Bands en labels organiseren eigen festivals Bands en labels organiseren eigen festivals

Binnenkort: Speedfest, Sleazefest, Sally Forth Family en Hit The North

Bands en labels organiseren eigen festivals

Binnenkort: Speedfest, Sleazefest, Sally Forth Family en Hit The North

Het lijkt een trend: bands en labels organiseren eigen feestjes en festivals. Deze maand kan de liefhebber van Britse cutting edge pop naar Leeuwarden voor Hit The North, georganiseerd door Transformed Dreams bands. En het label Sally Forth roept zijn Family bijeen in de Melkweg. Begin december is in Eindhoven het Speedfest van Peter Pan Speedrock en organiseert zZz in Amsterdam weer een editie van Sleazefest. Chay van Suicidal Birds: "We willen gewoon geen gezeik."

Binnenkort: Speedfest, Sleazefest, Sally Forth Family en Hit The North

Bands en labels die het heft in eigen hand nemen en in de schoenen van de concertorganisator gaan staan om een eigen festival uit de grond te stampen. Het gebeurt al langer, maar nu lijkt er sprake van een trend. In december kunnen sleazerockers naar Amsterdam voor het Sleazefest van zZz. In Eindhoven organiseren de mannen van Peter Pan Speedrock voor het eerst een eigen Speedfest. In Leeuwarden werken bands uit de stal van Transformed Dreams aan Hit The North en de Sally Forth Family komt bijeen in de Melkweg. 3VOOR12 belt met de ‘nieuwbakken’ festivaldirecteuren.

Echt nieuwbakken organisatoren zijn Jair Sagström van label Sally Forth en Björn Ottenheim van zZz niet. Beide festivals beleven binnenkort hun zevende editie. Ottenheim: “Ooit wilde ik samen met Daan (toetsenist zZz) een barbecue organiseren in de boerderij waar we toen woonden. Eén van de bands waar ik toen in zat, wilde er spelen. Toen wilde mijn andere band er ook spelen en voor ik het wist hadden we een festival met zeven bands en tequila in overvloed. Om vier uur ’s middags kropen de bezoekers over het gazon naar huis.”

‘Een onvergetelijk feest geven’ is ook de drijfveer voor Suicidal Bird Chay om samen met labelgenoten Persil en Zea voor het eerst Hit The North in Leeuwarden te organiseren. Maar er is meer: “In Nederland zijn er heel wat meer bands dan zalen en het is heel moeilijk om iets afwijkends in die zalen te organiseren. Wij willen alleen zoveel mogelijk spelen en geen gezeik. Tijdens het toeren hebbenwe zoveel bands ontmoet en de lol die we daarmee hebben gemaakt willen we nu delen met het publiek. Het is altijd heel lastig om aan mensen uit te leggen hoe het is om te toeren. Daarom doen we dit ook: we kunnen laten zien wat we het afgelopen jaar hebben gedaan. Dit soort festivals zou eigenlijk vaker moeten plaatsvinden, anders krijg je alleen maar eenheidsworst.”

Ook debuterend als festivaldirecteur is Peter van Elderen van Peter Pan Speedrock: “Laatst speelden we in een goedgevulde Effenaar, hier in Eindhoven. Toen dachten we ineens: laten we zelf een festival organiseren. Ook omdat er, nadat Dynamo Open Air was weggepest, een leegte overbleef.” En dus stelde de band een verlanglijst op. Bevriende acts Nashville Pussy en The Exploited waren snel geboekt omdat Peter pan Speedrock al vaker het podium met ze had gedeeld. “Turbonegro stond ook hoog op onze lijst, maar die waren met een album bezig.” Er komt bij het organiseren van een dergelijk festival heel wat kijken. Van Elderen: “Het duurde lang voordat de locatie bevestigd werd. We krijgen nu veel hulp van de mensen van Paaspop. Zij zijn inmiddels partners geworden. In onze bus liggen posters en flyers die we uitdelen. Dat hoort er natuurlijk ook bij.” Het is de band niet om het geld te doen. “Het enige dat ik hoop is dat er genoeg mensen komen zodat we het volgend jaar weer kunnen organiseren.” Aldus Van Elderen.

Ook Ottenheim doet het niet voor het geld: “Wij willen gewoon een knalfuif. De sfeer is altijd supergoed. Er is nog nooit rottigheid geweest en het is leuk om te organiseren. Als ik er ooit mijn brood mee zou kunnen verdienen, zou het leuk zijn.” Dat een eigen festival redelijk lucratief kan zijn, weet Jair Sagström inmiddels: “Wij zetten ook altijd een klein winkeltje met eigen spullen neer en verkopen veel. Dat is mooi voor de omzet. Verder draaien de avonden quitte. Het zijn heel gezellige avonden. Ooit begonnen we met eigen avonden om onze bands meer te laten spelen. Inmiddels vinden we het ook belangrijk dat onze bands elkaar ontmoeten en dat wij zelf de buitenlandse acts weer eens ontmoeten.”

Hit The North: 28 oktober 2006, Poppodium Romein, Leeuwarden
Met: Chips For The Poor,  Das Wanderlust, Malorix, Persil, Zea, Le Tetsuo, Two Dogs, The Lovely Eggs, The Suicidal Birds, Look Look (Dancingboys)

Sally Family Festival:
17 november 2006, Melkweg, Amsterdam
Met: Panoka, Campsite, Satelite 7, Silence Is Sexy, The Hot Stewards, This Beatiful Mess en A Red Season Shade

Speedfest: 2 december 2006, Klokgebouw, Eindhoven.
Met: The Exploited, Nashville Pussy, Demented Are Go, Tech-9, El Guapo Stuntteam, Bang Bang Bazooka, Bad Preachers

Sleazefest: 23 december 2006, OCCII, Amsterdam
Met: onder meer Gravediggers
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven