The Sugarettes in april terug met 'Destroyers Of Worlds'

Beluister hier nu exclusief de titeltrack van de indierockformatie

Erik Zwennes ,

The Sugarettes zijn terug. Vierenhalf jaar na het debuutalbum 'Love & Other Perversities' brengen de Eindhovenaren opvolger 'Destroyers Of Worlds' uit. De plaat ligt de eerste week van april via Subroutine in de winkels. Beluister nu alvast de titeltrack.

Hoewel het nooit lang stil bleef rond Joep van Son en zijn bands (o.a. Nikoo en The Very Sexuals), projecten en soundtracks, is de voornaamste focus toch altijd The Sugarettes gebleven. De band stond op 23 september 2011 nog op ons podium tijdens Club 3voor12/Eindhoven onder de noemer 'voorproefje nieuwe Sugarettes', maar rondom de release van de nieuwe plaat bleef het stil. The Sugarettes kregen het jaar dat volgde na debuutalbum 'Love & Other Perversities' veel (internationale) aandacht; ze stonden op het 3voor12 podium op Noorderslag 2008, er werd getourd in de UK en single 'Ready Steady' kreeg veel airplay op Amerikaanse college radio. De nieuwe plaat 'Destroyers Of Worlds' is al even af, maar is bewust even op de plank gehouden.

“De plaat was te heftig qua thematiek om gelijk uit te brengen”, aldus Van Son die na vijftien jaar vriendschap de vonk tussen hem en bandlid Mariska Louman zag overspringen. “Destroyers Of Worlds' is het product van deze nieuwe liefde; een brandende liefdesverklaring in dertien nieuwe liedjes. Dertien vlijmscherpe, schreeuwende uitingen van verlangen, passie en seks. Tekstueel is het een enorm persoonlijk album geworden, in het geluid een bandplaat. Tijdens de opnames stonden onze levens ook nog eens op z’n kop. Het was goed dat we nu even afstand hebben kunnen nemen.”

Van Son benadrukt dat het geen zwaar album is geworden. “Mariska en ik hebben nogal de neiging kauwgomballenliedjes te schrijven vol springerige ritmes en vrolijke koortjes. Op de achtergrond zit een zweem van melancholie. In die zin zou je het een onbedoelde conceptplaat kunnen noemen.” Als Van Son aan 'Destroyers Of Worlds' denkt, komen beelden van de film Whip It door regisseuse Drew Barrymore omhoog. “We hebben onze situatie op een highschool setting geprojecteerd. Ik ben benieuwd of dat sfeertje ook bij anderen doorklinkt.”

Ten opzichte van het debuut is de band op één positie veranderd. Bassiste Marjolein Kooijman van The Gathering heeft de vacante positie ingenomen. Drummer Marnix van den Broek blijft onderdeel van de ritmesectie. Na de release van 'Destroyers Of Worlds' in april gaat The Sugarettes uitgebreid toeren.

'Destroyers Of Worlds' wordt naar verwachting eind maart in Eindhoven gepresenteerd. Meer informatie over de releaseparty wordt bekend gemaakt in 3voor12/Eindhoven radio waar woensdag ook de titeltrack te horen zal zijn.