Eind 2022 was een drukke periode voor zanger en gitarist Jelle Scholtes van de stoner fuzzrock band Baardvader: de release van tweede album ‘Foolish Fires’, een zelf georganiseerde stonerrockavond in het PAARD en veel optredens tijdens het grootste rondreizende festival van Nederland, de Popronde. Maar wat schuilt er achter dat wapperende haar? Kan hij pootje over op de schaatsbaan? Waarom vindt de rocker Den Haag niet de rockstad van Nederland? Op een zeer koude gladde zaterdagmiddag spreken we de frontman bij de verwarming in zijn woning en legden we hem met een Kyuss plaat op de achtergrond aan de Oh Ja Joh?! vragenlijst voor.

Naam
Jelle Aron Scholtes

Geboortedatum en -plaats?
9 juli 1997 in Den Haag. Ik ben opgegroeid in Monster en ben zo’n 3 jaar geleden naar Den Haag verhuisd.

Heb je huisdieren?
Nee. Ik zou het op zich wel willen, maar het mag hier niet. Daarnaast heb ik ook mijn verplichtingen en ik heb liever meer vrijheid.

Wat doe je aan sport?
Werken, versterkers sjouwen, trappen op rennen. Dat is het. Vroeger heb ik 6 jaar lang geschaatst en les gehad, maar ik was er heel slecht in. Ik kon niet eens pootje over en ging altijd op mijn bek. Ik heb ook 4 jaar gevoetbald. Ik vond het spelletje wel leuk, maar alles wat er omheen zat niet. Ik zwem wel af en toe, maar alleen wanneer het uitkomt en ik er zin in heb.

Wat is je beste gewoonte?
Ik ben betrouwbaar. Ik sta voor mensen klaar. Als iemand mij belt, dan kom ik iemand helpen.

Wat is je slechtste gewoonte?
Te veel vanuit mijn ego praten. Helemaal vastlopen, in de verdediging schieten en mijn eigen wil doorduwen. Bijvoorbeeld in discussies. Als ik over iets een mening heb gevormd, dan is dat hét. In plaats van elkaars perspectief te zien heb ik tunnelvisie en ga ik doorduwen.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Ik schaam me niet zo snel. Alles wat ik doe hoort bij me. Ik ben wel eens op mijn bek gegaan tijdens een optreden. Toen heb ik gewoon doorgespeeld. Dat hoort erbij.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Eten. Ik bestel eigenlijk alleen dingen als ik het echt nodig heb. Als ik eten bestel dan bestel ik meestal bij Churrascos. Dat is een kiprestaurant bij de Weimarstraat. Ze hebben echt alleen maar kip. Ook bestel ik wel eens Mexicaans.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Kijken hoe laat het is. Dan ga ik douchen of ik kleed me aan en dan ga ik koffie zetten. Standaard routine.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Ik vind het Zeeheldenkwartier leuk. Chinatown, ook al is het niet per se mooi. Het Westduinpark vind ik mooi.

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
Dat ze niet de hele tijd alles tegelijkertijd openbreken en dat alles eenrichtingverkeer wordt. Zo irritant! Je kan niet gewoon effe de stad inrijden en er weer uit. Je moet helemaal omrijden.

Wat is je stamkroeg?
Op dit moment is dat het PAARD. Ik werk er, dus ik kom daar veel. Anders de Fiddler of plekken waar bandjes komen.

Wat is het beste Haagse initiatief?
Ik zou het echt niet weten. 3voor12? Weet je wat het is, ik weet dat er best wel veel instanties zijn die dingen doen, maar met bijna geen enkele voel ik enige vorm tot aansluiting met wat ik doe.

Wat zijn voor jou de Haagse acts van het moment?
Je hebt Haagse acts die nu bekend worden en groter zijn, maar er zijn Haagse bands die ik leuker vind. Ik ken niet zo heel veel bands uit Den Haag, het valt echt tegen. Supersonic Blues is wel cool. Dat zit in hetzelfde straatje als wat wij doen.

Wat vind je overschat in de Haagse scene?
Dat ze zeggen dat dit de rockstad is en de stad is waar alle muzikanten zijn. Er zijn ongeveer twee plekken waar je kan spelen en dat zijn de plekken waar iedereen je al gezien heeft of er komt niemand kijken. Ik vind dat dat echt tegenvalt. Ik ben niet zo oud en ik woon hier nu 3 jaar. In de tijd dat ik hier aan het spelen ben is de helft weggegaan van wat ik kende. Daarvoor is dat nog veel meer gebeurd. Er zijn gewoon niet zoveel plekken.

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
Ik hoor de hele tijd dat er overal plekken zijn waar studio’s zitten. Er zijn toch wel mensen actief bezig om muziek in elkaar te zetten. Dat wist ik niet. Er zou er een moeten zitten bij de Prinsegracht bij een kerkgebouw waar onder in de catacomben een studio zit. Ook ergens achter de Grote Kerk. Waar de Vinger zat zit nu een studio. Als ik muzikanten tegenkom die een plaat hebben opgenomen, vraag ik waar ze dat hebben opgenomen. ‘Ja, hier in Den Haag.’ Er zitten hier best wel veel studio dus. Niet dat ik ze gezien heb hoor!

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Ik denk dat ik een keer zou willen meemaken hoe het is om op een heel groot festival te spelen. Welke band dat zou zijn maakt me niet zoveel uit. Ik zou het liefst gewoon de gitarist willen zijn. Liever dat en het optreden ervaren zonder dat alle ogen op mij als frontman gericht zijn. Beetje zoals Kim Thayil bij Soundgarden of Pat Smear bij Nirvana. Je kan het allemaal meemaken maar je hebt niet die druk op je. Dan heb ik meer vrijheid en kan ik gewoon spelen. Dat lijkt me tof. Nu in Baardvader moet ik alles tegelijk doen en zit ik in de hyperfocus.

Waar kun je ’s nachts wakker van liggen?
Als ik weet dat ik die dag daarna iets specifieks te doen heb. Bijvoorbeeld als ik weet dat ik een grote show heb, naar Duitsland moet rijden of naar het vliegveld ga. Dat soort dingen. Het hoeft niet iets heel heftigs te zijn. Dus als ik weet dat ik echt iets te doen heb dan ga ik op tijd naar bed, ga ik in bed liggen en ben ik 4 uur lang aan het nadenken over hoe ik dat ga doen.

Welk nummer mag er gedraaid worden op je begrafenis?
'Fell On Black Days' van Soundgarden.

Waar luister je de laatste dagen veel naar?
Pakt zijn telefoon erbij en scrolt zijn lijst door. De afgelopen twee weken heb ik echt heel veel Bob Marley geluisterd. Dat zou je niet denken maar het is echt zo. Ik heb naar Radiohead geluisterd, Pink Floyd, Electric Octopus. Die laatste is een psychedelische jamband uit Engeland. Ze nemen gewoon hun jams op, soms werken ze het uit, heel tof. MRR-ADM, dat zijn een soort breakbeats van een hele vette funk drummer. Dan zitten daar veel synths en diepe bassen overheen. De laatste jaren heb ik een bredere muzieksmaak ontwikkeld. Vroeger luisterde ik alleen maar rock. 

Wat is je grootste guilty pleasure?
Michael Jackson, Jackson 5
. Maar is dat echt een guilty pleasure? Ik heb wel Love Island, Temptation Island en First Dates enzo gekeken. Soms heb je gewoon behoefte aan hersendode content. Consumeren zonder dat je erbij hoeft na te denken. Daar is dat perfect voor!

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Nul. Ik heb geen tattoos en geen piercings. Niet echt een reden, behalve dat dat geld kost. Misschien wel een beetje afkeer van mijn ouders vroeger, maar dat is niet echt meer. Ik heb nooit echt de behoefte gehad. Meeste vrienden van mij hebben het wel, maar ik ben gewoon clean. Misschien komt het nog wel. Als ik iets zou zetten dan zou dat het logo van Baardvader zijn, of op mijn kuit of op mijn onderarm. Maar alleen als de hele band het doet.

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Mijn moeder had altijd een platenspeler, dat is ook trouwens degene die nu aan staat, maar ze gebruikte het eigenlijk nooit. Na een verbouwing is alles op zolder gedumpt en daar heb ik het van zolder getrokken omdat ik het cool vond. Toen kon ik platen van mijn moeder luisteren, maar dat was niet mijn smaak, heel veel eighties. Dat is niet mijn ding. Ik kende via via iemand die platen meenam van kringlopen en diegene had dozen vol staan. Die kon ik doorspitten. Volgens mij was de eerste plaat die ik heb gevonden Back in Black van AC/DC. De eerste plaat die ik heb gekregen is denk ik Led Zeppelin II en een album van Fuzz met Ty Segall.

Welke artiest moet voor altijd zwijgen?
Vroeger had ik echt een hekel aan U2. Ik vond de muziek en hun imago niks. Bono die zichzelf Bono heeft genoemd en The Edge die zichzelf The Edge heeft genoemd. Daar kan ik niet zo goed tegen. Verder ook veel Nederlandstalige dingen. Maar leven en laten leven, weet je wel.

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
Het leven en alles wat daaraan vast zit. Dingen die impact maken, die gebeuren in je leven.

Verwacht je over 10 jaar nog in Den Haag te wonen?
Dat weet ik niet. Misschien. Ik vind het heel fijn in Den Haag, dus voor nu zit ik hier goed. Ik heb geen plannen om weg te gaan, maar je weet nooit hoe dingen gaan lopen, bijvoorbeeld qua werk. Misschien worden we wel internationaal bekend en gaan we in California wonen. Of in Seattle.

Doorgeefvraag van Benito: Welk instrument, dat je nog niet gekocht hebt en geen tijd voor hebt om te leren bespelen, zou je willen leren bespelen?
Saxofoon. Alle rockbasics heb ik wel eens gespeeld. Ik heb saxofoon wel eens geprobeerd en dat is echt niet te doen, echt zo lastig. Trompet ook. Doedelzak lijkt me ook lastig. Je blaast die zak vol en je duwt het er weer uit. Ik weet niet wiens idee dat was…

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Zou je je allereerste liedje wat hebt gemaakt ooit uitbrengen? Ik zou die van mij niet uitbrengen.

Nu we toch even jouw aandacht hebben...