The Chase Club bewijst dat het goede niet van ver hoeft te komen

Engelse sfeer in Altstadt op een gewone donderdagavond

Tekst: Patric Muris/Fotografie: Leon Versmissen ,

The Chase Club is een Eindhovense band die in juni debuutalbum ‘Airport Lounge’ uitbracht. De band heeft het idee nog bekend te moeten worden in Eindhoven. Dat gaat niet lang meer duren. The Chase Club speelt in Altstadt samen met Cheap Time dat een duidelijke soortgenoot is. Cheap Time komt uit Amerika, maar dat wil lang niet zeggen dat het dan ook beter is.

Engelse sfeer in Altstadt op een gewone donderdagavond

De verwachte aanvang is om 21.00 uur, maar het loopt allemaal wat uit. Tijdens de soundcheck is het nog nagenoeg leeg, maar als The Chase Club eenmaal begint, komen de mensen opeens overal vandaan.
Er wordt al snel een compact publiek gevormd, pal voor de band. Het eerste nummer moet even opnieuw, maar daarna is er ook geen moment stilte meer te horen in de Altstadt. Aan één ruk door worden de nummers van 'Airport Lounge' gespeeld: snel en hard. De afstemming van de zang is stukken beter dan bijvoorbeeld tijdens Zimmer Frei!, maar het geheel klinkt nog steeds wat rommelig hier en daar. Het mag op zich ook wel bij deze jaren 60 klinkende noisy rock met popinvloeden. De zwart-wit beelden op de achtergrond vormen passende visuals.

De uptempo beats en de aanstekelijke zang zorgen voor veel meeknikkende hoofdjes. Netjes op een rij en een paar rijen dik. Doordat de afstand tussen band en publiek zo klein is, ontstaat er een sfeer die doet denken aan de pubs in Soho (Londen) waar wekelijks nieuwe bands omarmd worden door een muziekbeminnend publiek. The Chase Club kondigt aan af te sluiten met 'Televised', maar komt daarna alsog eenmaal terug voor een korte toegift.

Niet lang daarna begint Cheap Time met spelen. Nu staan er niet vier, maar drie mensen. Niet op een podium, maar gewoon weer recht voor je neus. De band speelt eenzelfde concept: garage-rock met veel akkoorden, snelle drums en vaak moeilijk verstaanbare zang. Ook het effect is hetzelfde: veel knikkende hoofdjes, maar nu wat minder in aantal. Cheaptime is energiek en legt regelmatig de nadruk op de gitaarlijnen. Er is meer balans in de set van deze jongens, maar de nummers van The Chase Club werken veel aanstekelijker om de vergelijking af te maken. De duidelijke refreinen, met de wel verstaanbare zinnetjes, worden gemist.

Het geluid in Altstadt is nog steeds niet echt best, maar bereikt een dieptepunt wanneer de bas een hele tijd lang wegvalt. Vreemd genoeg heeft de band het zelf ook pas na een paar nummers in de gaten. Tijd om stil te staan lijken ze niet te hebben. Op een nonchalant praatje hier en daar na, wordt er zonder aarzeling doorgespeeld.

Cheap Time heeft onlangs een nieuw album uitgebracht dat zelfs als cassettebandje op de enorm gevulde merchandise tafel is terug te vinden. Het wordt groots aangepakt, maar ondanks dat het vermakelijk is, pakt het vanavond niet heel groots uit. Om klassiek te eindigen met de titel: The Chase Club bewijst dat het goede niet van ver hoeft te komen.

The Chase Club en Cheap Time gezien op 7 oktober 2010 in Altstadt.