Bird opnieuw eenmansformatie Bird opnieuw eenmansformatie

In gesprek met frontman Bardt van der Dennen over de band en zijn toekomst

, Tekst en fotografie: Patric Muris

Bird opnieuw eenmansformatie

In gesprek met frontman Bardt van der Dennen over de band en zijn toekomst

Tekst en fotografie: Patric Muris ,

Eindhovense folk band Bird is niet meer als trio. De band kondigde in een studentenkamer in Tilburg aan voor het laatst in die samenstelling gespeeld te hebben. Wij namen het bericht over op Twitter, maar gaven aan wel op zoek te gaan naar een verklaring. En de toekomstplannen. Die zijn gehaald bij frontman Bardt van der Dennen die meteen duidelijk maakt dat hij er zelf nog niet klaar mee is en dat er een nieuw album aankomt.

Notabene in een recensie van onze collega’s 3voor12/Tilburg moest vernomen worden dat Bird als trio ophoudt te bestaan. 3voor12/Eindhoven maakte kennis met Bird tijdens een interview bij de band thuis. Bird is al jaren actief als trio en heeft in Eindhoven inmiddels een behoorlijke fanbase.
Het laatste album ‘Arjenballet’ verkocht uit en er is een grootse opvolger aangekondigd. “Die is zo groot dat hij misschien wel nooit afkomt. En als hij er dan toch komt, dan wordt hij misschien wel uitgebracht als dubbele ten inch” waren de woorden van Bardt (we mogen Bardt zeggen) toen de eerste track ‘Planet You’ alvast te horen was op de 3voor12 Hollandse Nieuwe compilatie. Een klein half jaar later zijn de albumreleaseplannen ongewijzigd, maar de bandsamenstelling is anders.

Bardt gaat het alleen doen, net als vroeger. “De prioriteiten van drie man lagen de laatste tijd op drie verschillende punten. Ieder had zijn eigen passie. Ik was de enige die gefocust was op Bird.” En dat is hij nog steeds. “Ik ben er nog lang niet klaar mee en ik vind het ook wel een uitdaging om alles zelf te doen. Voorheen vond ik het altijd erg ego om alleen op een podium te staan en alles zelf in te spelen. Dat is het nog steeds wel, maar nu heb ik er vrede mee. Het voelt als een soort thuiskomen.” Bird is ooit begonnen als eenmansformatie en dat is het nu dus opnieuw. Met een kanttekening, want als Bardt iets laat horen van de nieuwe plaat, die hij zo goed als helemaal zelf heeft ingespeeld, zegt hij het treffend: “Ze zijn er niet, maar je zou ze (Jak en Janne) kunnen horen.”

De nieuwe plaat komt er dus hoe dan ook. Als ernaar gevraagd wordt, vertelt Bardt dat het een ‘heel leuk ding’ gaat worden. “De nieuwe plaat gaat alle kanten op. Hij is ook wel enigszins experimenteel. Het moest altijd heel puur zijn, maar nu schuw ik het niet om veel zelf te doen en het achteraf tot één geheel te maken. Alles wordt dus los opgenomen. Ik kan niet bas spelen en drummen tegelijk. Ik bedoel, ik heb maar twee armen. Als al die lagen op elkaar worden gelegd, klinkt het automatisch al dikker.
Bardt omschrijft het nieuwe album als een luisterplaat met in essentie eenvoudige liedjes.

Wanneer de plaat er gaat komen, is nog onduidelijk. Zo snel mogelijk als het aan Bardt ligt die al heel wat nummers zo goed als af heeft. “Het is vooral een financiële kwestie. Ik heb het geld nu gewoon even niet. Het is toch altijd wel vrij prijzig om een album op vinyl uit te brengen. Ik ben er over aan het denken om mijn bus te verkopen. Die bus was nodig voor de band, want daar kunnen veel spullen in. Maar nu ik alleen ben, is dat niet meer nodig. De bus staat ergens ook wel een beetje symbool voor de band.” Een dag later staat de bus op Marktplaats te koop. Een herkenbare actie, want Woody & Paul deden eerder al eens hetzelfde voor de financiële injectie die de release van hun album ‘Heroes And Zero’s’ nodig had.

Een afscheidsconcert als trio zit er niet meer in. “Dat gaat er echt niet meer komen. Zeker voor Jak is het besluit definitief. Die zit tegenwoordig ook vaak in Japan vanwege zijn projecten als beeldend kunstenaar”. “Als het zo uitkomt zal Janne nog wel een keer meespelen. Het wordt live een beetje ‘waar ik zin heb en anderen ook, gaan we samenwerken’. Ik pas mijn set wel aan per optreden. In popcentra slaat het singer-songwriter ding nergens op.”

De eerstvolgende optredens van Bird als eenmansformatie zijn op onbekend terrein, want de zanger/gitarist vertrekt binnenkort naar Servië voor een mini tour van een week. Als hij terug is, komt hij langs in 3voor12/Eindhoven radio om zijn verhaal te doen en wellicht om een paar liedjes te spelen.
Live is Bird niet meer als het bekende trio te zien, maar de 3voor12/Eindhoven Sessies hebben het bestaan ervan voor altijd vereeuwigd.
 
Bardt van der Dennen, als eenmansformatie Bird, gesproken op 17 februari 2012 in zijn studio in Eindhoven waar we vrij waren om foto’s te maken van de charismatische setting die we aantroffen.
advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven