In dit digitale tijdperk is het meestal zo dat je nieuw werk al kan beluisteren voordat de band live debuteert. De releaseshow van de Haagse shoegazers Laura Palmer heeft misschien een lange aanloop gehad, maar één ding doen ze goed; een plaat uitbrengen. Zowel qua uitvoering als podiumpresentatie. Exploding Head Syndrome komt pas 1 maart uit, maar was vanavond al te horen bij de spetterende release in PAARD.

Live Skull

Met jarenlange ervaring in het livecircuit en hun invloed in de no wave scene is de New Yorkse Live Skull een opmerkelijk voorprogramma. Ja, dat lees je goed. Live Skull, aangevoerd door gitarist Mark C. en vaak in één adem genoemd met Sonic Youth en Swans, warmt vanavond de kleine zaal op. Opmerkelijk is drummer Richard Hutchings, die klaarblijkelijk maling heeft aan zitvlakken en daardoor vanavond staand zijn drumwerkzaamheden vervult.

Gitarist Dave Hollinghurst neemt op zijn beurt wat ritmiek op zijn bord, bij ‘Mad kinship’ creëert de zessnarige beoefenaar trillingen door een drumstok langs zijn gitaarhals te laten glijden. Nummers als ‘Neutralize the others’ en ‘Inside the exclusion zone’ worden met veel enthousiasme de zaal in geslingerd, terwijl gitarist Mark C. zijn gitaargenoot bijstaat in wat hoognodig gitaargeweld. Daarna zakt het qua intensiteit wat in en pas bij ‘Turn up the static’ leeft het weer op. Ondanks de lekkere feedback en dito gitaarmuren heeft Live Skull moeite om de aandacht erbij te houden. Zou het aan het feit liggen dat iedereen vanavond voor Laura Palmer is gekomen of willen ze het ‘hoofdprogramma’ er niet uitspelen?

Laura Palmer

Terwijl iedereen een stap naar voren neemt, betreedt Laura Palmer het podium. Precies die fysieke stap naar voren laat zien waarom men vanavond aanwezig is. Enkele fans werpen een nieuwsgierige blik op het brede assortiment aan effectpedalen, afkomstig van bassiste Annika Boxhoorn en gitaristen Rob Huurman & Rob Kanters. Rob H. heeft zijn gitaar laag hangen en staart in typische shoegaze fashion naar de grond, om de pedalen scherp in de gaten te houden.

Pluspunten gaan uit naar het geluid en de manier waarop Laura Palmer overgangen tussen nummers minimaal houdt of juist naadloos laat aansluiten, zoals bij 'State of mind'. Vanaf de eerste gitaarmuur straalt de band energie uit met een gepaste focus en subtiel gevoel voor detail. We horen, vermoedelijk, Exploding Head Syndrome integraal en dat is een waar feest. Uitzondering op die regel is 'Hardcore', die voor The Hague Songbook Exchange is opgenomen (origineel van OK SJON).

Rob Kanters pakt tussendoor slechts twee momenten om bij te praten met publiek. Met lange nummers en door drone geïnspireerde overgangen tussen tracks maken ze van de albumrelease een serieus spannende marathon, waardoor je als aanwezige het gevoel krijgen dat we een exclusieve luistersessie van de nieuwe plaat bijwonen. Hoogtepunten zijn er in de vorm van het eerder uitgekomen ‘Rise/fall’ en de nog onuitgebrachte tracks ‘Revelation’ en ‘Börchers’.

Wij hopen dat de band verder gaat met bassiste Annika boxhoorn, die de viersnarige plichten overneemt van Barend Spaan. De lage aanvulling past perfect bij de shoegazers. Wat we hier vanavond meemaken is een uitstekende integrale live renditie van Exploding Head Syndrome.

Nieuwsgierig naar Exploding Head Syndrome van Laura Palmer? Op 1 maart is de plaat overal te beluisteren. Op Spotify vind je een handvol singles. 

Bij 3voor12 Den Haag, hét platform voor muziek in Den Haag, doen wij dagelijks verslag over muzieknieuws, festivals, optredens, bandjes en feesten. Volg ons op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte!

Ben jij een muziekliefhebber en zit je niet graag stil? Kom ons team versterken. Schrijf, recenseer, interview, fotografeer, redigeer, bekritiseer en organiseer met ons mee!