Oh ja joh?! met Ingmar Spaaij

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Julie Hauber | Foto’s: Eefje Lammers ,

Multi-instrumentalist en producer Ingmar Spaaij draait al een lange tijd mee in de Haagse muziekscene: de muzikant, die voornamelijk bekend is als gitarist, speelde onder andere in Miss Pussy, The Crowd en Field maar is de laatste jaren vooral op het podium te zien met Alexander McKenzie & The Underpaid, Jeroen Kant en Richard Beukelaar. Deze zomer komt het album uit dat hij produceerde voor Delouise, 31 mei het nieuwe album van Jeroen Kant, maar eerst komt deze maand de nieuwe single van Alexander McKenzie uit, ‘Lay me down’. Deze week beantwoordt Ingmar, die ook actief is als gitaardocent, de Oh ja joh?! vragenlijst.

Naam
Ingmar Martin Wilhelm Spaaij

Leeftijd en verjaardag
30 (5-3-1983)

Social Networks
Facebook, maar ik ben een hele saaie Facebookvriend. Ik gebruik het weinig en post nauwelijks. Ik vind social media altijd een beetje raar, ik bel mensen liever.

Broers/zussen
Een broer, Ramón, hij woont in Australië. Ik zie hem zo’n 1 à 2 keer per jaar.

Huisdier
Geen. 

Sport
Tennis, hardlopen en een beetje fitnessen. Ik vind het leuk, maar ik zou het wel vaker moeten doen.

Beste gewoonte
Ik doe geen dingen waar ik niet achter sta. Ik zou bijvoorbeeld nooit muziek spelen die ik zelf niet zou kopen of luisteren.

Slechtste gewoonte
Ik kom best wel vaak te laat en ik ben een slechte slaper. ’s Nachts krijg ik de meeste ideeën en dan lig ik vaak wakker. Ik kan mijn ideeën dan wel opschrijven, maar wil er eigenlijk het liefst gelijk mee aan de slag. 

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Het is geen superleuke anekdote, maar ik heb wel een keer gehad dat ik bij een optreden iets heb gedaan waarvan ik toch hoopte dat het anders was gegaan. Het was bij een doedelzakfestival, hoe ik daar terechtkwam, geen idee. Ik moest een stuk dat geschreven was voor de klavecimbel, spelen op de gitaar. Bij de repetitie lachte ik de band een beetje uit, omdat het gewoon niet goed klonk en ik daarentegen wel vond dat ik het goed deed. Bij het optreden ging het bij mij helemaal mis. Niet superspannend, maar het was wel balen.

Favoriete plek in Den Haag?
Het strand, daar kan ik tot rust komen. Ik ben er meestal een paar keer per week te vinden en ik vind het dus ook lekker om daar in de winter te komen.

Stamkroeg
Ik heb niet echt een stamkroeg, maar ik kom het meeste in De Boterwaag. Leuke plekken om bandjes te zien, zijn voor mij de podia waar er echt aandacht is voor de muziek en het dus niet zo rumoerig is. Ik kom bijvoorbeeld graag in ‘Theater in de Steeg’ en 'Transvaria', daar zijn voornamelijk akoestische dingen.

Beste Haagse initiatief/festival
Het ‘IK-festival’ en het kinderfestival ‘NU WIJ!’ van het Koorenhuis. Het toffe daaraan vind ik om al die kids op het podium te zien, het ongeremde enthousiasme. Die vinden dat zo gaaf en dat zet je als afgestudeerde muzikant soms aan het denken: het gaat toch om het plezier.

Wat zou je willen veranderen aan de Haagse muziekscene?
Ik vind dat er niet iets hoeft te veranderen, maar ik vind het soms wel jammer dat er zo weinig bandjes Nederlandstalige muziek maken. De tekst van een liedje vind ik erg belangrijk en als Nederlander kan je je in onze taal het beste uitdrukken. Daarom vind ik het ook zo fijn om met Jeroen Kant samen te werken in het Nederlands en met Alexander McKenzie in het Engels. Ik snap het dat muzikanten ook buiten de grenzen naamsbekendheid willen, maar ik heb het idee dat veel bandjes te weinig aandacht besteden aan het schrijven van teksten en misschien daarom ook wel moeite hebben om door te breken. De tekst van je liedje is naar mijn idee toch de kern. 

Haagse band van het moment
Ik vind Kern Koppen erg gaaf. Als ik Frank of Guus op het podium zie staan dan zie ik dat het er in zit en is het logisch dat ze daar staan. Ze rappen erg goed en het komt heel naturel over. Ik ben daarnaast ook erg benieuwd naar de nieuwe plaat van Pop Up Animal Kids.

Welke band uit regio Den haag had nooit uit elkaar mogen gaan?
Quarantine, het is niet echt uit elkaar, het is meer al een hele tijd aan het slapen. Daar is al jaren niets mee gebeurd en dat vind ik heel jammer. Een project van Matthijs de Ridder met een aantal hele toffe muzikanten. Erg mooie stukken en het klonk heel authentiek.

Mijn muzikale hoogtepunt
Het zijn zowel kleine als grote hoogtepunten. Ik had bijvoorbeeld een tijd terug een goede week: ik won eerst met de singer-songrwiter Maurice Bleker de Grote Prijs van Zuid-Holland en in diezelfde week met Jeroen Kant de publieksprijs bij De Grote Prijs van Nederland. Dat is dan meer het commerciële aspect. Met Alexander McKenzie vond ik het heel tof om te touren, zeker de eerste keer naar Duitsland. We hebben toen iets van 25 keer gespeeld in drie weken, dan zit je er helemaal in. Dat voelde heel goed. Ik vond het ook te gek om een verjaardagsliedje te schrijven toen mijn neefje Lukas 1 jaar werd. Dat is misschien wel één van mijn beste liedjes. 

Dit optreden in regio Den Haag van een andere band of artiest is me bijgebleven..
Ik heb een tijdje terug Kelly Joe Phelps in Transvaria gezien. Een hele gave plek waar ze veel blues en singer-songwriter muziek boeken. Phelps heeft een supermooie stem, is een onnavolgbare gitarist en hij heeft hele goede liedjes.

Tieneridool
Het waren er meerdere: Axl Rose, Michael Jackson en Bono. Met een fles whiskey in de hand al dansend de wereld verbeteren.

Beste nummer aller tijden
Ken je Ray LaMontange? Het nummer ‘Shelter’ vind ik heel erg mooi. De combinatie van tekst en muziek is heel gaaf en het refrein is erg goed. "When all of this around us will fall over, I tell you what we're gonna do. You will shelter me and I, I will shelter you." Het nummer heeft een mooie boodschap en ik hou van donkere liefdesliedjes.

De eerste plaat die je kocht of kreeg?
De eerste plaat die ik kocht was denk ik ‘Use Your Illusion 1’ van Guns N’ Roses. De eerste plaat die ik kreeg was ‘Dangerous’ van Michael Jackson. Allebei supergave platen.

De laatste plaat die je kocht of kreeg?
Ik koop steeds minder albums, ik maak meer gebruik van streamingdiensten als Spotify. De laatste plaat die ik heb gekocht was ‘Blak and Blu’ van Gary Clark Jr. Gave cd. De laatste plaat die ik kreeg was het album van Marty Graveyard, ‘Summer Holiday’. Ik heb ook een nummer van dat album ingespeeld.

Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
Dat kan bijna alles wel zijn van ‘The Black Album’ van Jay-Z. ‘Jump Around’ van House Of Pain doet het ook altijd wel goed.

Welk album zou je aan je grootste vijand cadeau doen?
Ik denk iets dat ik zelf nooit zou luisteren, maar vaak is hele slechte muziek ook wel grappig. Dat gun je je vijand niet. Ik zou mijn vijand dan ook niks geven.

Naast welke artiest zou je willen wakker worden?
Ik heb het voorrecht regelmatig wakker te mogen worden naast een prachtige artieste. Maar Scarlett Johansson mag er soms best even bij komen liggen hoor.

Welk fictief personage zou je willen zijn?
Robin Hood. Hij is lief, komt op voor de armen en zijn leven is een avontuur.

Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
’s Nachts. Ik hou altijd wel van het gevoel dat iedereen slaapt en ik bezig ben. Je hebt daarnaast ook minder prikkels waardoor de muziek echt binnen kan komen.

Bron van inspiratie
De verhalen van anderen, geluid en rust. Als ik vanuit een blanco perspectief begin met een liedje, komen vaak de ideeën.

Dit heb ik altijd bij me..
Ik heb het liefst zo min mogelijk bij me.

Naar een onbewoond eiland neem ik mee...
Mijn vriendin, een akoestische gitaar en Barbar bockbier. De winterbok kan je echt het hele jaar door drinken.

Quote
Ik ben niet echt van de quotes.

Droom
Ik zou heel graag willen reizen met mijn muziek. Ik wil dus zelf de grenzen over en mijn liedjes kennis laten maken met het buitenland. Ik zou bijvoorbeeld graag een voet aan de grond willen krijgen in Canada en Duitsland. We zijn er al een paar keer geweest, maar het is moeilijk. Groot-Brittannië lijkt me ook gaaf.