Oh ja joh?! met Bella Hay

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Julie Hauber | Foto’s: Eefje Lammers ,

Bella Hay is meer dan de dochter van Barry Hay, zanger van Golden Earring: als feestorganisator, muzikant, dj en conservatoriumstudent heeft de 22-jarige niet alleen een naam opgebouwd in Amsterdam, maar is ze, inmiddels als Hagenaar, ook hard bezig in onze regio naamsbekendheid te krijgen. De duizendpoot is geregeld in verschillende podia te zien met het DJ Team Candy Says en FuckForever en afgelopen weekend was in de Pip de eerste editie van het Candy Says Festival. Volgend jaar studeert Bella af aan het conservatorium, maar eerst is zij nog te horen op het nog te verschijnen album van D’Deadly (Denvis).

Naam
Bella Hay

Leeftijd en verjaardag
22 (6-10-1990)

Social Networks
Ik ben alleen actief op Facebook. Ik vind de rest niet zo lekker werken en aan Facebook heb je eigenlijk wel genoeg, iedereen zit daar. Ik gebruik het bijvoorbeeld voor het netwerken en het aankondigen van mijn feestjes.

Broers/zussen
Een zusje, Gina. Zij is net dertien en woont op Curaçao. Ze kan ook zingen en is al bezig met het schrijven van liedjes en verhalen.

Huisdier
Twee katten: Billy en Cuby. Spike (DI-RECT, The Deaf) en ik hebben daarnaast ook veel opgezette beesten thuis: vleermuizen, vogels en een vos bijvoorbeeld. Toen Spike en ik nog geen verkering hadden, zijn we een keer een ijsje gaan eten bij Florencia. We vonden een dode duif, maar hij was gewoon nog helemaal intact. Er zit daar zo’n zaakje in de buurt waar we hem naar toe hebben gebracht om te kijken of we hem op konden laten zetten. Dat was uiteindelijk allemaal te duur maar toen Spike later jarig was en we een relatie hadden, heb ik hem voor zijn verjaardag alsnog een opgezette duif gegeven. Toen ik met dat cadeau aankwam zetten op de Grote Markt stond iedereen wel een beetje raar te kijken, maar sindsdien is het alleen maar erger geworden. We krijgen nu van veel mensen allemaal rare beestjes cadeau.

Sport
Poolen, Trik-trak, dammen.

Beste gewoonte
Ik ben altijd op tijd.

Slechtste gewoonte
Het is niet zo handig als feestorganisator, maar ik heb een belfobie. Mensen ontmoeten vind ik helemaal niet eng, maar bellen vind ik niks.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Ik was een jaar of zestien en ik had eindelijk weer eens geld om te winkelen. Het was zomer dus ik besloot om een mooie jurk aan te trekken. Ik was in de Kalvertoren in Amsterdam en ging eerst even plassen in de Hema. Vervolgens stond ik drie kwartier in mijn blote kont de kleding te bekijken in de H&M. Toen kwam er pas een meisje naar me toe om te vertellen dat mijn jurk in mijn string zat. Dat was gênant.  

Favoriete plek in Den Haag?
Mijn slaapkamer en de bootjes bij Westbroekpark. In de winter blijf ik in mijn nest liggen en in de zomer ben ik bij de bootjes te vinden.

Stamkroeg
De Pip. Er zijn maar weinig plekken in Nederland waar je zo vrij kunt feesten. Daarnaast kom ik ook graag in het Paard Café of op de Grote Markt.

Beste Haagse initiatief/festival
Jam de la Crème. Er komt zo ontzettend veel bij kijken om dat te kunnen organiseren. Daar heb ik heel veel respect voor. Daarnaast is iedereen lief voor elkaar en is de sfeer altijd goed.  

Wat zou je willen veranderen aan de Haagse muziekscene?
Niks.

Haagse band van het moment
Taymir. Ze zijn jong en ze schrijven ontzettend goede liedjes. Ze zijn op dit moment hun debuutalbum aan het opnemen en ik verwacht dat dat wel iets gaat worden. Tijdloze muziek met te gekke koortjes.

Welke band uit regio Den haag had nooit uit elkaar mogen gaan?
Twee leden van Taymir zaten eerder in de band The Consolers. Het zou toch leuk zijn als die gasten weer bij elkaar komen, al is het maar om op feesten en partijen te spelen. 

Mijn muzikale hoogtepunt
Het optreden met Big Star in de Melkweg, Amsterdam. Ik had al een paar jaar eerder met de band opgetreden in onder andere Eindhoven en Utrecht. Iedereen is inmiddels overleden behalve drummer Jody Stephens, die dus samen met The Posies op het podium stond. Ik luisterde al naar beide bands toen ik jong was en mocht nu twee liedjes meezingen. Ik kreeg mijn lievelingsliedje, ‘Thirteen’ en zong dat samen met John Auer. Onze stemmen kleurden heel mooi samen, heel magisch.  

Dit optreden in regio Den Haag van een andere band of artiest is me bijgebleven..
Het optreden van The Gypsy Liars, dat was laatst bij Fast Surfdorp. Toffe band en Natousch is een echt podiumbeest. Ik ben trouwens heel blij dat ik niet bij het optreden van Limp Bizkit in het Paard van Troje was. Ik vind Fred Durst echt een schijtkanarie.

Tieneridool
Ik had geen idool, maar Blink-182 is wel echt een belangrijke band voor me geweest. Daar had ik posters van boven mijn bed hangen en ik ken nog steeds alle liedjes uit mijn hoofd.

Beste nummer aller tijden
Mag ik er drie noemen? ‘Space Oddity’ van David Bowie, ‘There Is A Light That Never Goes Out’ van The Smiths en de hele plaat ‘Bossanova’ van The Pixies. Ik luister al heel lang naar deze artiesten en dat gaat denk ik ook niet meer over.

De eerste plaat die je kocht of kreeg?
De eerste plaat die ik kocht was ‘Cheshire Cat’ van Blink-182. Eigenlijk echt een schijtplaat, maar ik kan er nog steeds naar luisteren. De eerste plaat die ik kreeg was een bandje met de soundtrack van Grease, toen was ik een jaar of drie.

De laatste plaat die je kocht of kreeg?
Ik koop vooral vinyl, maar download ook illegaal. Ik kan niet echt anders als dj; het is onmogelijk om alles te kopen dat ik zou willen draaien. De laatste plaat die ik heb gekocht was de EP ‘RED GOLD GREEN’ van RDGLDGRN. Het klonk vet en daar wilde ik best geld voor neerleggen: Black indie en het swingt! De laatste plaat die ik heb gekregen was ‘Opiate’ van Tool.

Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
Meestal zet ik zelf de liedjes op, dus dan hoef ik niet iets aan te vragen. Als ik thuis een feestje geef, dan draai ik gewoon hele platen. ‘Afro-Harping’ van Dorothy Ashby of ‘Something About April’ van Adrian Younge bijvoorbeeld.  

Welk album zou je aan je grootste vijand cadeau doen?
Ik zou mijn vijand helemaal geen cadeau geven. Dat is toch gek?

Naast welke artiest zou je willen wakker worden?
Dat is makkelijk, mijn vriendje natuurlijk.

Welk fictief personage zou je willen zijn?
Lumpy Space Princess van Adventure Time. Ze is heel grappig, heeft een leuk accent maar is ook heel vervelend.

Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
Er mag van mij altijd wel een muziekje aan. Alleen als ik me echt moet concentreren, moet leren voor mijn studie bijvoorbeeld, dan is stilte ook wel fijn.

Bron van inspiratie
Jael Raven (FuckForever en Kill All Hipsters). Ik heb heel veel van haar geleerd op het gebied van draaien. Naast muziek kan ik ook geïnspireerd worden door kunst. Mondriaan vind ik bijvoorbeeld heel mooi. Daar kan ik uren naar kijken. 

Dit heb ik altijd bij me..
Sigaretten, mijn telefoon en ik heb altijd kleren aan.

Naar een onbewoond eiland neem ik mee...
Ik zou het liefst gelijk weer weggaan. Op een onbewoond eiland zitten en niks doen is echt niets voor mij. Ik ben niet zo’n survival meisje die eten gaat zoeken. Als ik dan toch zou gaan, zou ik mijn vriendje meenemen en heel veel luiers. Dan gaan we het daar gewoon overbevolken.

Quote
Ik ben niet van de quotes maar ik zeg wel als ik iemand dag zeg ‘groetje’ of ‘groetjedoei’.

Droom
Ik wil voor altijd leuke dingen kunnen blijven doen. Het lijkt het me het leukst om grote festivals te kunnen organiseren, zonder afhankelijk te zijn van grote sponsoren en daardoor bepaalde limieten te hebben in wat je wil doen. Een soort mix tussen De Parade en Dour. Daarnaast wil ik ook muziek blijven maken. Het lijkt me bijvoorbeeld geweldig om met David Bowie een plaat te maken.