In 2022 presenteerde Alina Valentina maar liefst twee albums die door corona waren uitgesteld. De synthwave queen werkt in haar eigens studio vol met analoge synthesizers aan haar muziek, wat op dit moment ergens tussen EBM, acid, electronic en ambient zit. Naast haar eigen werk is Alina ook aan het DJ-en en produceert ze het tweede album van Ernesto Carlos dat dit jaar uit zal komen. Deze maand zal de muziek die de artiest gemaakt heeft voor een video van Anna Moreno in samenwerking met RJM Vanderheyden en Queer Flamenco verschijnen op meerdere internationale art fairs. Naast al deze muzikale bezigheden heeft Alina een parttime baan bij platenzaak 3345 en managet ze de tattooshop Itai Tattoo. Is er eigenlijk nog plek op haar lichaam voor nieuwe tattoos? Waarom wordt haar vriend gek van haar to-do lijstjes? Naar welk land gaat ze ooit verhuizen? Op een natte frisse tweede paasdag strijken we neer op de Grote Markt om de Oh Ja Joh?! vragenlijst voor te leggen.

Naam
Alina Valentina. Ik ben op Valentijnsdag geboren, dus vandaar. Mijn achternaam gebruik ik nooit, voor niks niet. Alleen voor heel officiële dingen.

Geboortedatum en -plaats?
14 februari 1990 in Zoetermeer. Eigenlijk wilden mijn ouders proberen te bevallen in Den Haag zodat Zoetermeer niet in mijn paspoort zou komen te staan, maar dat is niet gelukt.

Heb je huisdieren?
Ik heb twee corgi’s en twee katten.

Wat doe je aan sport?
Met de honden wandelen. Soms skateboarden met de honden. That’s it eigenlijk.

Wat is je beste gewoonte?
Wanneer ik iets voor elkaar wil krijgen, lukt dit over het algemeen eigenlijk wel. Dankzij hyperfocus kan ik alles om me heen vergeten en ergens 100% voor gaan.

Wat is je slechtste gewoonte?
Bier drinken en roken. Heel simpel.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Wat lastig. Ik schaam me niet snel, nee. Tuurlijk wel als je iets te veel gezopen hebt en dan denkt van ‘kut, wat heb ik allemaal gezegd?!’. Maar ik heb nog nooit gehad dat iemand tegen mij zegt: ‘Nou Alina, dat kon echt niet! Dat wat je hebt gezegd is echt fucked’. Dat is toch meer in je hoofd dan dat het echt beschamend is ofzo. Alhoewel, ik vergeet bijna iets. Waarschijnlijk omdat dit echt het toppunt van schaamte bereikt. Wat? Iets met niet eten, wel drinken, een stoeprand en een gebroken oogkas.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Als er geld voor is synthesizers. Anders Takumi, dat is ramen. Het is een franchise, dus niet zo heel boeiend. Maar het is de lekkerste ramen, zeker voor vegans.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Insuline geven aan mijn kat en alle huisdieren eten geven. Mijn kat heeft diabetes en moet elke 12 uur insuline krijgen, om 9 uur ’s ochtends en 9 uur ’s avonds. Daar mag niet te veel van worden afgeweken. Best wel intens. Ik zou het niemand aanraden.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Ik vind de Zandmotor met de honden altijd heel fijn. Giuliano’s om te eten. Ik vind mijn huis ook heel fijn.

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
Dan denk ik dat plekken als de Samenscholing, de Vinger, Bazart en dergelijke langer mogen blijven. Ik vind het jammer dat zoveel toffe plekken elke keer komen en weer moeten gaan. Ik denk dan als we bekend willen staan als een mooie culturele representatieve stad, waar zijn we dan mee bezig?

Wat is je stamkroeg?
Die heb ik niet meer eigenlijk, heel suf. Vroeger kwam ik echt veel op de Grote Markt, toen ik 21 was. Nu vind ik er niet veel meer aan, maar het ligt altijd op de route van werk naar huis. Het ligt centraal. Er zijn snacks. Soms is dat makkelijk. Maar ik hou eigenlijk heel erg van die oude Hollandse kroegen, zoals café het Achterom of Happy End op de Papestraat of in Laak, maar kom er niet veel.

Wat is het beste Haagse initiatief?
Rewire, Grey Space in the Middle, Club Laak.

Wat zijn voor jou de Haagse acts van het moment?
Ik heb hele toffe vrienden, zoals Dim Garden. Daar ben ik helemaal fan van. Er komt binnenkort een nieuw album van haar uit. Daar kijk ik naar uit. Het is heel tof wat zij doet. Zij maakt dark wave-achtige elektronische experimentele dingen. Dat komt uit op het nieuwe label van Ofra.

Wat vind je overschat in de Haagse scene?
Kan ik die skippen? Wat een lastige.

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
Ik denk dat het allemaal wel meevalt. Ik denk dat er juist steeds meer ruimte wordt gecreëerd om elektronische muziek uit Den Haag naar voren te laten komen en die een plek te bieden. Ook voor wat kleinere bands. Ik denk dat daar al veel aan gedaan wordt.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Met iemand die al lekker met pensioen is en ergens een strandhuis heeft in een warm land, zodat je dan lekker de hele dag zelf kan indelen.

Waar kun je ’s nachts wakker van liggen?
Van wat niet. Ik kan lekker ratelen. Ik heb altijd to-do lijstjes in mijn hoofd. Mijn vriend wordt er ook helemaal gek van, want ik som ze altijd op. Ik spreek ze uit en herhaal dat 20 keer. Dan wordt hij gek en ik ook. Dan probeer ik te slapen maar dan denk ik ‘oh ja, morgen moet ik de was doen, administratie doen’, aaahhhhhh!

Welk nummer mag er gedraaid worden op je begrafenis?
Ik heb er wel een paar. Ik had het er laatst nog over met een vriend. ‘Souvenir’ van Orchestral Manoeuvres In The Dark (OMD).Goodbye Horses’ van Q Lazzarus. ‘One Hundred Years’ van The Cure en ‘Atmosphere’ van Joy Division.

Waar luister je de laatste dagen veel naar?
Ik zit weer in een acid fase. Zoals? Zsa Zsa Laboum, Inner Light - ‘Phantasia’ en dat soort dingen. Die hele Sound of Belgium compilatie is nu waar ik weer in zit. Maar ook dingen als Jass, Serge Gainsbourg en Supla.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Dat is bijna weer het zelfde als met het schamen. Ik heb niet echt guilty pleasures. Ik kan wel echt hele foute slechte series bingen, zoals Emily in Paris, Pretty Little Liars, Lang leve de liefde en Manifest. Bij Manifest is echt superslecht acteerwerk, maar er zitten zulke cliffhangers in dat je toch verder wil zien hoe het gaat, ook al is het verhaal complete bullshit.

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Eh ja… Daar kan ik geen antwoord op geven. Ik heb jaren in tattooshops gewerkt. Mijn vriend heeft een tattooshops waar ik alles voor manage. Ik zit al lang in de tattoowereld. Of ik nog plannen heb voor nieuwe tatoos? Mijn vriend is tattooëerder, dat stopt niet. Ik denk niet dat ik helemaal vol kom te staan, want ik ben wel echt een pussy. Hoe ouder je wordt, hoe meer pijn het doet.

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Americana van The Offspring. Die heb ik van mijn eigen geld gekocht.

Welke artiest moet voor altijd zwijgen?
Iedereen moet lekker doen wat ze willen, als ik er maar niet naar hoef te luisteren dan is het prima. Het ligt soms ook aan je mood. Op sommige momenten kan ik echt niet luisteren naar die zeikerige singer-songwriters, maar er hoeft maar net een dag te zijn waarop ik dat prima aan kan horen en kan waarderen.

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
Dat kan echt alles zijn. Het kan een gesprekje zijn in de tram die je hoort tussen mensen. Het kan een eend zijn die gek loopt. Films, boeken. Als ik iets hoor of zie wat ik grappig vind of leuk of inspirerend dan maak ik een notitie in mijn telefoon. Mijn telefoon staat vol met honderdduizend gekke notities. Als ik muziek aan het maken ben dan kijk ik dat terug en denk ik oh ja! Ik had dat gezien en dat idee, zoals het gekke ritme van die eend waar ik een filmpje heb gemaakt. Veel gebruik ik ook niet hoor.

Verwacht je over 10 jaar nog in Den Haag te wonen?
Ik wil wel ooit naar Brazilië verhuizen met mijn vriend, want hij komt daar vandaan. Hij wil op een gegeven moment terug. We willen dat wel goed aanpakken, want het is daar natuurlijk nu fucked. Ik denk wel dat in de periode dat we hier wonen het wel in Den Haag zou zijn. Het zou leuk zijn als we over 10 jaar naar Brazilië kunnen verhuizen. Dat zou een leuk vooruitzicht zijn. Ik weet alleen niet of dat realistisch is.

Doorgeefvraag van Kai Tseng: Welk object zou jij meenemen als je op een onbewoond eiland terechtkomt?
Een mes kan ik vast wel maken dan, vuur ook. Computer heb je niets aan want er is geen elektriciteit natuurlijk. Synthesizer heb je dan ook geen reet aan. Misschien dan toch wel een piano of gitaar. In ieder geval een instrument.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Wat voor muzikaal project heb je altijd al willen starten, maar heb je nog niet gedaan? En waarom dan niet? Ik ken zoveel mensen die zo onwijs toffe ideeën hebben maar die dan toch niet tot uitvoer komen.

Nu we toch even jouw aandacht hebben...