Muzikale barometer geeft hoge waarden aan in Eindhoven

2012 nu al bijzonder succesvol jaar voor de Eindhovense muziekscene

Tekst: Paul Knippenberg en Patric Muris ,

Het is nooit vervelend om goed nieuws te brengen. En zo op de helft van het jaar kan er een positieve balans opgemaakt worden wanneer wordt gekeken naar de ontwikkelingen binnen de Eindhovense muziekscene. Een flink aantal muzikale hoogtepunten heeft de revue reeds gepasseerd, maar de koek is nog lang niet op.
Een opsomming van wat is geweest en wat er nog komen gaat.

De afgelopen maanden zijn er veel Eindhovense bands doorgebroken en zelfs al geboekt door grote festivals. Ook zijn er dit jaar al heel wat albums gepresenteerd in de lichtstad en er komen er nog heel wat aan. 3voor12/Eindhoven schreef onder andere over de releaseparty’s van Black-Bone, The Risque, The Reaction, CapCap… Cap en Denvis And The Real Deal. Ook The Sugarettes brachten een nieuwe plaat uit. Een plaat die erg goed ontvangen is door de binnen- en buitenlandse muziekpers.

The Dirty Denims kwamen dit jaar eindelijk met een verse EP. Het nummer ‘24/7/365’ werd vrij snel opgepikt door de nationale popzender 3FM. Eerst als ‘Hollandse Nieuwe’ door 3voor12 en niet veel later zelfs op prime time tijdens de programma’s van Gerard Ekdom en Rob Stenders. Ze gingen vervolgens twee maanden lang als ‘3FM Serious Talent’ door het leven. Tijdens één van hun laatste bezoeken aan de 3FM studio mocht de band bekend maken dat ze dit jaar maar liefst twee keer op Zwarte Cross zullen spelen.

Op de ‘Hollandse Nieuwe’ compilaties, de samplers van 3voor12 op de Luisterpaal, hebben recentelijk veel Eindhovense acts gestaan; een teken dat Eindhoven ook op landelijk niveau als kweekvijver gezien kan worden. En dan ook nog in zo’n beetje alle categorieën. Eindhoven is met het Zieke Zuiden platform en toprappers Kempi en Fresku steeds meer een belangrijke speler in hip hop land. Recent presenteerde Fresku zijn nieuwe album aan een uitverkochte Effenaar op een voor velen onvergetelijke avond. Dat gebeurde in de week dat het album in de top tien van de albumhitlijst binnenkwam.

Al die nieuwe muziek moet natuurlijk live een podium krijgen. Zo staat Fresku op Lowlands evenals de Hammond-orgel-battle Orgel Vreten, dat zowel de eerste Effenaar show als de eerste persing lp’s uitverkocht, en Macronizm met zijn project ‘Lucy’ waarme hij eerder al bijzondere podia stond.

Mozes and the Firstborn, de gehele maand juni ‘Hollandse Nieuwe van de maand’ toerden als voorprogramma van Go Back To The Zoo door Nederland en dat is niet onopgemerkt gebleven. Ze zullen zowel de festivals Into The Great Wide Open, De Affaire als Incubate aandoen in de komende maanden. Een andere Eindhovense (wij rekenen ze nog steeds tot Eindhoven, ook al wonen de bandleden nu inmiddels door heel het land) act op Incubate is Nouveau Velo dat erg veel indruk maakte met debuut EP ‘Moestuin’.

Black-Bone, dat tijdens zijn albumreleaseparty bijna PopEi uitverkocht (nog nooit gebeurd) zal onder andere op Bospop spelen. Na optredens als voorprogramma van Deep Purple en Chickenfoot en naprogramma van Slash, kijkt deze band ondanks zijn jonge leeftijd niet meer op van optreden voor een grote menigte.

Ook in Eindhoven is er onlangs een festival met internationale allure geweest waar er veel plek was voor Eindhovense acts. Geen pop, rock of hardrock dit keer, maar acts in het singer-songwriters genre. Woody, Man From The South, James Wood en Autumn Sun speelden een thuiswedstrijd op het Naked Song festival in het Muziekgebouw waar 3voor12/Eindhoven live verslag deed. Man From The South scoorde het hoogste cijfer met een 8,5.

Veel Eindhovense acts liggen goed op de festivals van 2012. Dit jaar zal het reizend muziekfestival Popronde meer steden dan ooit tevoren bezoeken. Helmond, toch een beetje ons broertje, zal ook voor het eerst gastheer zijn. Ook bij Popronde is Eindhoven vertegenwoordigd, met een zeer divers aanbod, te weten: The Sugarettes, Komatsu, Nouveau Vélo, Sidewalk en Bird hebben het tot de eindselectie weten te schoppen. Zij werden gekozen uit meer dan 1000 aanmeldingen.

Hoe ziet de toekomst er dan uit? Het Rockcity instituut - de MBO popmuziekopleiding van ROC Eindhoven - levert dit jaar bands af die ook nog eens durven te komen met een eerste EP. Zo was daar op 1 juni de EP releaseparty van Digital Orchestra. Een paar dagen later, op 6 en 7 juni, volgden afstudeerpresentaties van maar liefst twaalf ‘Rock City Institute' acts die plaatsvonden in de Effenaar. Eerder dit jaar was er een showcase van de bijna afstuderende acts. Out Of The Box maakte toen de meeste indruk.