Bernard Gepken verrast met twee liefdesliedjes

“Sophia / Joanne gaan naast elkaar iets anders betekenen dan los van elkaar”

Tekst: Wouter Bessels | Foto's: Bernard Gepken ,

Het is vandaag Valentijnsdag en Bernard Gepken viert dat met twee nieuwe liedjes. Sophia / Joanne is de eerste muzikale oogst van de Emmenaar in bijna drie jaar tijd. De 30-jarige gitarist heeft ze vorige maand opgenomen met een groep gerenommeerde sessiemusici. Exclusief voor 3voor12 drenthe vertelt hij het verhaal achter zijn eigen liedjes en praten we en passant even bij over zijn sessiewerk voor anderen.

Sophia / Joanne; beide zien het levenslicht op 14 februari 2017. Joanne schreef hij ruim twee jaar geleden, Sophia pas afgelopen december. Gepken denkt dat het redelijk voor zich spreekt waar ze over gaan.
“Het zijn wel echt twee op zichzelf staande liedjes. Ik vind het heel interessant en grappig soms hoe een liedje op zich een bepaalde betekenis kan hebben en hoe die betekenis kan veranderen door een andere context. Zoals in een film, door een uitleg van degene die het gemaakt heeft of een plek waar je het hoort. Ik was laatst in de supermarkt en daar was Never Tear Us Apart van INXS op de radio. Iemand stond dat achteloos mee te neuriën terwijl ze een pak rijst uitzocht en daar wordt dat zo’n ander nummer van, dat vind ik heel grappig. Ook met dat idee in m’n achterhoofd heb ik deze twee liedjes samen opgenomen en uitgebracht. Deze liedjes gaan naast elkaar iets anders betekenen dan los van elkaar.”

Gepken nam beide liedjes eind januari op bij Het Gemengd Bedrijf in het Noordhollandse Limmen, de studio waar hij eerder o.a. opnam voor Henny Vrienten. Bernard tekent zelf voor de zang, gitaren en de productie, terwijl Arjen de Bock (toetsen), Joost van Haaren (bas) en Nicky Hustinx (drums) voor de begeleiding zorgen. Bernard koos bewust voor deze musici.
“Ik had bij deze liedjes al meteen in mijn hoofd hoe het moest gaan klinken en zodoende deze muzikanten gevraagd. Ik heb het dit keer zelf geproduceerd, met hulp van Harm Timmermans die het ook heeft opgenomen. De mix is gedaan door Huub Reijnders, die ook een deel van mijn andere liedjes heeft geproduceerd. Met Joost en Arjen speel ik ook in de band van Maaike Ouboter. Nicky speelt ook op de plaat van Marlene Bakker die ik op dit moment produceer. Allemaal hele relaxte gasten en super goede muzikanten met te gekke ideeën. Ik zit heel erg graag in de studio, ergens zijn deze opnames ook een excuus om daar nog meer tijd door te brengen. Met het idee van: als er even geen zanger(es) en liedje is, maak ik zelf wel iets, dan kunnen we in ieder geval opnemen.”

Muzikaal bewegen de songs qua melancholie, sfeer en productie ergens tussen Elliott Smith en The Serenes, terwijl Gepkens zang wel iets weg heeft van Tim Wheeler (Ash). Zelf kan hij een directe invloed niet benoemen.
“Wel merk ik dat ik bij deze liedjes nog veel meer op m’n gevoel af ga in vergelijking met wanneer ik samen met iemand iets maak en wanneer het voor iemand anders gemaakt wordt. Joanne heb ik destijds in één avond gemaakt en is nog precies hetzelfde als toen ik het maakte. Met het idee voor Sophia liep ik al wat langer en daar zijn meerdere half ‘affe’ versies van. Deze viel op een avond ineens helemaal op z’n plek en toen was het ook gelijk af, waarna ik het meteen thuis opnam. De uiteindelijke opname is eigenlijk een beter klinkende versie van mijn thuis-opname.”

Bijna drie jaar geleden bracht Bernard There’s Your Answer uit, dat hij samen schreef met Bertolf. Sindsdien bleef het wat betreft zijn solowerk stil.
“Dat heeft twee redenen”, legt hij uit. “Aan de ene kant vooral omdat ik met andere dingen bezig was. There’s Your Answer bracht ik midden in een tour met Daniël Lohues uit en daarna ben ik vrijwel constant aan het spelen en opnemen geweest met o.a. Maaike Ouboter, Stephanie Struijk, Henny Vrienten en Rob Dekay. Afgelopen winter, tussen kerst en oud en nieuw, zat ik voor het eerst sinds lange tijd weer langer dan een paar dagen achter elkaar thuis en toen heb ik veel nieuwe dingen gemaakt. Maar er was ook een andere reden. Ik dacht steeds in de trant van: “ach, wie zit daar nou op te wachten?” Maar ongeveer tegelijk met die nieuwe ideeën die ik kreeg, dacht ik ook aan al die mooie liedjes die ik van andere muzikanten ken. En hoe ontzettend zonde het zou zijn als zij die liedjes voor zichzelf hadden gehouden door een vergelijkbare gedachte. Dus als er nu één iemand is die deze liedjes mooi vindt, is het voor mij al goed.”

Of er op termijn een opvolger van In Retrospect: Yes, zijn eerste album uit 2010, aankomt, weet Bernard nog niet.
“Ik heb nog geen concrete plannen voor een nieuw album, maar ik zet graag af en toe iets nieuws online. Ik heb de afgelopen jaren veel nieuwe dingen opgenomen en dat staat allemaal op een harde schijf ergens in Haarlem. Ik ben nu heel veel nieuwe dingen aan het maken en opnemen, dus er kan binnenkort maar zo weer iets nieuws komen.”

Sophia en Joanne zijn te beluisteren via onderstaande online kanalen: