Drenthe en Overijssel zijn ook vertegenwoordigd tijdens Eurosonic Noorderslag

Met Traversus, Bliss en Bella Luna

Stefan Klomp / Foto's: Mariëlle Hensums ,

Op vrijdagavond bij Vrijdag was daar als onderdeel van het Eurosonic Noorderslag (ESNS) festival het podium Noord. Op dit podium traden de bands uit de noordelijke provincies op. De zaal is niet erg groot, maar heeft wel een heel hoog plafond en op de muur prijken de letters ESNS. Tijdens de optredens is er een mooie lichtshow en ook het geluid is erg goed verzorgd.

Traversus

Op de vrijdagavond stond bij Vrijdag de hardrock/metal formatie Traversus met als “leading lady” Madelief de Groot. Met haar eigen unieke kapsel en piercings is zij een opvallende verschijning. Aan haar linkerzijde, voor de kijkers rechts, stond haar bassist Mika Linde. Hij zorgt voor de ondertoon die zo herkenbaar voor de band is. Aan de andere kant stond de leadgitarist Joey Wessels. Aan het begin leek hij een beetje stijfjes, maar later kwam hij toch echt los. Dit deed echter niets onder voor zijn gitaarspel, want zijn gitaarriffs waren spot-on. Daar achter zat Liam de Groot, de drummer die zo enthousiast zit te drummen dat hij zo af en toe z’n drumstel weer even terug op zijn plek moet zetten.

Depressie als inspiratiebron

Als ze beginnen te spelen gaan ze van start met het nummer Orange Skyline en vanaf de eerste noot die ze inzetten hebben ze direct de volledige aandacht van het hele publiek. Als het eerste nummer is geweest heet Madelief ons welkom bij Traversus. Na een kleine introductie gaat ze verder over het tweede nummer dat ze gaan spelen. Ze vertelt dat het een nummer is over haar eigen depressie en dat ze daar haar inspiratie vandaan heeft gehaald. Dit tweede nummer dat ze spelen heet Misplaced en is al een tijdje te beluisteren op de bekende streamingdiensten.

Moshpit

Hierna gaat ze verder met het nummer The Unattained, een nummer dat ze gemaakt hebben over de prestatiedruk in de wereld. Over de “diknekken” en de ongelijkheid, dat je je niet moet laten kleineren door deze mensen. Hierna spelen ze nog twee nummers die goed worden ontvangen door het publiek. Dit is af te lezen aan het aantal telefoontjes die in de lucht worden gehouden om opnames te maken. Alhoewel de ruimte er eigenlijk te klein voor was werden er wel verwoede pogingen gedaan tot een “moshpit”.

Alternatieve rock met een Nirvana sound

Na Traversus waren wij ook nog aanwezig bij Bliss, ook uit Emmen. Deze band speelde helemaal boven in de Drie Gezusters in de Tikibar. Hier kwamen we eigenlijk net iets te laat aan waardoor we achteraan moesten gaan staan. Dat maakte echter voor het geluid en de beleving niks uit. De alternative rock die ze maken heeft wel wat weg van Nirvana. De band heeft in 2022 het landelijke project Popsport gevolgd, een coaching project naar het professionele muziek leven.

Klein uitstapje naar Overijsselse Bella Luna

Dit waren de bands die op vrijdagavond de Drentse provincie hebben vertegenwoordigd op het ESNS muziekfestival. We hebben nog wel even een uitstapje gemaakt naar de buurprovincie Overijssel, naar Bella Luna. We kennen deze zangeres met Filipijnse roots nog want tijdens haar optreden in de Wilibrord kerk in Borger stond Lisa Ploeger in het voorprogramma. De vertrouwde Latijnse sound en de hese stem waren weer onmiskenbaar aanwezig.