Met een uitverkochte editie, een killer line-up en voldoende zit- en dansruimte heeft The Crave het dit jaar weer goed geregeld. Het feestende publiek is dan ook zeer tevreden, het weer is het enige puntje van gemis. Waar je vorig jaar heerlijk in de zon kon dansen, keek je dit jaar tegen een grauwe lucht aan. Ondanks het weer zat de stemming er goed in en konden mensen genieten van groovy DJ-sets zoals die van Kettama en DJ HEARTSTRING.

Meer nagenieten van The Crave? Volg ons nu op TikTok!

Bij binnenkomst worden we verwelkomd op een groot veld waar we goed overzicht hebben over het terrein. Nadat we onze spullen in de kluis hebben gelegd en jas hebben aangehouden, kan het terrein ontdekt worden. De stages zijn ruim verspreid over het terrein en daartussen kun je verdwalen in het mistige bos. Ook kun je je haar knippen, in een hangmat chillen en je handen laten wassen met sexvrij water. Dat laatste is een actie voor een goed doel. Genoeg te doen, dus.

De bezoekers van The Crave hebben weer hun best gedaan op leuke en originele outfits. Dat verschilt van modieuze kleding tot uitbundige items als een roze teddybeerrugzak of een opblaasbare pandabeer. De eerste twee uur is het nog rustig op het terrein. Rond drie begint het rustig vol te stromen, mogelijk voor de set van Moody Mehran & Lucky Done Gone. De twee DJ's draaien samen groovy technobeats die iedereen vrolijk maken.

Sfeer @ The Crave 2024

Wat volgens het publiek the Crave zo leuk maakt naast de muziek, zijn de mensen. "Heel Den Haag is er vandaag, het is zo leuk om iedereen tegen te komen", vertelt een jong meisje. Maar er zijn lang niet alleen mensen uit Den Haag. Een jongen vertelt dat hij helemaal uit Maastricht is gekomen. Het is zijn eerste keer bij The Crave en hij heeft enorm veel zin om Mall Grab vanavond voor het eerst te zien.

We verwisselen na Moody Mehran en Lucky Done Gone de Sphere Stage voor de Tetratent waar Laure Croft met haar grote LP-collecties de sterren van de hemel draait. Haar platen zijn ritmisch snel en dynamisch. In de tent heeft het publiek geen last van het weer. Het is er warm en intiem.

Om vijf uur is het tijd voor drie nieuwe sets. Veel mensen kiezen voor een pauze en bij de dixies staan lange rijen. De festivalgangers nemen een break op de vele zitplaatsen, we nemen een kijkje over het terrein. Via de loopbrug ben je snel het terrein over, met uitzicht op de PIP-stage. Aan de andere kant van de brug staat een Yuzu stand waar je Sake shotjes kunt bestellen. Daarnaast staat een hostess voor een geheime ingang naar het Yuzu restaurant. Het Haagse restaurant heeft samen met The Crave een rustig restaurant gecreëerd waar je een luxe plank Japans eten en oesters kan bestellen.

Met vijf stages en veel vooraanstaande namen hebben de Cravers last van keuzestress. Gelukkig kun je door de overzichtelijke lay-out gemakkelijk van stage naar stage. Zo bezoeken wij ook drie sets die tegelijk bezig zijn.

Chlär, die ook wel bekend is van het technoduo Funk Assault, draait vandaag alleen. Zijn alias omschrijft zijn set bij The Crave goed. Funky technobeats met veel trucjes en opbouw. Tijdens zijn set draait hij veel van zijn zelf geproduceerde nummers waar zijn muzikale talent er bovenuit stijgt. Hij draait bij de Cuboid stage, waar het geluid helaas niet hetzelfde volume en dezelfde dreun heeft als in de Tetratent.

Sfeer @ The Crave 2024

Sfeer @ The Crave 2024

Op hetzelfde moment draait Kettama in de Tetratent waar je die dreun maar al te goed hoort. Het staat er helemaal vol, met Kettama achter de draaitafel kun je niet anders dan losgaan. Hij heeft geen opbouw nodig en geeft gelijk maximaal gas zonder dat het eentonig wordt. De Ierse DJ trekt momenteel de hele wereld rond met zijn unieke upbeat sound. Afgelopen Coachella draaide hij b2b met Partiboi69. Op zijn zelf gemaakte mixes gaat de hele tent uit zijn dak. Voor veel mensen was zijn onvergetelijke set de highlight van de dag.

Na Kettama's set verplaatsen we snel naar de Sphere waar het dynamische duo DJ HEARTSTRING aan het draaien is. Na talloze zelf geproduceerde hits zijn hun sets inmiddels niet te missen, zelfs voor de festivalganger die niet per se van techno houdt. Het duo draait dansbare ritmische mixes die iedereen aan het dansen krijgt.

Nu begint de keuzestress pas echt. Wij gaan dus weer door naar de volgende stage. Bij de Cuboid draait nog een ritmisch duo: FJAAK. Vooral bekend van tracks als 'district 8' waarbij ze veel elektronische snufjes aan traditionele techno toevoegen. Tijdens hun set lijken ze zachter te draaien dan we zouden verwachten op basis van hun bekendste tracks, maar dat kan ook aan het geluidsysteem en de akoestiek liggen.

We verplaatsen ons voor een laatste keer naar de Tetratent waar François X met zijn laatste tracks bezig is. Het verschil van pit is groot. In de tent gaat nog steeds iedereen los. De Tetra stage werd vandaag samengesteld door niemand minder dan de Oekraïense Daria Kolosova. Dat ze veel kennis heeft van haar vakgebied laat ze daarmee goed zien. De tent was vandaag de plek voor de doorgewinterde technoganger en echte dansers die wel houden van stampen.

De tent wordt dan ook afgesloten door Daria Kolosova b2b SPFDJ. De twee vrouwen weten goed op elkaar af te spelen en genieten van samen draaien. Ze hebben een goede opbouw en vloeien in elkaar over. Een euforische afsluiter voor de zwetende mensen in de tent.

Zelf sluiten we af bij de Australische Mall Grab. De DJ draait een mix van allerlei met elkaar verweven genres. Harde house met hints van allerlei andere sounds. Een goede plek om af te sluiten na een lange dag vol met groovy dansmuziek.

Kettama @ The Crave 2024

François X @ The Crave 2024

Mall Grab @ The Crave 2024