Het is weer bijna tijd voor Sniester en we weten allemaal wat dat betekent: kattenkwaad, veel gitaarbands en een mascotte in de vorm van een zwarte kat die op de een of andere manier geen ongeluk brengt. Met maar liefst honderd acts en een aardige delegatie uit de Hofstad zelf, hebben wij de stoute schoenen aangetrokken en aan de Haagse acts de belangrijkste vraag gesteld: waar moeten je heen als bezoeker? Dit is deel drie van de Haagse lichting.

Guerilla Radio

Coverbands zijn veelal uit de hand gelopen hobbyprojecten, en tributebands komen maar weinig in de buurt van hetgeen wat ze willen benaderen. In het geval van Guerilla Radio komt de groep zo angstaanjagend in buurt van Rage Against The Machine dat ze de derde breuk van de opzwepende oerpolitieke band met gemak weten te verzachten. Gaat dat zien, want de groep stond jaren geleden op Sniester en keert nu terug voor de jubileum-editie en optredens van deze tributeband zijn schaars.

Er komen 100 acts naar het festival. Waarom moet de Sniesterbezoeker naar jullie komen kijken?
Ze moeten helemaal niks! “Fuck you, I won’t do what you tell me!” Het enige wat we mensen kunnen meegeven is dat ze er geen spijt van gaan hebben als ze samen met ons vakkundig het buitenpodium afbreken. Goed om warm te draaien voor John Coffey in het PAARD, die na ons speelt.

Wat is jouw favoriete Sniesterherinnering?
Acht jaar geleden werden wij gevraagd om op Sniester de kleine zaal te bestieren. Twintig minuten voor showtime was er letterlijk niemand. Toen we hadden geaccepteerd dat het wellicht een betaalde repetitie kon worden en wij het podium opgeroepen werden, stond de zaal bomvol en ready to go. In de kleine zaal mag 325 man staan. Er stond uiteindelijk 400 man, waarna het PAARD de deuren heeft gesloten omdat het te vol werd. En als kers op de taart: de grootste Sniestermoshpit ooit (met de Sniesterkat zelf voorop) voor onze kiezen gekregen bij het laatste nummer.

Welke andere act op Sniester moeten mensen volgens jou zien?
Dan schieten we onszelf misschien in de voet, want de act die wij echt te gek vinden, speelt net voor ons met een kleine overlap: Northern Boys. Wat een helden. Geweldige tracks met een flow waar je u tegen zegt. Je zegt overigens ook “u” tegen de bandleden aangezien deze dik in de 70 zijn. Zelf kunnen we er niet bij zijn, dus duim voor ons dat ze snel weer een keer in Nederland spelen. Dunn is ook te gek trouwens, een beetje weird, eclectisch en zeker de moeite waard om te gaan kijken. Het Universumpje is ook waanzinnig, een soort Nederlandstalige Queens Of The Stone Age.

Wanneer haalde je voor het laatst kattenkwaad uit?
Gister nog. Een gerecht was mislukt in de keuken en meeeegaaa vies. Heb het toch, met een strak gezicht, voorgeschoteld en gezegd dat het authentiek Indisch was. Na de tranen van het kokhalzen bij mijn vriendin te hebben weggeveegd en ik de tranen van het lachen, heb ik gezegd dat het mislukt was en dat we maar een pizza moesten bestellen. Ik slaap nu overigens op de bank tot Sniester.

Welke song moeten we bij dit stuk zetten en waarom?
'
Bulls on parade'. Kan je vergelijken of onze claim dat we best in de buurt komen van Rage Against the Machine klopt of niet.

Guerilla Radio speelt zaterdag om 22:00 uur bij Grote Markt, de Poot

Lois Ava

Tussen al het gitaargeweld, grommende vocalisten en beukende drums staat Lois Ava geprogrammeerd. De singer-songwriter staat er, zoals je zou verwachten, helemaal alleen voor. Zang en gitaar. En misschien een gitaarkoffer als decorstuk. Meer heb je niet nodig om gevoelige songs met impact over te brengen.

 

Er komen 100 acts naar het festival. Waarom moet de Sniesterbezoeker naar jou komen kijken?
Sniester is natuurlijk van origine een festival voor alles dat ‘ruig is en rammelt’, zoals ze het zelf het beste verwoorden. Ik ben zo goed als het tegenovergestelde hiervan. Daarom denk ik dat mensen naar mij toe moeten komen voor een momentje rust en kalmte. Bij mij kan je komen luisteren naar de verhalen die ik met m’n teksten vertel, en daarbij even je ogen dichtdoen en wegdromen. Een bezoekje bij mijn set is dus een goede voorbereiding op een druk avondprogramma!

Wat is jullie favoriete Sniesterherinnering?
Mijn favoriete Sniesterherinnering was op de editie van 2022, de zaterdag om specifiek te zijn. Ik was net vier dagen daarvoor aangenomen op het Conservatorium van Amsterdam, dus de feeststemming zat er nog goed in. We waren met een gezellige grote groep waarmee we naar Wodan Boys in PAARD zijn geweest. Ik heb toen — net als altijd bij hen — m’n ogen uitgekeken bij de moshpits die er ontstonden. Hun shows zijn altijd een feestje. Het werd nog een erg lange en gezellige avond, met als aandenken een Sniester plaktattoo op m’n borstkas die daar nog drie dagen heeft gezeten. Al met al dus zeker voor herhaling vatbaar! Maar mijn favoriete Sniesterherinnering hoop ik natuurlijk dit jaar te maken, want wat is er nou leuker dan zelf spelen?

Welke andere act op Sniester moeten mensen volgens jullie zien?
Ik vind dat iedereen zeker bij plonki moet gaan kijken! Ze is een vriendin van me en ook een fantastische muzikant. De rest verklap ik niet, behalve dat het een hele goede set belooft te worden! Daarnaast speelt Cosmo maar liefst twee keer, wat ik ook een hele leuke band vind, dus die kun je bijna niet mislopen.

Wanneer haalde je voor het laatst kattenkwaad uit?
Tja, definieer kattenkwaad maar eens. Ik heb de afgelopen paar jaar wel echt een heleboel domme dingen gedaan, maar ik denk dat de laatste keer dat ik oprecht kattenkwaad uithaalde was toen ik met wat vrienden ging belletje lellen in groep 8. Daarnaast heb ik ook best vaak drankjes en snacks meegenomen uit de backstage areas van venues waar ik speelde, maar in hoeverre is dat kattenkwaad? Volgens mij mag dat gewoon.

Welke song moeten we bij dit stuk zetten en waarom?
’So God Damn Alone’, omdat dat vooralsnog het enige lied is dat ik online heb staan. Het is een liedje dat ik vaak niet eens meer live speel, maar waar ik nog steeds erg trots op ben. Ik was 15 toen ik het schreef en 16 toen ik het opnam, dus dat is inmiddels alweer een tijd geleden. Ik hoor ook hoe jong ik toen nog klonk. Het wordt dus echt tijd om wat nieuwe muziek uit te brengen, en dat komt er ook zeker aan! Eerst maar eens even op Sniester spelen.

Lois Ava speelt op zaterdag om 14:45 uur in de Beest Boulders

HALF CAB

Met teksten als "I'd rather be dead than 40" bestormen de punkrockers van HALF CAB op Sniesterzaterdag de Grote Markt. De jonge muzikanten hebben een onuitputtelijk enthousiasme en grootse ambities en zullen zich dan ook ongetwijfeld bewijzen als een waardige openingsact van het buitenpodium. Waarom dat zo is, kan Timothy natuurlijk beter even zelf uitleggen.

Er komen 100 acts naar het festival. Waarom moet de Sniesterbezoeker naar jullie komen kijken?
HALF CAB heeft voor een nieuwe band al best wat muziek online staan. Check het gewoon en vind je het hard, kom dan sowieso lekker kijken! Wij hebben er in ieder geval fucking veel zin in en ik kan je beloven dat er bijna geen act is die hier zoveel lol in gaat hebben als wij.

Wat is jullie favoriete Sniesterherinnering?
Vorig jaar brak ik mijn schouder bij Ploegendienst in het Koorenhuis, haha.

Welke andere act op Sniester moeten mensen volgens jullie zien?
BOWL (SO), Texoprint (SO) en Bad Breeding.

Wanneer haalde je voor het laatst kattenkwaad uit?
Elke dag van ons leven… Rock 'n roll shit.

Welke song moeten we bij dit stuk zetten en waarom?
Onze nieuwe single 'Way Too Deep!' Omdat dit ons meest representatieve nummer tot nu toe is. Als het een nummer van een andere artiest moet zijn, dan ‘Tobacco Road’ van Eric Burdon en War. Want het leven is een Tobacco Road.

HALF CAB speelt op zaterdag om 16:00 uur op Grote Markt De Poot

Polarized

Dit Haagse noiserock-drietal belooft "structurele chaos" en laat dat zou precies zijn waar de gemiddelde Sniesterbezoeker méér van nodig heeft in diens leven. Polarized is een goede bekende in de Haagse scene, een band met ex-leden van Fine China Superbone, Droppings, Organisms, Soft Posh & Black Door Mine. De pop-upshow in de O'Caseys is gratis toegankelijk en we hoorden in de wandelgangen dat er nieuw werk gespeeld gaat worden. Checken dus!

Er komen 100 acts naar het festival. Waarom moet de Sniesterbezoeker naar jullie komen kijken?
Robert: Voor als je eens goed je oren wil laten uitblazen.
Maurice: Waar ga je anders heen dan?
Stephan: O’Caseys heeft bier!

Wat is jullie favoriete Sniesterherinnering?
Robert: Sniester 2023 was on fire! de hele stad was aan, overal toffe bands en mensen.
Maurice: Ik kreeg ooit een Sniesterbutton van m’n kids.
Stephan: Vorig jaar, zwarte ruiter: Crows en John (TIMESTWO) waar het direct compleet los ging! Oh, en Toprot en Thor Kissing in de Grey Space!

Welke andere act op Sniester moeten mensen volgens jullie zien?
Naked Lungs zijn we wel heel erg benieuwd naar. En verder: laat je onderdompelen en verrassen!

Wanneer haalde je voor het laatst kattenkwaad uit?
Wanneer niet?

Welke song moeten we bij dit stuk zetten en waarom?
Moet het echt van ons zijn? If so, de nieuwe tracks zijn nog niet af. Dus doe maar wat ouds dan. 'Try to Cover Up.' En anders gewoon iets van Naked Lungs.

Polarized speelt op zaterdag om 16:15 uur in O'Caseys

COCO COCAINE

Als Kate Oram niet met ons in steigers klimt, rent ze door het zwembad met Luna Becking in het Haagse feministische, elektronische, bubblegum post-punk duo COCO COCAINE. Zaterdag spelen ze een thuiswedstrijd in de vorm van een pop-upshow bij Mad Science Tattoos. Waarom we daar moeten komen kijken? Ze hebben onweerlegbare argumenten, dat is zeker.

Er komen 100 acts naar het festival. Waarom moet de Sniesterbezoeker naar jou komen kijken?
Omdat kom gewoon.

Wat is jullie favoriete Sniesterherinnering?
Luna moest ooit presenteren en vergat toen de naam van de eerste band (The Tazers uit Zuid-Afrika) en schreeuwde toen vol overgave: “NEXT UP, THE BEST BAND FROM SOUTH AFRICA.”

Welke andere act op Sniester moeten mensen volgens jullie zien?
Modder! (KEIHARDE SLUDGE).

Wanneer haalde je voor het laatst kattenkwaad uit?
Kattenkwaad? Is dat niet gewoon de normale manier van leven?
 
Welke song moeten we bij dit stuk zetten en waarom?

´Slip and Slide´, want lekker weer, zwembad, je weet toch.

COCO COCAINE speelt op zaterdag om 15:30 uur bij Mad Science.

Toprot

Een blad voor de mond zal je bij Toprot niet vinden. Integendeel, de vier punkers vinden een hele hoop en aarzelen niet om dat, begeleid door scheurende gitaren, beukende drums en pompende bassen, rechtstreeks jouw trommelvlies in te schreeuwen. Toprot houdt niet van de politie, hippies, hipsters en instanties die hen vertellen wat ze moeten doen en zal dat zaterdag op het Spuiplein - jawel, vlakbij het Stadhuis - overduidelijk maken.  

Er komen 100 acts naar het festival. Waarom moet de Sniesterbezoeker naar jullie komen kijken?
Het ligt op de route als je via CS komt.

Wat is jullie favoriete Sniesterherinnering?
Het mag dan niet onze meest dierbare herinnering zijn, het is wel één die ons bijblijft: HET BIER IS TE DUUR!!!

Welke andere act op Sniester moeten mensen volgens jullie zien?
Als jullie vrijdag niet te veel zuipen bij Subrockers zien we jullie zaterdag ook nog bij Asbest Boys op het Spuiplein om 14.30.

Wanneer haalde je voor het laatst kattenkwaad uit?
Èlleikuh kankâhdààg.

Welke song moeten we bij dit stuk zetten en waarom?
Onze gig in een kraakpand op de Rokin, Amsterdam. Halverwege werd er gevraagd of er minder gedanst kon worden, anders zou de vloer inzakken. Hopelijk houdt het Spuiplein jullie wel!

Toprot speelt op zaterdag om 16:00 uur op het Spuiplein en om 19.30 uur in de grote zaal van PAARD..