Popronde Emmen bewijst bestaansrecht

'Instores' in winkels slaan aan

Evert Hoven en Jan Stam ,

Emmen heeft zin in een feestje, zo blijkt op deze vijfde editie van het rondreizend muzikale circus Popronde Nederland.

Het begin is nog niet wat je mag verwachten van een Popronde, een bibliotheekzaal onderdeel van de koffiecorner, weggestopt op de tweede verdieping. Je zou hier niet verwachten dat, met deze overwegend lezende 60-plussers gevulde zaal, een popcarrousel begint.
Om 16.00 uur neemt Tenfold, het alias van Tineke Hussarts, bezit van het podium om haar folk liedjes uit te strooien over de aanwezige bezoekers. Ze houdt het klein en intiem en zingt over haar angsten en het overwinnen hiervan.

Om 19.00 uur gaat het in de bibliotheek verder met I Took Your Name, het soloproject van Chris van der Ploeg. Die kennen we al ruim 16 jaar als begenadigd gitarist en songwriter van S5, een indie pop band die eind negentig jaren actief was en enkele jaren later verder ging met een iets gewijzigde bezetting (o.a. andere frontman) onder de naam Audio Transparent. Helaas voor Chris weinig publiek. Toch wel jammer, want het was een heerlijk optreden, virtuoos gitaarspel en oorstrelende liedjes.

Vervolgens is het rennen geblazen naar de kledingshop van Jack&Jones in de Picassopassage. Dit jaar doet voor het eerst een aantal winkels mee aan de Popronde en dat is een prachtige aanwinst. Stuart Mavis doet een solo instore-optreden wat aardig goed wordt bezocht. Er is zelfs catering aanwezig in de vorm van hapjes en drankjes.
Stuart komt uit Groningen en is een jonge zanger/gitarist die met melancholische nummers het publiek aardig vermaakt; er wordt zelfs meegezongen en geklapt.
Als verrassing speelt hij ook een nieuw nummer: Crossfire.
 

En weer dringt de tijd, want in de Dromedaar, bij Dierenpark Emmen, staan de van oorsprong Emmer muzikanten van Jack & The Weatherman.
Onderweg worden we nog onverwacht, maar op een prettige wijze getracteerd op een optreden van de bluegrass en americana van The Cannonball Johnsons in de buitenlucht op de hoek van een plein bij de entree van één van de overdekte winkelcentra. Een heerlijk stukje bluegrass.
Voor Jack & The Weatherman is de ruimte krap en voor driekwart gevuld, onder wie de helft aan familie van de bandleden. Het duo produceert een akoestische crossover van pop, reggae en rap en doet dat vol overtuiging. Het publiek werd direct al meegevoerd en groeide het optreden tot een waar feest. Een genot om –dit keer bijna het volledige optreden- mee te mogen beleven.

Daarna snel verder naar het Snooker & Poolcentrum Emmen voor de band Close Up, gekozen door 3voor12 als Hollandse Nieuwe.
Wat een mooie lokatie voor deze band in het cafégedeelte van het snookercentrum. Goed gevuld met hoofdzakelijk jonge muzikanten is deze nieuwe jonge indieband uit Utrecht goed op z'n plek. De mannen hebben een uitstekend contact met het publiek dankzij een goede frontman Sam Bakker die de pop/rocksongs zingt alsof hij ermee is geboren. Geen wonder dat Oor en Coldplay fan zijn! De groep is een kruisbestuiving van Kensington en Two Door Cinema Club en het aanwezige publiek reageert enthousiast. Een blijvertje.

Dan snel naar buiten en op naar de Brasserie voor de indiefolk van Friends of the Family.
Daar is het een flinke drukte en op het podium is het dringen geblazen voor de tienkoppige band, die trouwens maar met acht man aanwezig is; meer past er ook niet op de bühne.
Het eerste nummer geeft direct aan waar ze voor staan, onstuimige folk met een rock randje. Maar snel, de volgende band in de vorm van een duo, staat al te wachten in café Markant, de achterneven Jerk en Henri van The Sensational Second Cousins, de op twee na meest geboekte act van de Popronde. Met hun aanstekende Drentse humor en gierend snelle rockabilly spelen ze iedere kroeg,zaal en winkel plat. Vanavond is dat ook niet anders en voor het eerst deze avond wordt er geswingd op de muziek, wat een sfeer!

In de Zwetser is ondertussen Stuart Mavis met band begonnen en ook beslist de moeite waard. Mooie popsongs afgewisseld met melancholische nummers. De aanwezigheid van een blazer in de band is een mooie toevoeging.
Vanaf de Zwetser is het een snelle wandeling naar Eetcafé Groothuis voor Cas Ronckers en Rondé. Het weer is de Popronde gelukkig goed gezind, en dat maakt het extra aantrekkelijk om het stuk te lopen. Eetcafé Groothuis (Poppodium Apollo) is dit jaar uitverkoren als het Oor podium.
Eenmaal binnen in Groothuis valt op dat Cas Ronckers is weggestopt in een kleine zijruimte naast de gang en het café; met 15 man er omheen is het al vol. Cas had in het café moeten staan. Cas is een 17 jarige singer-songwriter uit het Limburgse Roggel, net als Stevie Ann, en stond al in het tv-programma 'de beste Singer-Songwriter van Nederland'. Hij is met zijn single All Roads verkozen tot 3FM Serious Talent. De liedjes van Cas zijn een mengeling van op Mumford & Sons gebaseerde folk met de pop van Ben Howard en hier en daar een beetje Simon & Garfunkel. Jammer dat zijn optreden niet op het podium plaatsvond. Hij verdient een beter podium.

In de grote zaal van Groothuis staat Rondé ondertussen op het podium om de soundcheck te doen. Zangeres Rikki Borgelt geeft instructies voor de geluidsman van dienst aan haar manager Mink. We hebben alleen de soundcheck gehoord, maar wat een geweldige stem en wat een top band heeft Rikki om zich heen verzameld. Zij heeft de uitstraling van een mysterieuze rockdiva; je wilt steeds meer. Het geluid viel nogal tegen in de zaal. Ligt het aan de geluidsman of aan de akoestiek van Groothuis? Hopelijk was het geluid tijdens het optreden beter.
We moesten helaas weer verder gaan om op tijd te zijn voor het optreden van Orange Skyline. Onderweg naar Club Senza, nog gauw even naar binnen bij café Rue De La Gare waar folkzangeres Chayah van Diemen met haar band - uitgeroepen tot Hollandse Nieuwe bij 3voor12 - staat te spelen. Wat een uitstraling en wat een mooie stem. Beslist de moeite waard om nog een keer helemaal te zien.
Gauw door naar de stripclub Senza waar Orange Skyline inmiddels op stoom is en vol aan de bak gaat; heerlijke catchy britpop nummers met invloeden all over the place, maar toch die heerlijke eigen sound en dito podium presentatie; wat een geweldige energieke groep! Zanger Stefan van der Wielen heeft al snel op de catwalk gezelschap van een paaldanseres en maakt er een prachtige show van. Topoptreden op deze bijzondere lokatie, volgend jaar absoluut weer hier programmeren.
Voor de afterparty hoeven we gelukkig niet meer te verkassen, die vindt ook in Senza plaats. De band Teye & The Bizonkid is een toffe keuze voor deze tent, energieke funk met invoeden uit Zuid-Amerika, salsa, en zoals Teye het zelf omschrijft, 'Sesam Straat'.
De band gaat helemaal los in een al snel mee dansende zaal. Wat een strakke band en wat een goede geluidsman. Hij voelt de zaal feilloos aan. Dat is ook wel eens een complimentje waard; bij deze.
En wat een geweldig strakke percussionist is Gianna Tam; een genot om naar te kijken.
Ondertussen is de gitarist de catwalk opgelopen en geeft al spelende samen met twee danseressen een stripshow weg. Het blijft netjes; de boxershort stays on.

Teye & The Bizonkid blijkt een juiste keuze als geweldige afsluiter van deze vijfde en tot nu toe meest succesvolle editie van de Popronde Emmen waarvoor een speciaal bedankje richting de coördinator Christiaan Moorman en zijn team moet gaan.

Volgend jaar op naar de zesde editie van de Popronde in Drenthe en gewoon weer op donderdag want het was gezellig druk in Emmen.