Mariseya is een talent dat met haar eigen draai aan afropop/fusion een frisse toevoeging geeft aan de Haagse muziekscene. Ze gebruikt invloeden uit R&B en dancehall, verwerkt haar Afrikaanse roots in haar muziek en weet haar luisteraars te boeien in zowel Twi als Engels. Al sinds haar kindertijd is ze bezig met muziek en draagt die passie altijd met zich mee. Ze heeft onlangs haar eerste EP uitgebracht: Journey of Adjoa. We spreken haar in het Koorenhuis in Den Haag, waar ze als kind zang- en pianoles kreeg.

Wat is je volledige naam? 
Marissa Nyamekye Kwame

Wat is je geboortedatum / plaats?
12 februari 1996 Den Haag

Heb je huisdieren?
Nee, ik had wel een cavia, maar die is helaas overleden. Ik zou wel weer een cavia willen, maar ik moet er wel de tijd voor hebben.

Wat doe je aan sport?
Fitness, dat is een hele goede sport.

Wat is je beste gewoonte?
Ik ben sociaal. Als ik ergens kom, leg ik snel nieuwe contacten. Ik kan goed meegaan met de flow.

Wat is je slechtste gewoonte?
Overthinking. Ik kan heel lang nadenken over kleine dingen, zoals wat ik aan wil trekken of wat ik wil zeggen. Ook met het klaarmaken bijvoorbeeld, voor ik uit huis ga. Eigenlijk heb ik dan alles al klaargezet, met kleding en alles, en alsnog ga ik treuzelen. 'Nee, ik moet toch wat anders.' Ik heb altijd heel veel opties in mijn mind.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Als ik mijn kleding niet strijk voor een optreden en het heel gekreukeld is. Dan zie ik op de foto's echt die kreukels erin terug... Als iemand het vraagt zeg ik gewoon dat het de look is.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Kleding, voornamelijk van Boho en Asos.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
God bedanken voor de dag, affirmaties lezen, journaling en mezelf geestelijk voorbereiden op de dag. Daarna drink ik thee.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Het Paardcafé en Cici Bubble Tea. Musicon is ook echt een toffe plek voor artiesten.

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
Meer culturele hangplekken en studio's, zoals in Amsterdam of Rotterdam. De scene in Den Haag is te beperkt.

Wat is je stamkroeg?
Ik ga eigenlijk nooit naar een kroeg, maar ik kom wel graag met mijn vrienden bij Cici Bubble Tea. Paardcafé komt dan het dichtstbij een kroeg, daar kom ik graag met vrienden voor de muziek.

Wat is het beste Haagse initiatief?
De makersregeling van Den Haag, waarbij kunstenaars subsidie kunnen krijgen om zich verder te ontwikkelen. Ik heb daar subsidie voor gekregen. Als muzikant heb ik toen gezegd dat ik een samenwerking met Musicon wilde. Daar maak je een plan voor op met wat je wilt leren. Ik wilde bijvoorbeeld beter worden in performen, dus ik wilde ik een performerscoach, ik wil beter worden in produceren, dus ik wil meer productielessen. Dat deed ik samen met Musicon en dat was heel sick.

Wat is voor jou de Haagse band van het moment?
Røyking.
Ik ontdekte hen laatst en vind hun performance heel energiek.

Wat vind je overschat in de Haagse scene?
In de Haagse scene vind ik niets echt overschat. Het is eerder zo dat de scene minder aandacht krijgt dan verdiend. Er wordt minder aandacht besteed aan nieuwe artiesten, vooral in de urban scene. 

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
De urban en jazzscene in Den Haag zijn echt onderschat en verdienen veel meer aandacht dan ze nu krijgen.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Ik zou graag een dag willen ruilen met Koningin Máxima om te ervaren hoe het is om een koninklijk leven te leiden en de wereld vanuit haar perspectief te zien. Hoe zou het zijn om koningin te zijn en muzikant? Zou dat onderdrukt worden door het Koninklijk Huis? Of zou ik koningin mogen zijn en muzikant? En wat als Amalia gewoon rapster wil worden? Ik zou het aanmoedigen!

Waar kun je ’s nachts wakker van liggen?
Ik kan piekeren over mensen in nood, zoals zwervers op straat. Als ik zo'n persoon niks heb kunnen geven, kan ik daar wel wakker van liggen. Met vraagstukken als: hoe is het met die persoon? Hoe was zo iemands leven vroeger? Hoe is iemand zo terecht gekomen? 

Welk nummer mag er gedraaid worden op je begrafenis?
Een positief en hoopvol nummer dat de viering van het leven benadrukt. Geen betere nagedachtenis aan mij dan het meest dierbare dat ik aan de wereld heb gegeven van mijzelf en dat is voor mij mijn muziek! Dus daarom dan ook mijn eigen nummers en dan met name 'We go'  van mijn laatste EP. Motiverend en inspirend. En 'Pepele' om dan nog op te dansen om het leven te vieren.

Waar luister je de laatste dagen veel naar?
De laatste tijd luister ik veel naar alternatieve afromuziek, vooral naar Amaarae en haar album 'Fountain baby' die een unieke mix van afrobeat en pop heeft.

Wat is je grootste guilty pleasure?
'Kuroko's Basketball', een anime-serie, en realityshows zoals 'Love is Blind' zijn echt mijn guilty pleasures.

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Ik heb geen tattoos, ik ben veel te kieskeurig. Ik ben echt bang als ik een tatoeage neem dat ik het de volgende dag alweer wil veranderen. Wel heb vijf piercings in mijn oren. Ik overweeg meer piercings, maar ik heb een hele lage pijngrens.

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
De eerste plaat die ik kocht was Destiny Fulfilled van Destiny's Child. Ik herinner me nog dat mijn vader het voor mij had gekocht bij de Free Record Shop. We hadden thuis rekkenvol dus kochten nooit echt platen of CD's, maar ik wilde mijn eigen muziek. Ik had toen ook een CD van Usher gekocht.

Welke band moet voor altijd zwijgen?
Ik heb geen specifieke band die voor altijd zou moeten zwijgen, ik leef in mijn eigen bubbel zonder haat richting bands. Ik hou me daar niet mee bezig.

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
Mijn geloof en mijn achtergrond vormen mijn grootste inspiratiebronnen in het leven.

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?
Oh, over 10 jaar, dat is lang. Waarschijnlijk niet. Ik verwacht dan in het buitenland te wonen, mogelijk in Ghana, met een tweede huis daar.

Welk nummer vind je het leukst om te performen?
Ik vind het leuk om 'Hold it down' en 'Adjeivan mijn nieuwe EP te performen, deze nummers brengen een speciaal gevoel naar boven tijdens optredens. Het zijn niet mijn favoriete nummers van het album, maar tijdens het optreden ontdekte ik die nummers op een andere manier.

Welk gevoel wil je creëren met jouw muziek?
Met mijn muziek wil ik een positieve en hoopvolle vibe creëren die mensen raakt en hen meeneemt op een emotionele reis.

Kun je wat vertellen over jouw nieuwe EP?
Mijn nieuwe EP, onderdeel van de makersregeling, staat voor persoonlijke groei en het nemen van nieuwe stappen. Het heeft veel positieve reacties ontvangen en geleid tot nieuwe samenwerkingen.

Doorgeefvraag van Desirée Snijders: van welke activiteit ga je enthousiast stuiteren?
Reizen en reizen met vrienden.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Wat zou jij doen om Den Haag een muzikalere stad te maken?