Maria Sanchez Garcia werkt nog maar een half jaar als programmeur voor PAARD. Vroeger gaf Maria hiphop-feestjes in Eindhoven met vrienden, zo is ze het vak ingerold. De programmeur bouwt aan een uitdagend programma bij het meest bekende poppodium van Den Haag: “Ik zou graag willen dat mijn vrienden uit andere grote steden denken: Hee, ik ga vanavond naar PAARD.” We spreken Maria op het dak bij haar Haagse thuisbasis, later verplaatsen we naar binnen vanwege de regen. Met de Oh Ja Joh?! – vragenlijst leren we Maria beter kennen en komen we er achter dat de programmeur een ambitieus multi-talent is: “Ik wil een hele goede programmeur zijn én een hele goede muzikant zijn.”

Wat is je volledige naam?
Maria Sanchez Garcia

Wat is je geboortedatum- en plaats?
24-05-1995 in Medellin, Colombia 

Heb je huisdieren?
Nee, maar die zou ik wel heel graag willen. Ik ben gek op honden en katten. Mijn ouders hebben wel een kat, die heet Snorbet. Ik wil een hond en twee katten. Een cockapoo en de kattensoort maakt niet zoveel uit. De hondensoort bepaalt of de vacht zacht is en alle katten zijn toch al zacht. Dus de kattensoort maakt minder uit vind ik. Het liefste zou ik dan twee katten willen, zodat ze altijd een maatje hebben.  

Wat doe je aan sport?
Ik ben geen sporter. Ik heb wel een abonnement op de sportschool waar ik veel te weinig mee doe. Muziek is echt mijn ding. Muziek maken en naar concerten gaan doe ik wel heel veel, maar sporten dat hoeft van mij niet echt. Vroeger toen ik negen jaar oud was heb ik wel gevoetbald in Limburg en toen waren we ook kampioen geworden. Daar is het bij gebleven.

Wat is je beste gewoonte?
Dat ik mezelf heb aangeleerd om mijn outfit alvast klaar te leggen voor de volgende ochtend.

Wat is je slechtste gewoonte?
Nagelbijten, dat doe ik al sinds ik heel klein ben. Ik ben ook een gezelligheidsroker. Daar zou ik wel graag mee willen stoppen. Zeker nu de pakjes zo duur zijn.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Dit vind ik echt een lastige vraag. Ik schaam me eigenlijk niet super snel. Als ik iets onhandigs doe, dan kan ik achteraf weleens denken: “Dat was niet heel handig”, maar dan blijf ik daar niet heel lang mee zitten en denk ik al snel: “Ik ga door het leven, daar groei ik alleen maar van”.  

Wat laat je het liefst bezorgen?
Stick-up Indofood in Diemen. Daar eet ik echt de allerlekkerste Indonesische afhaalmaaltijd. Ik bestel dan de nasi rames speciaal. In Den Haag is het nog niet heel veel voorgekomen dat ik eten heb laten bezorgen. Ik heb ook gehoord dat je hier heel goed kunt eten en veel keuze hebt uit verschillende internationale keukens. Hebben jullie suggesties?

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Scrollen op mijn telefoon. Vaak eigenlijk te lang waardoor ik dan alsnog moet haasten. Ik maak dus wel een bakje yoghurt en granola om als ontbijt mee te kunnen nemen in de trein naar Den Haag. In de trein vanuit Amsterdam heb ik ook de tijd om even wakker te worden.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
PAARD natuurlijk. Hier ben ik veel en ik vind het hier heel fijn. Na werk ga ik wel vaak naar de Grote Markt met collega’s.

Wat zou je graag willen veranderen in Den Haag?
Ik zou willen dat de inwoners van de stad meer buiten Den Haag kijken en andersom. Het valt me heel erg op dat er een bepaalde wisselwerking is tussen Den Haag en andere grote Nederlandse steden. Het Haagse blijft graag hier en mensen uit andere steden zoals Amsterdam of Rotterdam gaan wat moeilijker naar Den Haag. Ze gaan sneller naar Amsterdam of Utrecht. Ik zou dat wel graag willen veranderen.

Wat is je stamkroeg?
De Zwarte Ruiter. Nu het weer beter is, gaan we ook wel eens ergens anders op het terras zitten. Het is er altijd gezellig en lekker dichtbij.

Wat is het beste Haagse initiatief?
Orisun. Een creatief bureau dat vooral bekend is van Homegrown Sessions. Ik weet nog dat ik jaren terug voor het eerst de Homegrown Sessions van Orisun voorbij zag komen en echt dacht: “Wauw, wat is dit tof”. Ze maken hele vette live registraties van artiesten, het is bizar mooi opgenomen en een leuke selectie van artiesten. Vaak is het muziek uit de neo-soul, jazz en r&b hoek.

Wat is voor jou de Haagse band van het moment?
Ik wil er twee noemen. Mag dat? Een opkomende naam en een grote naam. De opkomende band die ik zou kiezen is Unit Nine. Hele toffe jazz uit Den Haag. Deze groep heeft nog maar één single uit en geeft UK-jazz vibes. De grote naam is Mula B. Ik vind het echt heel gaaf wat hij allemaal neerzet en aan het doen is met Narcopop.

Wat vind je overschat in de Haagse scene?
Dit vind ik ook een hele moeilijke vraag. Nu ga ik toch zeggen dat ik hier nog niet lang genoeg ben om echt te kunnen zeggen wat er overschat is.

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
Er is ontzettend veel gaande in de Haagse scene en er is genoeg te doen. Zo is PIP een super bekend en goed initiatief. In het algemeen vind ik de Haagse scene onderschat. Als je denkt aan de meest invloedrijke poppodia in Nederland, dan zou PAARD eigenlijk hoger in de lijst moeten komen te staan en on top of mind moeten zijn. We hebben hier een poppodium dat ontzettend veel capaciteiten biedt die vergelijkbaar zijn met andere poppodia in grote Nederlandse steden. PAARD moet in het rijtje komen met Paradiso, Melkweg en Tivoli.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Hier moet ik even mijn brein over laten kraken. Ik zou Childish Gambino (Donald Glover) kiezen. De  Amerikaan is acteur, schrijver, rapper en comedian. Hij is super goed geworden in alles wat die heeft geprobeerd. Het lijkt me gewoon zo fijn om zo extreem creatief te kunnen denken en dat je de hele tijd met baanbrekende ideeën kunt komen en er dan ook nog eens megagoed in worden. Misschien vindt hij het trouwens ook weleens irritant en wordt hij zelf helemaal gek van al zijn ideeën. Maar voor een dagje lijkt het me top.

Waar kun je ’s nachts wakker van liggen?
Ik slaap meestal best wel goed eigenlijk en ik houd te veel van slapen om echt wakker te liggen. Als er een project is waar ik echt vier maanden naar toe heb gewerkt, dan kunnen er de avond van tevoren wel veel gedachtes door mijn hoofd schieten. Maar dat is eigenlijk maar heel af en toe.

Welk nummer mag er gedraaid worden op je begrafenis?
Ik heb er twee. ‘Mashita’ – Mansur Brown. Of van mijn favoriete singer-songwriter City and Colour: ‘As much as I ever could’.

Waar luister je de laatste dagen veel naar?
Het laatste album Rising van Jasmine Myra. Het album staat vol met supermooie akoestische jazz. De artiest komt trouwens 29 oktober naar PAARD. Ook het nieuwe album van Jordan Rakei The Loop, luister ik veel.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Reality tv-shows. Married At First Sight Australia vind ik heerlijk om te kijken. Wat ik nog geweldiger vind is Love on the spectrum, een programma waarin jongvolwassenen met autisme gaan daten of over hun relatie vertellen. Het is hartverwarmend om te zien als mensen durven te leven. Dat gun ik ze dan ook echt.

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Twee. Vroeger had ik ook een lippiercing, maar die draag ik al jaren niet meer. Ik wil op den duur wel graag meer tattoos. Ik verzamel inspiratie in een mapje op Instagram en ik heb een vriendin die tattoo-artist is. Het juiste moment moet nog komen.

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Één van de eerste albums van Rihanna kreeg ik van mijn broer. Maar in die tijd luisterde ik alleen maar naar punk en naar bandjes, zoals Blink-182 en Paramore. Ik vond het toen wel heel lief bedoeld.  

Welke band moet voor altijd zwijgen?
Dit is ook een moeilijke vraag. Ik vind vooral dat iedereen hun ding moet doen en zich creatief moet uiten. Niet elk lied valt bij iedereen in de smaak en dat is helemaal prima.

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
Moet ik deze vraag beantwoorden als Maria de muzikant of als Maria de programmeur? Voor Maria de muzikant zijn dat live-shows. Als ik thuiskom van festivals dan kriebelen mijn handen echt en wil ik ook zelf heel graag muziek maken. Als programmeur krijg ik heel veel inspiratie van andere programmeurs en poppodia waardoor ik verbindingen of haakjes kan maken bij PAARD. Ik ben continu bezig om van mijn collega’s te leren. Sowieso word ik trouwens geïnspireerd door mijn vrienden. Ik ben best wel bevoorrecht dat ik hele creatieve vrienden heb die op veel verschillende manieren allemaal creatieve dingen doen. Dat inspireert mij ook weer om door te gaan en geeft me het gevoel dat we als team aan het winnen zijn.

Waar zou je over tien jaar in Den Haag willen wonen?
We hadden het eerder over even wakker kunnen worden in de trein hè? Twee van mijn collega’s wonen dus op minder dan vijf minuten lopen vanaf PAARD, dat zou ik toch ook wel heel lekker vinden. Dus dan zou ik kiezen voor het centrum, middenin in de reuring.  

Als je zelf een festival zou organiseren, welke vijf bands zou je dan programmeren?
Ik zou graag twee line-ups willen boeken. Eentje met headliners en eentje met opkomende artiesten. Is dat ook goed? Headliners: SZA, Bon Iver, Sampha, Yussef dayes, Yebba.
Opkomende artiesten: Stay away from dante!, SMANDEM., Hatoon, Sky Feliz, Mariposa.

Van welke kunstenaar zou je iets in je huis willen hangen, ongeacht de kosten?
Frida Kahlo. Ik vind haar een ontzettend inspirerende vrouw met een bijzonder verhaal en de stijl van haar kunst heel mooi. Er zitten Mexicaanse invloeden in, veel contrasten in haar werk en de kunstwerken spreken tot de verbeelding.  

Doorgeefvraag van Toine Scholten: wat zou je willen veranderen aan Den Haag als je iets kan veranderen? 
Dat heb ik eigenlijk al wel een beetje gezegd bij eerdere vragen hè? Weet je wat ik nog wel zou willen? Een pied-à-terre in Den Haag, zodat ik hier nog vaker en langer kan zijn.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Als wie of wat zou je willen reïncarneren?