Al meer dan twee jaar worden wij op zaterdagochtend wakker met de zoetgevooisde stemmen van Désirée Snijders en Barry van de Laar. Hun programma Achter de Haagse Duinen op Den Haag FM barst van de energie en liefde voor de stad. De hosts nemen zichzelf niet al te serieus, maar knallen toch wekelijks met echte inhoud uit de speakers. En dat laatste is grotendeels te danken aan Désirée. Dankzij haar vrijwilligerswerk kent ze de stad en haar muzikanten door en door. Maar waar luistert deze radiovrouw zelf graag naar? Hoog tijd voor een Ohjajoh?!, live vanuit de studio in de bieb!

Wat is je volledige naam?
Désirée Catharina Snijders. Mijn ouders hebben namen uit de royalty uitgezocht, daar komt het vandaan.

Wat is je geboortedatum en geboorteplaats?
31 augustus 1989 in het Bronovo in Den Haag.

Heb je huisdieren?
Ik heb een kat, Cookie , een hele lieve Chocolate Point Siamees. In de ochtend ligt hij altijd in mijn gezicht en hij praat heel veel.

Wat doe je aan sport?
Ik doe nog niet aan sport, maar ben het wel van plan. Er staan namelijk surflessen op de planning! We hadden laatst surfgasten in de uitzending en die hebben ons uitgenodigd. Vroeger heb ik veel gedanst, vooral ballet. Rolschaatsen vind ik ook heel relaxed, maar ik weet niet of dat onder ´sport´ valt.

Wat is je beste gewoonte?
Ik houd me meestal aan afspraken met andere mensen, dat vind ik heel belangrijk. Dan weten ze dat ze me kunnen vertrouwen dat ik mijn verantwoordelijkheid pak.

Wat is je slechtste gewoonte?
Als het om afspraken met mezelf gaat, houd ik me er juist vaak niet aan, want ik heb veel last van uitstelgedrag. Sinds twee jaar weet ik dat ik ADHD´er ben, dus in die zin is het niet ongewoon. Toch houdt het me af en toe tegen in de dingen die ik wil behalen, dan moet ik mezelf soms echt pushen. Ze zeggen vaak dat het begint met acceptatie en hoewel dat lastig is, is dat meestal wel waar het om gaat: accepteren dat het soms gebeurt zoals het gebeurt.

Voor welke acties schaam je je het meest?
Ik denk een willekeurige situatie waarin ik heel erg dronken was in de stad.

Wat is het leukste radiomoment dat je hebt meegemaakt?
Een tijdje geleden heb ik een interview mogen doen met Sjaak Bral over de Haagse Harry tentoonstelling. Dat was echt een speciaal moment. Ik werd zelfs op mijn plek gezet omdat ik de titel van de tentoonstelling verkeerd uitsprak, die natuurlijk hartstikke Haags was. Sjaak Bral is iemand die echt het Haagse belichaamt en  ik houd daarvan: mensen die volledig puur zijn.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Kleding. Ik ben sinds kort heel actief op Vinted. Ook als ik het niet nodig heb maar het wel leuk vind, koop ik het. Verkopen doe ik nog niet. Misschien binnenkort, dan kunnen we daarna een wintercollectie aanleggen, haha.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Ik knuffel sowieso altijd eerst mijn kat, want die ligt boven mijn hoofd. Daarna sta ik op en maak ik een ontbijtje. Sinds kort gebruik ik tijdens het ontbijten een lichttherapiebril met blauw licht die ik 20 minuutjes op zet. Ideaal als je last hebt van winterdepressie of wat lastiger wakker wordt. ADHD’ers slapen vaak later en worden dus later wakker. Daardoor is je bui in de ochtend wat gedempt, maar met zo’n bril wordt je bui wat blijer. Tot nu toe werkt het goed. Ik kijk dan ondertussen wat Love Island UK om de ochtend te beginnen. Nee, ik ben echt geen ochtendmens. Mensen vinden het dan ook vaak bijzonder dat ik een ochtendprogramma maak.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
De Hofvijver. Het heeft echt iets magisch. Als ik daar loop, besef ik me pas hoe oud de stad is. Het heeft echt iets moois, zeker in het donker of als de zon doorbreekt.

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
Dat mensen wat meer compassie hebben voor elkaar. Ik merk soms in de gesprekken die we hebben met ADHD FM dat dat nodig is. Met compassie en begrip tonen aan elkaar kom je veel verder dan als je elkaar tegenwerkt. Verbinding vind ik heel belangrijk. Dat geldt ook voor de radio: als ik moet bedenken wie ik in de uitzending uitnodig, probeer ik daarbij stil te staan. Wil je mensen uitnodigen die veel streams hebben of juist beginnende artiesten die nog niet zo’n platform hebben gekregen? Ik geef mensen graag de kans om te laten zien wie ze zijn.

Wat is je stamkroeg?
Die heb ik niet. Vroeger kwam ik nog wel vaak op de Grote Markt, maar ik ga nu niet vaak meer naar kroegen en ga sowieso niet zo vaak meer uit. Ik kom uit de evenementenwereld, dus als ik ergens uit ben, ben ik vaak te kritisch en oplettend en geniet ik niet genoeg. Ik kies liever voor een goed restaurant.

Wat is het beste Haagse initiatief?
We zijn nu erg bezig met het promoten van de fietscultuur in Den Haag. Maar daar vallen natuurlijk verschillende dingen onder: de fietsburgemeester, de knutselkeuken die kinderen helpt om accessoires te knutselen voor hun fiets, Stichting Leren Doen die jongeren een werkplaats biedt als ze nergens anders terecht kunnen. Fietsen leeft echt. Je ziet het ook bij de Tour de Femmes die eraan komt en de Haagse Fietszwerm. De fietscultuur heeft veel aspecten, dat vind ik gaaf om te zien.

Wat is voor jou de Haagse act van het moment?
De mensen die ik uitnodig in de show zijn heel divers, maar de talenten die ik voorbij zie komen, zijn zo verschillend van elkaar dat ze eigenlijk te vergelijken zijn. ‘Dé Haagse band’ is niet  alleen een band, maar kan ook een singer-songwriter zijn, een rapper of andere artiest. Dus ik heb niet echt één specifieke favoriet, ik luister liever naar mixtapes waarin ik verschillende artiesten voorbij hoor komen.

Wat vind je overschat in de Haagse scene?
Ik vind dat er soms teveel wordt gepusht op een bepaalde muziekstroming, terwijl andere artiesten niet de kansen krijgen die ze in andere steden wel zouden krijgen. Dat zie ik doordat ik bepaalde mensen alleen maar op bepaalde plekken zie optreden omdat ze hun voet niet tussen de deur krijgen bij de grotere podia. Niks afdoende aan Haagse bands, maar er hoeven niet alleen maar bands op te treden in de stad. Daarom probeer ik het met de radio wat breder te trekken. Laatst gaf ik een greenfield stringband de kans om te laten zien wat ze doen, omdat ik vind dat iedereen mag worden meegenomen. De afro hiphopscene in Den Haag is heel groot en ook punkrock mag wel meer ruimte krijgen. Zelf zou ik graag een keer een deathmetalband willen uitnodigen in de ochtenduitzending.

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
De kunde van jonge artiesten, en daarmee bedoel ik ook mensen die net beginnen in de muziek. Er wordt vaak gebouwd op gevestigde namen, of mensen die al langer in de scene meedraaien. Jonge artiesten kunnen heel veel, maar hebben misschien nog niet de juiste handvaten. Initiatieven als Ready2Play en bepaalde poppodia laten hen zien dat ze het echt kunnen en dat ze het in zich hebben om verder te komen. Dat mag nog wel wat meer worden gedaan.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Goede vraag. Ik denk dat ik aan de ene kant graag een keer zou willen ruilen met een grote festivaldirecteur, of iemand die vol in de muziekscene zit. Maar het lijkt me misschien nog leuker om een keer te ruilen met iemand die een heel relaxed leven leidt, omdat mijn eigen hoofd altijd aanstaat. Gewoon om eens te zien hoe stil de wereld kan zijn.

Waar kan je ’s nachts van wakker liggen?
Eh, heb je even? Radiodingen, toekomstvragen… Zoals hoe het met mijn leven gaat of waar ik heen wil in het leven. Als je zo midden dertig bent, is dat misschien altijd wel een groot thema in je leven. Dat houdt me wel wakker, want ik twijfel vaak of iets me wel gaat lukken. En dan probeer ik weer eens wat en besef ik me dat die twijfel niet nodig is. Soms word ik ineens wakker en weet ik wat voor evenement ik wil organiseren. Binnen een halfuur zet ik dan alles op papier en dan probeer ik daarna weer te slapen.

Welk nummer mag er gedraaid worden op je begrafenis?
´Your love is my love´ van Whitney Houston. Het is een prachtig nummer, omdat je door de melodie even bij jezelf zit en voelt wat je moet voelen. Dat heb ik nu een paar keer gehad. Whitney Houston is toch gewoon legendary.

Waar luister je de laatste dagen veel naar?
Ik luister veel naar Antilliaanse muziek en dan vooral mixtapes op Soundcloud. Daar zit dancehall tussen, hiphop, maar ook Surinaamse muziek en reggae. Er zit gewoon iets in de melodie waardoor je wilt dansen. Het is een andere scene, maar qua muziek wel een scene waar ik me thuis voel. Het maakt me wat blijer en meer relaxed.

Maak je zelf ook muziek?
Nee, nog nooit geprobeerd. Ik vind het een beetje eng, maar zou graag een keer zangles proberen.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Love Island staat sowieso hoog op het lijstje, en natuurlijk McFlurry M&M. Ik ben een beetje een illegale TV-kijker. Ik volg alles wat niet in Nederland te zien is, zoals Engelse, Turkse en Afrikaanse series. In Nederlandse series zit wel passie, maar niet echt passie-passie. We zijn in Nederland gewoon wat nuchter of bedeesd en af en toe wat netter.

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Nul. Ik heb alleen twee oorbellen, maar dat zijn niet echt piercings. Ooit heb ik wel geprobeerd om een piercing te nemen, maar dat was geen succes. Misschien wil ik ooit nog wel een tattoo, maar ik vind het best een grote beslissing. Het is toch iets op je lijf. En als ik het dan doe, moet er toch iets van betekenis achter zitten.

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Ik kom echt nog uit de cd- en singletjestijd. De eerste zal die van Whitney Houston zijn die ik net noemde, die heb ik toen als single gekregen. We gingen er speciaal voor naar de Free Record Shop. Daarna kreeg ik natuurlijk ook mijn eerste platen van Rihanna, Beyoncé en Destiny’s Child.

Welke band of act moet voor altijd zwijgen?
Heftig… Ik zeg je eerlijk, ik heb daar geen antwoord op. Schrijf maar gewoon op: ‘Geen commentaar.’

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
Mensen. Elk gesprek dat je met iemand hebt, ongeacht of het een oud of jong iemand is, heeft iets waardoor je inspiratie kunt krijgen. Ik krijg ook inspiratie als ik door de stad loop, omdat ik dan denk: ‘Wat is de stad mooi.’ Maar uiteindelijk zoek ik toch altijd de connectie met mensen. Met het radiowerk probeer ik mensen samen te brengen en ook met een positieve insteek te laten zien dat er veel mooie en leuke dingen in de stad zijn. Soms heb je nu eenmaal donkere dagen, maar dan kan de connectie met een ander persoon je dag toch beter maken.

Verwacht je over 10 jaar nog in Den Haag te wonen?
Honderd procent. Den Haag voelt aan alle kanten als thuis: ik kan een gesprek met een wildvreemde aanknopen en een uur met diegene staan praten. Hagenezen onderling, dat geeft een warm gevoel.

Als je zelf een festival zou organiseren, welke vijf acts zou je dan boeken?
Goede vraag. Sowieso Beenie Man, die staat bovenaan de lijst. Héle goede artiest. Ook zou ik Spice boeken, die vind ik heel goed. Heel vroeger hebben we een productie met haar geboekt en ze is zo gegroeid als artiest. Gek genoeg zou ik ook Outsiders erbij doen. Beetje clashende genres, maar goed. Hij heeft laatst een mooi feest neergezet in het Zuiderpark, maar hij is ook al jarenlang hard bezig en hij maakt zulke toffe collabs met andere artiesten. Verder nog Chris Brown, dat vind ik een toffe artiest. Een nummer waar ik heel goed op ga is ´Disconnect´ van Becky Hill en Chase & Status, dus die combi zou ik ook sowieso boeken. Het festival zou ik Funny Connections noemen, omdat het de meest weirde line-up van mijn leven is.

Doorgeefvraag van Rubenson: Waarom zei jij 'ja' tegen dit interview?
Omdat ik het heel tof vond, want ik ben nog nooit gevraagd voor een interview!

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Van welke activiteit ga je enthousiast stuiteren?