Dit is 'm: de 2019 selectie van Drentsch Peil XL

Het jaarlijks terugkerende showcasefestival keert dit jaar terug op 6, 7 en 8 september in Meppel, Emmen en Assen. Voor die tijd maakt de selectie wat kilometers met onder andere openbare Peilsessies op de middagen van 2 en 16 juni. Dit jaar bestaat de line-up uit Tim Kamphuis, Hannah Mae, Isa Zwart, Jooz, Hugo Brent, Same Old, Rocket Chair, Moonradio en Silent Hill.

Sommige namen zullen je misschien al bekend voorkomen, maar voor de goede orde stellen we ze allemaal even netjes aan je voor:

Tim Kamphuis

Singer-songwriter

Deze songwriter uit Meppel maakt naar eigen zeggen catchy popliedjes over alledaagse dingen in het huidige tijdperk: treinmeisjes, nachten op de dansvloer en fanatieke instagramgebruikers worden genoemd in zijn bio. In 2018 verscheen Kamphuis' debuut EP 'Pretty Girl'. De gelijknamige single is voorbijgekomen op 3FM en heeft hem onder andere op de planken van Hedon, Paradiso en TivoliVredenburg gekregen. Voor dit jaar heeft hij nog meer plannen: op zijn agenda staat nieuwe muziek en een fullband show.

Hannah Mae

Singer-songwriter

Bij Emmense songwriter Hannah Mae zijn de Taylor Swift en Ilse DeLange invloeden zeker te horen. Des te leuker is het dat Mae recent nog een nummer heeft geschreven samen met DeLange en onze eigen Daniël Lohues. Haar in 2018 opgenomen EP staat op dit moment nog even in de ijskast. De EP, geproduceerd door Jeff Zwart, bevat nummers die het Nashville geluid naar onze provincie brengen. Haar ambitie is om de provinciegrenzen te overstijgen, met de EP en haar deelname aan Drentsch Peil XL kan ze best nog wel eens een eindje komen.

Isa Zwart

Singer-songwriter

Isa Zwart was recent nog in het nieuws met haar nieuwe single 'I Remember'. Deze plaat is de officiële soundtrack van de film 'Verraderlijke Liefde', die volgend jaar uitkomt. Als winnares van het Drèents Liedtiesfestival wist ze zich in 2017 in de kijker te lopen. Zwart is alleen meer dan het Drentstalige 'Mamme See': de 18-jarige songwriter schrijft voornamelijk Engelstalige liedjes in de richting van country en folk. Leuk detail: haar reis naar Australië heeft voor veel inspiratie gezorgd. Isa Zwart zit op dit moment dus bomvol met nieuwe ideeën!

Hugo Brent

DJ/Producer

Deze Assenaar heeft duidelijk zijn blik gericht op de toekomst. Des te telerustellender dat er nog één ding ontbreekt op z'n social media. Hugo, gozer, als je dit leest: gooi even een bio online, man! Zonder verder dollen: Brent heeft recent zijn debuutsingle online gezet op Spotify. 'Ik Moet Dit Minder Gaan Doen' is een heerlijk catchy nummer met intussen al bijna 20.000 streams die zo op de playlist kan van een club. Deze voormalig winnaar van de categorie DJ van Kunstbende Drenthe kan zeker nog eens met leuke verrassingen komen.

 

Jooz

Rap/Spoken word

'Jooz mag het weten', zo luidt de slogan waar je niet omheen kunt op de Facebook van deze charmante creatieveling. Het is tevens de manier hoe hij antwoord geeft op de vraag wat zijn genre is. Jooz (Jozua Pentury) is geboren in Groningen en groeide op in Assen. In 2017 bracht hij zijn EP uit met, hou je vast, de titel 'Jooz Mag Het Weten'. De EP combineert hiphop, jazz, soul en future beats met de scherpe persoonlijkheid van Jooz. Eén ding is zeker: met zijn innovatieve geest (Jooz was één van de eerste artiesten wereldwijd met een 360 videoclip) kan hij nog wel eens een interessante deelnemer zijn dit jaar.

Same Old

Akoestisch muzikaal duo

Same Old is een muzikaal duo bestaande uit Laszlo Buring en Stijn Bloemhof. Beide heren hebben naast Same Old nog meer projecten en hebben aan muzikaliteit zeker geen gebrek. Het duo heeft met Same Old nog niet enorm veel kilometers kunnen maken, maar met een optreden op The Playground van Bevrijdingsfestival Drenthe en een deelname aan Drentsch Peil XL krijgen ze hier zeker de kans voor.
 

Rocket Chair

Rock band

De vierkoppige band uit Nieuw Schoonebeek en Erica bestaat uit Jelle Schepers (gitaar), Remco Vos (gitaar), Sven Zwart (bas) en Sil Schepers (drums). Ze staan nog aan het begin van hun muzikale loopbaan als band. Een optreden op FestErica was voor de vierkoppige groep het eerste grote optreden. Voor die tijd hadden ze enkele jaren gerepeteerd om ervaring op te doen en vooral in kroegen gespeeld. Hun optreden op een groter evenement smaakte naar meer. Wie weet kan hun deelname aan Drentsch Peil XL ze bieden waar ze naar hunkeren.

Moonradio

Rock band

Moonradio is niet enkel onder het label 'rock' te scharen. Deze band, bestaande uit Richard Aeilkema (vocals), Otto Overeem (drums), Gerco Mons (ritmegitaar), Geert-Jan Mulder (keys), Eddy van der Veen (bas) en Jan van Veen (leadgitaar) heeft een geluid dat durft te poodjebaden in meerdere genres. In 2017 brachten ze het album 'Peace' uit met zeven nieuwe nummers. In 2018 voegde Geert-Jan Mulder zich bij de band om het geluid aan te vullen met keys. Alle ingrediënten dus voor een spannend 2019!

 

Silent Hill

Alternatieve rock/metal band

Silent Hill is voortgekomen uit Collect the Guns in combinatie met enkele nieuwe namen. Sinds april 2019 is ook voormalig zanger/gitarist Paul Nannen teruggekeerd bij zijn oude bandleden. De band wordt verder aangevuld door Tim van Elteren op gitaar, Martijn Horsman op bas en Geert Luchies op drums. Met deze viermansformatie weet de band dusdanig veel geluid te creeëren dat het lijkt alsof er meer mensen op het podium staan. Eerder zijn ze al bekroond geweest tot beste metal band van onze provincie. Met deze aanwinst zorgt Drentsch Peil XL zeker voor een divers jaar!

Drentsch Peil XL kan een springplank zijn voor de deelnemers: 3 acts krijgen na de showcases in september de kans om door te gaan naar het Hit the North traject in 2020. Drentse acts zoals Sorry John, The Heck, Saint Martinez, Nadua, Mary Confurius en Daisy volgden dit traject al in 2018 en 2019.