Paco de Lucía brengt iedereen in vuur en vlam Paco de Lucía brengt iedereen in vuur en vlam

De ultieme flamenco avond in Frits Philips

, Tekst: Sanne Reiniers en Edward Rosmalen / Fotografie: Edward Rosmalen

Paco de Lucía brengt iedereen in vuur en vlam

De ultieme flamenco avond in Frits Philips

Tekst: Sanne Reiniers en Edward Rosmalen / Fotografie: Edward Rosmalen ,

Paco de Lucía is voor vele mensen een reden geweest voor het vastgrijpen van een gitaar. Als één van de beste flamenco gitaristen van de wereld tourt hij de wereld hele over. Zijn muzikale talent en schitterende muziek brengt hem vanavond naar muziekcentrum Frits Philips en uiteraard was 3VOOR12/Eindhoven daar aanwezig.

De ultieme flamenco avond in Frits Philips

Een Spaanse studente hoorde ik ooit flamenco vergelijken met klompen en windmolens. Flamenco is een ritueel des volks: net als de klompen en de windmolens. Het ademt cultuur. De muziek van Paco is echter meer dan flamenco. Het ademt niet slechts cultuur, maar biedt veel meer dan dat. Dit blijkt voornamelijk uit het gebruik van andere instrumenten in zijn muziek. Mede hierdoor is de muziek van Paco dan ook meer toegankelijk voor een groter publiek en maakt hij van flameco meer dan slechts een volksritueel. Hij maakt het tot iets voor de massa.

Het valt op dat Paco redelijk ver achter op het podium zit. Dit is een beetje jammer, maar hier blijkt wel uit dat Paco zijn bandleden net zo belangrijk vindt. De band heeft zich in de vorm van een halve cirkel opgesteld met Paco in het midden. De duidelijk zichtbare interactie tussen de bandleden is hierdoor goed mogelijk en zorgt voor het juiste gevoel van subtiel samenspel, waarbij improvisatie niet geschuwd wordt. Deze band is duidelijk perfect op elkaar ingespeeld en voelt elkaar feilloos aan.

Maar ook alleen maakt Paco indruk. Zo brengt hij het eerste nummer geheel solo, waarbij Paco gebruik maakt van de techniek ‘tremolo picking’. Er klinkt een enkel fout toontje, maar wat maakt het uit. Hier speelt de Paco de Lucía.

Daarna is het tijd voor de rest van de band. De toetsenist speelt tevens mondharmonica en ontroert. De zangers doen precies hetzelfde en laten flamenco el puro zien met hun geweldige klanken. Wat een geweldige toevoeging. Maar ook de bassist maakt indruk: zijn weergaloze bassolo’s zijn bijzonder knap, snel en zorgen voor een juichend publiek. En ten slotte is de percussionist een echte toevoeging die tevens spetterende solo’s weet weg te geven. Er valt simpelweg niets op deze band aan te merken. De danser geeft deze band nog wat overtuigingskracht mee, met zijn handklappen en flamenco moves brengt hij dat enthousiasme met zich mee dat perfect pas bij een flamenco avond als deze.

De avond wordt besloten met staande ovaties. Volledig terecht. Zo ziet de ultieme flamenco avond er dus uit.

Paco de Lucía, gezien 21 oktober in Frits Philips.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven