Onder het mom van ‘weer eens wat anders’ trekken we deze zondagmiddag naar het Filmhuis. Daar draait namelijk ‘Rock City’. Een door Will Wissink – zoon van de leadgitarist van Willy and his Giants – geregisseerde film over de gouden dagen van beatstad Den Haag. Voor de film volgde hij zeven jaar lang oude rotten uit het vak Rudy Bennett (The Motions), Joop Roelofs & Peter Vink (Q65), Nicko Christiansen (Livin’ Blues), en Hans Vandenburg (Gruppo Sportivo). Zij zijn de rock ’n roll nog niet verloren en hun fans ook niet. Iedereen is gewoon wat ouder geworden.

Rock City is een film gemaakt door en voor de oude rockers van Den Haag. Dat zie je terug op het scherm en in de zaal. Het is duidelijk dat de muziek van The Motions, Q65, Livin’ Blues en Gruppo Sportivo onder deze groep nog leeft. De mannen in deze documentaire hebben de weg vrijgemaakt voor jonge muzikanten om hun eigen weg in te slaan. Die invloed is nog regelmatig terug te zijn bij de opkomende en regerende muzikanten van nu. Het was leuk geweest als deze link in de film duidelijker terug te zien. Maar dat is misschien ook niet het doel van Rock City. Vandaag eren we de voorvechters van de rockmuziek in onze stad.

De documentaire een mooie lofzang aan de hoogtijdagen van de Haagse muziek. Het is duidelijk dat Rudy, Joop, Peter, Nicko en Hans de Rock ’n Roll nog niet verloren zijn. Het bier vloeit nog rijkelijk en er is geen shot waar niet iemand een sigaretje opsteekt. Er wordt onder andere teruggeblikt op de grote theatertour die de rockers deden met presentator Johan Derksen, die avond na avond uitverkocht.

Vanuit hun huiskamers vertellen de muzikanten ons wat hen tegenwoordig bezighoudt. Hans is gaan tuinieren – “Tuinieren is ’t eind – en  Nicko gaan Schilderen – “Toen ik minder ging drinken werd ik ook rustiger in mijn hoofd.” Joop Roelofs maakte kralenarmbanden voor de verkoop. Door zijn kanker heeft hij helaas de première niet gehaald. De film laat zijn uitvaart in Paard zien en hoe hij kort ervoor geniet van de eerste beelden van Rock City. Daar tegenover staan de verhalen van Hans Vandenburg die weer volop tourt met Grupo Sportivo en Peter Vink die zich tegenwoordig bezig houdt met zijn nieuwe band Knight Area.

Voor iedereen die zich wil wagen aan een flinke pot nostalgie, is Rock City zeker een aanrader.

Tekst gaat door onder video

Gruppo Sportivo viert verleden en heden met Strange Brew’ en ‘Rock City’

In maart kwamen er maar liefst twee nieuwe nummers uit van Grupo Sportivo. ‘Strange Brew’ is een ode aan het heden en het verleden. Het is een nummer over de radio, die tegelijk met deze band zijn beste tijd beleefde. “Ik ontdekte nieuwe muziek via de radio vroeger. Nu is dat Spotify.”, aldus Hans. ‘Rock City’ is, de naam zegt het al, geïnspireerd door de documentaire. Aanleiding voor de nieuwe muziek is de start van The Spotify Tour Refreshed op 7 april in Amstelveen, waarbij de band veel songs uit die begintijd speelt.