Het leven van Mari Ova bestaat veelal uit muziek. Haar liefde voor muziek begon al toen ze vijf jaar oud was en sindsdien heeft ze al veel muzikale prestaties op haar naam staan.
Ze deed mee aan 75 wedstrijden en -festivals wereldwijd. Ze behaalde haar bachelor- en masterdiploma als pop-jazz-zangeres. De indie singer-songwriter werkt al ruim twee jaar samen met producer GNTL, Tim Prudon, met wie ze al meerdere singles uitbracht. Op 14 juni brengt Mari Ova haar tweede EP uit. Kom alles te weten over dit opkomend muzikaal talent.

Wat is je volledige naam?
Mijn artiestennaam is Mari Ova. Mijn volledige naam is Maria Kostyukova. Mensen hebben vaak moeite met mijn achternaam, daarom heb ik mijn stage name wat makkelijker gemaakt.

Wat is je geboortedatum en geboorteplaats? 
Ik ben geboren en getogen in Rusland op 10 oktober 1997. In 2019 ben ik voor mijn master naar Groningen verhuisd. Twee jaar later ben ik naar Den Haag gegaan om wat dichter bij de levendigheid van de stad te wonen, Groningen was toch te rustig.

Heb je huisdieren? 
Hier helaas niet, in Rusland had ik een kat, een paar hamsters en een vis. Nu zou ik wel een Labradoodle willen. Vroeger was ik altijd bang voor honden, maar daar ben ik nu overheen.

Wat doe je aan sport? 
Ik ga momenteel alleen naar de gym, maar vroeger danste ik. Ik deed toen ik jong was aan moderne en traditionele Russische volksdans en later deed ik met een partner aan parendans zoals samba en de wals. Daarna heb ik zo'n acht jaar gebasketbald. Als ik de tijd heb, zou ik het leuk vinden om danslessen te volgen of te tennissen in Den Haag.

Wat is je beste gewoonte? 
Ik ben goed georganiseerd en kan mezelf goed onder controle houden. Dat is een goede gewoonte in de muziekwereld. Als ik een plek wil om te spelen op een festival, maar te laat ben met aanmelden of ik mezelf nog moet verbeteren, maak ik een plan wat ik moet doen en wanneer ik dat moet halen. Uiteindelijk haal ik het daardoor altijd. Je moet veel deadlines voor jezelf zetten. Als je die niet haalt, is het vervelend, maar heb je alleen jezelf ermee.

Wat is je slechtste gewoonte?
Ik denk altijd dat mensen op één lijn met mij zitten. Als je bijvoorbeeld naar een bepaald soort muziek luistert, denk je dat iedereen daarnaar luistert, maar dat is vaak niet zo. Je moet het goed uitleggen, maar ik denk vaak dat het voor de hand ligt. Wanneer ik mijn muziek schrijf met een band moet ik in het moment vertellen welk geluid ik wil hebben. Dan denk ik dat het logisch is, maar vaak willen ze iets meer uitleg en voorbeelden.

Voor welke acties schaam je je het meest?
Wanneer mensen Nederlands met mij praten. Nu kan ik het wel goed begrijpen, maar niet altijd reageren in het Nederlands. Dat wil ik wel, maar het lukt nog niet helemaal. Mensen gaan daarna gelijk Engels tegen mij praten. Het uitspraakgedeelte is het lastigst, de g is moeilijk. Toen ik voor het eerst landde in Nederland voor mijn studie vroeg de marechaussee: "Waar ga je heen?" Toen probeerde ik te zeggen: "Ik ga naar Groningen." Vervolgens zei de man dat we die stad niet hebben. Ik liet het hem op de kaart zien en toen had hij pas door wat ik probeerde te zeggen.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Muziekapparatuur zoals een mini-toetsenbord en nieuwe microfoons. Of boeken. Ik ben helemaal geobsedeerd met muziekbusiness boeken, zodat ik goed weet hoe alles werkt. Momenteel lees ik een boek dat heet ‘How to make it in a new music business’ van Ari Herstand. Ik ben erg blij met de informatie, het is wat wij muzikanten moeten horen.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Ik vind het centrum fijn, de Passage en het Bookstor Café. Daar zijn mensen altijd lekker aan het werk. Ik heb er ook een muziekvideoclip opgenomen voor het nummer 'Silence' dat ik een maand geleden heb uitgebracht.

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
Het zou fijn zijn als er meer water is. Vroeger had Den Haag veel meer grachten, maar dat zijn nu wegen en tramlijnen geworden. Een vrouw vertelde mij dat het water er nog steeds is en als ze de oude grachten zouden openen, ze weer gevuld zouden worden. Naast water kan Den Haag wat meer energie hebben. Den Haag voelt voor mij als een groot dorp wat eigenlijk ook wel een fijn gevoel geeft, maar meer activiteiten voor jonge studenten zou fijn zijn.

Wat is je stamkroeg?
Ik drink niet, dus ik heb niet echt een favoriete kroeg. Ik vind Kompaan wel erg leuk, daar heb je live muziek elk weekend. Ik ga daar graag heen met vrienden.

Wat is het beste Haagse initiatief?
Popradar, ik vind het fijn hoe ze te werk gaan. Als ik daar wil spelen, heb ik nooit moeite gehad. Ik leg mijn plan uit en ze zijn vaak enthousiast en erg behulpzaam. Als ik vragen heb over de Haagse scene krijg ik snel antwoord. Ze proberen echt muzikanten te helpen. Ik vind ook dat de Denneweg een leuk gratis evenement heeft. Het is in de winter en er staan dan op straat overal jazzmuzikanten, de sfeer is daar echt top. Mensen kopen voor Kerst spullen en er is overal livemuziek.

Wat is voor jou de Haagse act van het moment?
Omdat ik een jazzachtergrond heb vind ik de band ChaChaChalina leuk. Het is een vrij nieuwe band van acht zeer goede muzikanten die Latin muziek maken. Ik ben een paar keer naar hun concert geweest en ik kon niet op mijn stoel blijven zitten omdat ik de hele tijd wilde dansen. Het is fijn om zo een grote band op het podium te zien.

Wat vind je overschat in de Haagse scene?
Op sommige festivals laten ze de locaties die betrokken zijn bij het festival zelf het progamma regelen. Als je op dat festival wilt spelen moet je dus contact leggen met de locaties en niet de organisatoren van het festival. Dat was voor mij onduidelijk en kostte veel tijd. Nog iets is dat de muziekscene In Den Haag heel chill is, hier heerst de mentaliteit van: 'er is genoeg ruimte voor iedereen.' Van mij mag het wat competitiever. Vroeger was Den Haag het muziekcentrum van Nederland.

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
Ik denk niet dat er iets heel erg onderbelicht is.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Taylor Swift. Ik ben niet per se fan, maar zou graag willen weten hoe het is om de nummer 1 muziekartiest te zijn. We zien haar van onze kant, maar hoe zou het zijn vanuit haar kant, met alle paparazzi en de hele tijd moeten blijven performen.

Waar kan je ’s nachts van wakker liggen?
Mijn ideeën. Het afgelopen jaar moet ik gaan slapen omdat ik in de ochtend op moet, maar ik heb vaak nog allemaal ideeën die ik moet opschrijven. Ook krijg ik soms rond 3 a 4 uur 's ochtends nieuwe ideeën voor liedjes.

Welk nummer mag er gedraaid worden op je begrafenis?
Moonlight sonata’ van Beethoven aan het begin en daarna ‘Fear for nobody' van Måneskin, dan kan iedereen dansen. 'Moonlight sonata' geeft me altijd veel gedachtes en rust in mijn hoofd en Måneskin is voor mij elke dag.

Waar luister je de laatste dagen veel naar?
Europapa! Ik had toevallig een lollige video op het nummer met mijn huisgenoot gemaakt en die heeft 89.000 views op Youtube Shorts. Maar serieuzer luister ik vaak naar Teddy Swims. Hem vind ik leuk, zijn nummer ‘I lose control’ is geweldig. En CIL, een zangeres uit LA, ze is nog niet heel bekend maar heel erg goed.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Het nummer 'Bon Gepakt' van Donnie.

Hoeveel tattoos en of piercings heb je?
Ik heb nog geen tattoos, maar ik zou graag een tattoo met iemand willen zetten. Een kleine tekst of wat cijfers. Piercings heb ik wel. Ik heb een helix en een navelpiercing.

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Ik kreeg van mijn ouders een cassette met allemaal nummers van een Russisch tv-programma. Het heette Star Factory en ik was vroeger enorm fan. In het programma zitten jonge potentiële muzieksterren samen in een huis. In dat huis worden ze gecoacht door bekende Russische zangers en producers. Ik kende alle dansjes en liedjes uit mijn hoofd. Ik weet ze nu nog steeds.

Welke band of act moet voor altijd zwijgen?
Ik denk geen. Muziek is een medicijn voor mensen. Als ze luisteraars hebben, zijn er mensen die ervan kunnen genieten. Als ik iets niet leuk vind, zijn er altijd wel andere mensen die er van kunnen genieten.

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
Mijn leven, vrienden en de mensen om mij heen. Vorig jaar kreeg ik veel inspiratie en scheef ik mijn album dat volgende maand uitkomt. Mijn eerste EP ging over het leven, die scheef ik in coronatijd. De nieuwe EP gaat over liefde die helaas niet goed afliep. Ik haal ook veel inspiratie uit andere muziek, dan kijk ik hoe dat zich verhoudt tot mijn leven.

Verwacht je over 10 jaar nog in Den Haag te wonen?
Waarschijnlijk wel over 5 jaar, 10 jaar vind ik lastig om te zeggen. Het ligt aan het weer. Het is moeilijk om te overleven in de regen, maar als ik daar een manier op vind misschien wel, want ik vind alles hier leuk. Ik heb veel door Europa gereisd en alleen in Den Haag voel ik me thuis. Zelfs als ik naar Amsterdam ga, denk ik: "Ja, liever Den Haag."

In welke taal zing je het liefst? 
Ik zing in het Engels, Russisch, Frans en Oekraïens. In het Engels zingen vind ik het fijnst. Als ik in het Russisch zing, is het moeilijk voor mijn band om het te begrijpen. Los van dat vind ik Engels het mooist klinken. Nederlands zing ik alleen achter gesloten deuren.

Doorgeefvraag van Kate Oram: Als je jezelf één keer kon klonen, wat zou je die kloon dan laten doen?
Ik zou mijn kloon manager laten zijn of tandarts! Ik wilde vroeger altijd tandarts worden en dan kan ik zien of ik de juiste keuze heb gemaakt.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Als je de kans had om op elk festival te spelen, waar zou je dan spelen?