ESNS17: "Vanavond moet het gewoon retegoed zijn"

'Drenten uit de pap' trekken publiek naar Eurosonic

Tekst: Henriëtte Meppelink | Foto's: Mariëlle Hensums ,

Ze schreven zich in voor Drentsch Peil, werden geselecteerd en mochten zich donderdagavond laten horen in Club Kiwi tijdens Eurosonic. Singer-songwriter Timo de Jong uit Meppel en de bands Blackbriar en Loop Alley uit Assen. Er stond veel op het spel. Er rest nog een vraag: houden ze wat aan deze optredens over?

Langzaam druppelt het publiek binnen tijdens de eerste act van de avond: Timo de Jong uit Meppel. De singer-songwriter is zijn altijd nuchtere zelf. Hij maakt grappen met het publiek en zingt net zoveel covers totdat het publiek luidkeels meezingt. "Kennen jullie deze niet?", zegt hij tegen het publiek in de zaal terwijl hij het oude volksnummer Midnight Special abrupt afbreekt. "Dan doe ik wel een andere. Deze is wel lastiger mee te zingen", zegt hij terwijl je aan zijn gezicht ziet dat hij voorpret heeft. Opzij, opzij opzij van Herman van Veen wordt voorzichtig meegezongen, maar niet voldoende. Dan maar I’m on fire van Bruce Springsteen en ja, die valt wat beter bij de bezoekers.  

Timo is blij met zijn optreden op Eurosonic. "Zenuwachtig? Nee, nooit. Het is geweldig om hier te spelen. Ik hoop dat er wat achter weg komt. Als ik had geweten dat Drentsch Peil een wedstrijd was, had ik niet meegedaan, daar houd ik niet zo van. Maar dit is wel heel gaaf. Het is een mooie kans om je te presenteren."

Zenuwachtig is zangeres Zora van Blackbriar wel. "De druk ligt hoog", vertelt ze. "Je hoopt dat je aan ieder optreden wat overhoudt. Dat is vanavond helemaal zo. We willen graag naar het buitenland. Engeland, Duitsland, dat lijkt ons wel wat."
De band trekt ook het meeste publiek naar de zaal. Het staat vol in Club Kiwi. Teksten van de band worden zelfs meegezongen en daar geniet Zora duidelijk van op het podium. "Uiteindelijk zijn de zenuwen weg. Dan ga ik volledig op in de nummers."

Blackbriar is begint een bekende band te worden in de metalscene. "Onze nieuwste clip is meer dan 2,7 miljoen keer bekeken en ik krijg elke dag wel berichten van mensen uit Nederland, maar ook uit andere delen van de wereld, die zeggen hoe mooi ze de muziek vinden. Dat is heel gaaf. Daar komen nog eens de duizenden vriendschapsverzoeken bij. Ik kan niemand meer toevoegen."
Haar grote inspiratiebron is Kate Bush. "Een ander genre, maar ik ben groot fan. Drie jaar geleden zag ik haar in Londen, dat was geweldig."

Loop Alley sluit de rij donderdagavond en is ook een mooie afsluiter. Energiek, dansbaar en vooral heel enthousiast staat zangeres Libbie van Geert met haar consorten op het podium. Haar Belgische tongval is charmant.
"Toen ik twee was zijn we naar Nederland verhuisd, maar dat betekent niet dat we thuis geen Vlaams meer spreken", vertelt ze in keurig Nederlands. "Nathan is eigenlijk onze enige echte Drent in de band. De anderen komen uit Groningen."

Ze gokten het erop met Drentsch Peil en de bandleden zijn blij dat ze hebben meegedaan. "We zijn een echte festivalband. We hopen dan ook dat er een boeker rondloopt die ons hoort en ons de grote podia op kan krijgen. Pinkpop en Lowlands. Daarna Sziget Festival en Glastonbury Festival. Ja, dat zijn wel mooie dromen."

De setlist van vanavond is goed uitgedacht. "Je moet goed opbouwen. Dat wil niet zeggen dat we alleen maar onze beste nummers spelen, maar juist nummers waarin de instrumenten goed uitkomen. Vanavond spelen we met een andere focus, we spelen niet zomaar even in een kroeg. Vanavond moet het gewoon retegoed zijn."

Foto's Eurosonic Preview 7 januari