tot dance-georiënteerde acts. Bands als Kensington, Peter Pan Speedrock, After Beat en Beef hebben al eens eerder bij ons gespeeld. We volgen de lijn van de festivals met name en letten goed op wat er in het heden goed scoort. Daarnaast vullen we dit aan met echte klassiekers. In de jaren 80 bijvoorbeeld lag de nadruk erg op New Wave en toen de Dynamo ging verbouwen lag de nadruk meer op het metal genre.
We zijn een café waar iedereen welkom is. Dit geldt ook voor artiesten die bij ons spelen. Een divers programma waarbij voor ieder wat wils iets is te vinden. Zo hebben wij voor het wat oudere publiek de traditiegetrouwe Rolling Stones Fanclubdag, waar van heinde en ver publiek komt. Daarnaast ook andere bands zoals de paganfolk band Omnia en de jonge Eindhovense band Lookapony.”
  
Het al vijfendertig jaar lang volhouden op het roemruchte Stratumseind is een prestatie op zich. Waar ligt dan echt het geheim en wat kan men in de toekomst verwachten?
Boonstra: “Er zijn geen geheimen in Altstadt. We zijn een gemoedelijke en eerlijke kroeg. Geen imago, geen huisstijl en andere poespas. Wat je ziet is wat je krijgt. De deur staat altijd open bij ons. Dat prettige gevoel voelen mensen aan. We zijn ook niet voor niets zeven dagen per week open. Het mooie is dat we vaak ook generaties na generaties zien in ons café. Dan kom je de zoon of dochter van een vaste klant tegen op zaterdagavond. De goede verhalen en tradities maken Altstadt tot wat het nu nog steeds is: Gemoedelijk en eerlijk.
Van Zwam: “De kroeg is voor vele mensen, jong en oud, een thuisbasis geworden. Door de loop van der jaren zijn vele klanten ook vrienden of goede kennissen geworden."
 
Hoe ziet de toekomst van Altstadt eruit?
Boonstra: “We gaan in de toekomst inventief zoeken naar mogelijkheden en samenwerkingen. Dit doen we al met onder andere het Rock City Institute, waar getalenteerde leerlingen hun muzikale kunsten na een schoolperiode kunnen laten zien aan een echt publiek. Daarnaast gaan we meer programmeren. Dit doen met name onze programmeurs Jan de Nies en Bart Jansen. Op donderdag, vrijdag en af en toe op zaterdag kan men dus meer livemuziek gaan verwachten. Daarnaast zullen stapavonden onveranderd blijven. De muzikale insteek is nog steeds met name wat de festivals doen, aangevuld met klassiekers. Denk aan de sfeer van de 24-uurs tent op Lowlands maar ook aan avonden als Noodlanding van Paradiso: Dansbaar en herkenbaar.”    
 
Altstadt pakt dit weekend groots uit met het 35-jarige bestaan. Het programma ziet er als volgt uit:
 
Vrijdag 20 december is de Legends Of Rock-avond met drie tribute coverbands: Magnetica (Metallica), Bon Scotch (AC/DC) en Kiss Lickss (Kiss).
Kaarten zijn te koop voor 10 euro inclusief twee consumpties aan de deur en via de voorverkoop van ticketservice.
 
Zaterdag 21 december draaien verschillende dj’s uit het 35-jarig Altstadt bestaan.

En tot slot is er op zondag 22 december vanaf 15.00 uur de Alt-Jamsessie waar diverse artiesten zoals Denvis, Daan Koch, Afterbeat, Idiot Proof en Green Monkey Force zullen spelen. Gratis entree.
 
Meer info is te vinden op de website van Café Altstadt.