Kasper Spijkerman komen we al jaren overal tegen in de Haagse scene. Hij is als basisschooljochie begonnen met bandcoaching van Janneke Nijhuijs bij het HPC en later bij Musicon. Hij stond onder andere op het podium als Forever Saturday en PEACH. en nu met zijn eigen projecten Jack The Owl en Arch. Daarnaast doet hij het geluid voor meerdere bandjes én produceert hij muziek. Genoeg redenen om hem eens beter te leren kennen via de Oh Ja Joh?!-vragenlijst.

Naam
Kasper Gerard Maurits Spijkerman. De twee tussennamen zijn van allebei mijn opa’s.

Geboortedatum en -plaats
3 maart 2000 in Den Haag 

Heb je huisdieren?
Nee, ik had vroeger konijnen toen ik bij mijn ouders woonde. Maar dat is al heel lang geleden.

Doe je aan sport?
Ik sport af en toe zelf een beetje thuis om in conditie te blijven, maar ik zit niet op een sport ofzo.

Wat is je beste gewoonte?
Ja, dat is een goede. Ik probeer altijd zo eerlijk mogelijk te zijn en te delen waar ik aan denk. Ik ben ook altijd vrij rustig en probeer mensen op hun gemak te stellen.  

Wat is je slechtste gewoonte?
Dat ik soms wel een beetje lui kan zijn en tot laat uit kan slapen. Dan is je dag al half weg, dat vind ik een slechte eigenschap.  

Voor welke actie schaam je je het meest?
Ik was op een feestje. Ik was heel erg dronken en ging over mijn nek. Het meisje dat ik op dat moment heel leuk vond was daar ook en die heeft me toen geholpen. Dat was wel een van de momenten dat ik me echt vervelend voelde.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Sushi! Dat vind ik heel lekker.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
De lampen aan en de gordijnen open, mijn bed opmaken. Dat soort dingen. Vroeger had ik een hele ochtendroutine met meditatie en sporten. Nu ik op mijzelf woon, kom ik daar eigenlijk niet meer aan toe.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
De Grote Markt is een van mijn favoriete plekken, ik vind ook het Paardcafé leuk om uit te gaan. De Zwarte Ruiter voelt wel het meeste als een thuisbasis. Daar ga ik binnenkort ook werken, dus dan wordt het nog meer.  

Wat is je stamkroeg?
Ja, dat is dus wel echt de Zwarte Ruiter. 

Wat is het beste Haagse initiatief?
Ik vind Sniester altijd wel echt vet. De programmering en de bands die er komen, maar ook dat alles zo dicht bij elkaar is. Dat zijn altijd van die avonden dat ik allemaal bands zie, die ik al een hele tijd live wilde zien.  

Wat is voor jou de Haagse band van het moment?
Ik twijfel een beetje tussen twee. Aan de ene kant de Wodan Boys, omdat ik dat qua stijl en muziek heel goed vind. Ik vind het ook heel leuk om hun live te zien. Qua bereik vind ik Son Mieux juist heel vet. Wat zij nu doen en dat ze op allerlei vette festivals staan, dat vind ik cool. Ik kan hun geluid ook heel erg waarderen. Dus die twee.

Wat vind je overschat in de Haagse scene?
Ik kan me zo even niet iets bedenken.  

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
Ik vind Captain Scarlet echt nice. Ze zijn redelijk recent begonnen en ik heb ze nog niet op superveel plekken voorbij zien komen. Die mogen wel meer geboekt worden.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Kevin Parker van Tame Impala. Wat hij allemaal doet zou ik ook wel een keer willen meemaken. Met die shows en het geluid en het licht. Heel vet.

Waar kun je ’s nachts wakker van liggen?
Als ik nieuwe dingen aanga die spannend zijn. Bijvoorbeeld als ik ergens het geluid moet doen en nog niet zo goed weet hoe dat in elkaar zit of als ik ergens veel voor moet voorbereiden. Dan kan ik daar wel van wakker liggen of ook het slapen uitstellen. Dan denk ik dingen als "Oh, heb ik daar wel aan gedacht." of "Gaat dat wel goed."

Welk nummer mag er gedraaid worden op je begrafenis?
Iets wat ik vroeger veel luisterde, maar waarvan ik van dit ene nummer nog steeds altijd denk "Dat is echt een mooi nummer." Dat is van Panic! At The Disco, maar dan een van hun eerdere albums. Het nummer heet Northern Downpour. Het is een heel rustig nummer en het klinkt heel Beatles en Queen-achtig, maar ik vind het heel mooi.

Waar luister je de laatste dagen naar?
Dan moet ik eigenlijk even mijn telefoon erbij pakken, want dan vergeet ik geen dingen. In ieder geval: Foster The People, Phoenix, Tennis, JW Francis, Gorillaz, Joji, Tame Impala en The Strokes

Wat is je grootste guilty pleasure?
Ik kan popmuziek heel leuk vinden. Bij muzikanten is het altijd een beetje taboe om dat toe te geven, maar ik kan dingen als Katy Perry of Lilly Allen best vet vinden. Ik vind die producties heel vet. Maar als ik in een vriendengroep ben, zou ik dat dan toch niet opzetten.

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Wij hadden thuis altijd wel platen van mijn ouders. Op een gegeven moment mocht ik er dan ook een zelf op mijn kamer hebben, dat was denk ik iets van Queen of Joe Jackson. Iets dat ik echt zelf heb gekocht, zal meer richting Weezer zijn denk ik.  

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
De mensen om mij heen, maar ook de natuur. Ik vind het mooi om dingen te pakken die gebeurd zijn, dingen die vervelend zijn, maar ook mooi zijn. Eigenlijk hele specifieke situaties en daar dan tijdens het schrijven iets te maken dat voor mensen algemener bekend of te begrijpen is. Maar ook rare werelden in games bijvoorbeeld, waar van alles gebeurd dat eigenlijk niet kan.

Verwacht je over 10 jaar nog in Den Haag te wonen?

Ik had voor mijn studie al naar een andere stad kunnen gaan. Ik studeer nu in Utrecht aan de HKU. Maar ik heb mijn vriendengroep hier en ook de muzikantenscene is hier erg hecht. Ik vind de plekken in Den Haag ook fijn. Het is een grote stad, maar het voelt toch kleiner dan andere grote steden. Dus ja, ik denk het wel, maar pin me er niet op vast.

Doorgeefvraag van Barend Spaan: Wat wil jij dat jouw muzikale hoogtepunt wordt?
Ik twijfel of dat dan iets met een band of een productie moet zijn. Maar ik denk toch dat ik voor het live muziek stuk ga. Dus dat zou dan een heel groot optreden zijn, op een vette locatie met mijn eigen band. Wel in Nederland. En dat het dan helemaal uitverkocht is en alles precies zo verloopt als ik bedacht had. En natuurlijk dat iedereen het heel leuk vindt. Dat zou mijn hoogtepunt zijn.  

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Als het een muzikant is: Wat zijn jouw grootste uitdagingen in het creatieve proces van het schrijven van muziek? En als ze een andere baan hebben: Wat zijn jouw grootste uitdagingen in je werk?

Nu we toch even jouw aandacht hebben...