Rubenson is één van de meest gestreamde artiesten van Den Haag: meer dan 300.000 luisteraars per maand. Zijn meest gestreamde nummer, 'Crazy', staat bijna op 35 miljoen streams! Voordat Rubenson solo ging, was hij lead van Pleen, die in 2010 de Haagse Popprijs won. De band viel uit elkaar en Rubenson ook: hij verloor zich in genotsmiddelen en verloor zichzelf als muzikant, als surfer en als mens. Net toen hij er bovenop kroop, verloor hij vrienden bij het surfongeluk op Scheveningen. Hij eerde ze met het nummer ‘Keep on riding’, waarmee hij ook in de Finale van Art Rocks stond. Zijn terugkeer in de spotlight bracht hem amper terug op het podium. Deze keer omdat zijn lichaam hem verraadde met een auto-immuunziekte. En toch, met het kersverse 'Straight up!' staat hij er weer; een ode aan doorzetten. Tijd voor een antwoord op de vraag: wie is die Rubenson dan?

Wat is je volledige naam?
Ruben Roderick Pieter de Gilde

Wat is je geboortedatum- en plaats?
7 Januari, 1983, in Den Haag.

Heb je huisdieren?
Tijdens corona kreeg ik een leenhond, Ficko. Dat wil zeggen dat ik de hondenuitlaat tegenkwam die erg druk was. Dus bood ik aan om Ficko uit te laten en dat doe ik nog. Lopen en eruit zijn is goed voor het lichaam en de geest. Gelukkig vindt Ficko het niet erg om af en toe even te stoppen. Dus… niet huis-, maar wel dier.

Wat doe je aan sport?
Ik heb altijd gesurfd, maar dat kan ik niet meer door de reuma. Fietsen doe ik ook niet meer omdat ik een leuk Chinees scootertje heb… ik kan niet extreem lang lopen, dus allemaal halve uurtjes met hond achter elkaar, van plek naar plek.

Wat is je beste gewoonte?
Shit, moeilijke vraag. Wacht, ja, ik weet het! Ik ben loyaal. Zorg jij goed voor mij, dan zorg ik goed voor jou. Honden, vrienden: ik ben er.

Wat is je slechtste gewoonte?
Luiheid. Ik kan echt zo lui zijn… niet vooruit te branden. Met muziek heb ik altijd wel een hoger doel in gedachten, daar komt die luiheid niet terug. Dan ga ik hyperfocus. De pluskant van ADHD.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Ik ben af en toe beetje te classic. Dus als ik een leuke meid zie, dan stap ik er zelfs op straat op af. Dat kan wel eens gênant worden. Maar tja, dat ben ik en dat wil ik zijn.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Saoto soep van Warum Kromo. Op een halve liter kun je twee dagen gaan. Het is daar van binnen echt geen sjieke tent; boeit ze totaal niet, als het eten maar goed is. En dat is het.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Muziek aanzetten, koffie maken en douchen. Waarbij ik vaak videobel met vrienden terwijl ik onder de douche sta.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Op dit moment Norvolk, in de dode hoek van het Scheveningse haventje. Lekker rustig, lekker in de zon, uit de wind. Ik ben snel geprikkeld, dus rust en haven is zalf voor de ziel.

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
Dat het volkse in volkse buurten bewaard wordt. Om de huisjes, om de mensen, om de gemeenschappen.

Wat is je stamkroeg?
Ik heb geen stamkroeg meer, aangezien ik al tien jaar niet meer drink. Ik zit wel vaak bij Angelo op de Fahrenheitstraat voor koffie. Vroeger was de Rootz mijn stamkroeg.

Wat is het beste Haagse initiatief?
De bewonerscommissie van mijn buurtje vecht al jaren terecht een gevecht tegen ontwikkelaars die de buurt wil slopen. En de bewoners hebben recent gewonnen, dus dan was het wel goed.

Wat is voor jou de Haagse band van het moment?
Son Mieux. Echt niet noodzakelijk mijn ding. Maar wat ze doen, hoe ze het neerzetten op het podium en dan die liedjes: het zit allemaal zo goed in elkaar. Puur professioneel en hele oké gasten, stuk voor stuk. Daar kun je gewoon niet omheen.

Wat vind je overschat in de Haagse scene?
De mensen in die scène die zichzelf belangrijk maken in plaats van er te zijn voor de scène. Ik heb dat vroeger zeker ook gedaan. Als je in de muziek belandt, gaat het toch je ego strelen… en dan, 'poef', leer je dat het in het hele leven eigenlijk helemaal niet zoveel voorstelt. Zeker niet buiten de scène. Dat was een harde les voor mij. Kijk, het is supertof om mensen zich puur te zien uiten in hoe ze zijn. En het is heel moeilijk om dat als mens te blijven doen als je in een scène komt en als je groeit.

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
Hoe goed we het hier eigenlijk hebben. We hebben hier alle voorzieningen: Grote Markt, Musicon, Popradar… en dan het strand in de buurt. Je kunt veilig, financieel en fysiek, een bandje beginnen en zingen wat je wilt terwijl je eruit kunt zien hoe je maar wilt. Dat is echt een groot goed. Dat dat kan, is echt bijzonder. Stel je even voor dat je dat in Noord-Korea doet waar net iemand ter dood veroordeeld is omdat 'ie naar K-pop luisterde. Nu heb ik zelf ook niets met K-pop, maar de doodstraf is echt wat zwaar.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Met Ficko, mijn leenhond. Schaamteloos, dat beest.

Waar kun je ’s nachts van wakker liggen?
Honger! Dan heb ik nog wel eens de neiging om om drie uur ’s nachts een compleet diner klaar te maken. Die kilo’s komen wel ergens vandaan.

Welke nummer mag er gedraaid worden op je begrafenis?
Jezus, zware vragen, man. Waarom niet voor op mijn bruiloft? Die er nooit zal komen. Ik vind het leven een beetje te moeilijk om ook nog over de dood na te denken, eigenlijk. Nou ja, Oasis dan, met ‘Live forever’.

Waar luister je de laatste dagen veel naar?
Ik luister altijd naar mijn Discover Weekly op Spotify. Die lijst is bij mij altijd wel echt chill. Als er dan iets goeds tussenzit, ga ik wel de diepte in.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Ik ben redelijk verslavingsgevoelig, dus breng mij niet in de buurt van Camel Balls van Fini Sweets. Dan gaan er gelijk dertig door, of zo.

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Nul. Ik had er eentje door mijn kin.

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Oef… CD-singeltjes waren dat toen nog. Spice Girls kreeg ik toen… Tja, dat is niet best.

Welke band moet voor altijd zwijgen?
Ieder moet vooral zijn ding doen, natuurlijk. En ik heb zeker respect voor iedere creatieve ziel. Maar een wereld zonder nieuwe muziek van Lil' Kleine of Ali B, daar kan ik prima in leven.

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
Nick Drake, Eddie Vedder, The Eagles en sowieso mijn vader. Mijn vader was mijn gids de muziekwereld in. Dus ik was, en ben, ook een groot Neil Young en Eaglesfan vanwege hem. Dat speel ik ook samen met hem als we samen zijn.

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?
Ik hoop het niet. Ergens in het zuiden van Europa, dat is echt veel beter voor mijn reuma.

Heb je een nummer waarvan je wou dat jij het had geschreven?
Zat! Maar als ik dan toch moet kiezen: 'Harvest Moon!' Dat speel ik met mijn vader. Bizar dat iemand aan de andere van de wereld iets gemaakt heeft dat zulke mooie herinneringen heeft gemaakt voor mij en mijn vader!

Wat kunnen we na je single ‘Straight up’ van je verwachten?
Een nummer voor Ficko, in augustus! Dan weer releases in oktober en januari van mijzelf. En dan ligt er ook een Alex Cruz en Brascon collab in productie as we speak. Dat is een een beetje de opvolger van ‘Crazy’.

‘Crazy’ heeft bijna 35 miljoen streams: hoe dan?!
Kijk, Alex Cruz had al een following, dat helpt. Maar verder… het algoritme heeft m lekker opgepikt, zogezegd. Als je mij vraagt, is het zeker niet mijn beste nummer. Het is top line werk: dus je vult vocals in op een mix van een DJ. Maar daar lijk ik goed voor in de markt te liggen. Zie ook ‘Parachute’ en mijn andere werk met Deeparture.

De doorgeefvraag van Maria Sanchez Garcia: “Als wie of wat zou je willen reïncarneren?”
Ik wil niet reïncarneren: dit is mijn laatste cyclus. Ik ben er wel klaar mee.

Wat zou jij aan de volgende gast willen vragen?
Waarom zei jij ja tegen dit interview?