Vandaag een Oh Ja Joh?! met Benito. Eerst stond de rapper bekend als J. Benito, maar die J heeft hij een tijdje geleden laten vallen. De muzikant, met het hart op de tong, draait al een tijdje mee in de Haagse hiphopscene en stond onder andere op The LIFE I LIVE en Bevrijdingsfestival. Maar wij willen natuurlijk weten waarom de hond van zijn moeder Lindy heet en wat er nou precies gebeurde op zijn twintigste verjaardag in Meijendel. Terwijl Marokko met strafschoppen Spanje versloeg en vanachter een Irish Coffee, sprak Benito ons toe.

Naam
Julien Benito Gouweleeuw

Geboortedatum en -plaats
17 oktober 1995 in Nijmegen. Mijn ouders gingen niet zo lekker samen, toen ben ik vlak voor mijn derde verjaardag met mijn moeder naar Den Haag verhuisd.

Heb je huisdieren?
Nee, niet echt. Ik wil heel graag een hond, maar woon in een soort studenhuis. Ik kan het niet aan mijzelf verkopen om daar een hond te houden. Mijn moeder heeft nog wel de hond die vroeger ook van mij was. Het is een klein, blond en langharig jachthondje. Ze heet Lindy, mijn moeder had haar bijna Fifi genoemd, dat kon echt niet.

Wat doe je aan sport?
Ik heb een jaar of drie in de sportschool aan gewichtheffen gedaan. Ook heb ik een tijdje parcour gedaan. Nu surf ik, doe ik yoga, brazilian jiu jitsu en fiets ik elke dag minstens een uur van en naar mijn werk in Wassenaar.

Wat is je beste gewoonte?
Ik zeg altijd wat ik denk. Vroeger kwam elke gedachte direct uit mijn mond. Tegenwoordig ben ik iets voorzichtiger, maar als ik een mening heb dan geef ik die. Ook als ik gezeik kan krijgen. Ik moet wel nog even zien of ik die principes houd als mijn leven in gevaar is, haha. Maar eerlijkheid heeft mij in al mijn persoonlijke relaties geholpen.

Wat is je slechtste gewoonte?
Ik ben enorm ongeduldig, altijd al geweest. Ik zat vroeger op riverdance, daar heb ik twee maanden opgezeten. Ik moest eerst de eerste riedel leren op zachte schoenen, maar ik wilde gelijk naar harde schoenen. Toen ben ik gestopt. Ook met surfen heb ik zoiets, want dat is super moeilijk. Of neem gister: De achterste deur van de tram 1 waar ik in zat, bleef open ging niet meer dicht. Het was al laat, ik kwam net van mijn vriendin in Dordrecht. Het was super vroeg, een uurtje of zeven in de ochtend en ik had er geen zin meer in dus ik was al een beetje gestresst. We stonden er vier minuten stil en ik zag tram 9 aankomen, die kon ik ook nemen. Het moment dat ik naar tram 9 loop rijdt tram 1 weg. Toen werd ook nog iemand onwel in mijn tram en moesten we op de ambulance wachten. Ik kwam drie kwartier later thuis omdat ik niet even geduldig was.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Ik vind psychedelica heel leuk om te doen. Ik doe weleens paddo's of LSD. Toen ik net daarmee begon, was ik een kleine idioot met weinig respect voor het molecuul waar ik mee aan het fokken was. Ik deed dat ooit op mijn twintigste verjaardag met mijn vrienden. Zij hebben mij onder aan een duin gevonden met mijn broek op mijn knieën en mijn slappe lul in de hand. Ik ben toen goed fucked up gegaan. Ben mijn telefoon ook twee keer kwijtgeraakt. Ik schaam me er niet meer voor, maar het heeft anderhalf jaar geduurd voordat ik hierom kon lachen. Het was een heel interessante dag.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Pizza, de basics. Qua smaak houd ik meer van New York Pizza, maar zij hebben geen kaas in de korst. De laatste tijd haal ik Papa Johns, als ik extra greasy wil gaan, want zij hebben dat wel.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Ik doe mijn ogen open en denk: godverdomme. Dan drink ik water en doe ik wat ademhalingsoefeningen. In de winter neem ik ook nog wat vitamine D pillen. Daarna ga ik douchen.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Ik denk dat Meyendel mijn favoriete plek is. Ik ga daar over het hek heen, daar is een groot natuurgebied slash delta, daar mag je eigenlijk niet komen. Of nouja, je kunt een vogelspotkaart aanvragen, maar die heb ik niet gekregen. Ik ben daar ook een keer gepakt door zo'n kaolo BOA. Dat was op een andere verjaardag. Toen was ik aan het mediteren op een heuvel en toen wilden ze me een bekeuring geven. Ik ben nog weggerend, dat werd een soort mini-klopjacht maar uiteindelijk hebben ze me gepakt. 

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
Het is een cultuurdingetje; Den Haag is best een bandjesstad, hoewel er ook best een EDM-scene is. Maar als hiphopartiest is er niet veel. Je hebt nu Vijfvier en H3C is ook al heel lang bezig. Maar ik zou willen dat dat meer was. Het feit dat er überhaupt mensen mee bezig zijn, is wel een goed teken. Het was heel lang alleen bandjes, dat is ook sick, maar er zou meer hiphop moeten zijn. Nu is er al meer, maar als je kijkt naar welk imago H3C vooral heeft, is dat meer dusty, grimey, oldschool hiphop. Vijfvier is dan meer richting trapshit. Daartussen mis ik nog wat. Ook een shout-out naar Jack Faded, hij is mad the game aan het ontwikkelen hier.

Wat is je stamkroeg?
Vroegâh kwam ik regelmatig in de Sowieso, daar ging ik met mijn matties jonko klappen. Ik ben ooit met mijn beste vriendin tegelijkertijd bad gegaan. Dat kwam door een combinatie van 'baby guiness'-shots en jonko. Tegenwoordig ga ik in mijn eentje graag naar de pannenkoekenboerderij in Meyendel. Vooral in het najaar, dan is daar glühwijn en erwtensoep.

Wat is het beste Haagse initiatief?
Het Haags Hiphop Centrum. Hoe zij jonge kids workshops geven. Ze houden mogelijke probleemkinderen van de straat. Ze hebben mij aan het begin van mijn carrière ook een spot gegeven op Bevrijdingsfestival. Ik zou willen dat ze meer waardering zouden krijgen van de gemeente. Shout-out ook naar Mista Sweet man, hij is echt een fucking legend.

Wat is voor jou de Haagse band van het moment?
Ik zeg je eerlijk, er is zo'n guy: Benito, haha. Nee grap, ik ga niet die gast zijn. Er zijn vier acts waar ik tussen twijfel. Goldband kan je niet missen op dit moment. Son Mieux wordt een beetje ge-outshined door Goldband, maar zijn ook fucking hard aan het gaan en super leipe tours aan het doen. Camiel is ook een leuke guy. Dan vind ik Flaire ook tof, ik heb met een van die gasten gewerkt bij Hartbeach. Tot slot vind ik Fuzzy Teeth ook cool. Zij stonden ook op het eindfeest van de Popronde volgens mij. Ik denk dat ik tussen die vier voor Fuzzy Teeth ga. Mijn favoriete artiest is Tame Impala en Antony is ook een soort mini Kevin Parker.

Wat vind je overschat in de Haagse scene?
Ik heb het niet zo op veel van de mensen die Mula B nadoen. Er zijn 1300 artiesten die met een zelfde soort beat en zelfde soort tekst komen. Ik word daar moe van. Ik snap het: je bent boos, je hebt een mes en je komt in mijn huis. Ik geloof niet dat het je persoonlijkheid is. Het hoeft niet, er zijn zo veel artiesten die met leipe shit komen. Niet van die copy paste shit. Dat is trouwens overal, niet alleen in de Haagse scene.

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
Hiphop zou meer love mogen krijgen. Alle vormen van hiphop.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Met Russel Brand. Hij lijkt mij een oneindig interessant leven hebben. Hij is van komiek naar moeilijke gast in talkshows gegaan en nu heeft hij een YouTube-kanaal waar hij nieuws brengt met bronnen, beter dan hoe Nu.nl dat doet. Hij heeft fucking veel contacten, dat vind ik echt leip. 

Waar kun je ’s nachts wakker van liggen?
De angst dat ik de toekomst die ik wil hebben niet kan manifesteren. Hoe het er nu voor staat? Ik weet het niet, ik ga het merken de komende paar jaar.

Welk nummer mag er gedraaid worden op je begrafenis?
'Everything In It's Right Place' van Radiohead. Dat is al heel lang mijn favoriete nummer. Ik hoorde vorige week op werk een hele harde EDM-mix ervan.

Waar luister je de laatste dagen veel naar?
Het meeste luister ik de laatste twee dagen naar mijn topsongs van 2022. Die lijst van Spotify Wrapped. Daarvoor luisterde ik vooral Tame Impala. Ik ken ken zijn eerste album nu pas vier maanden. Ik kende 'Let It Happen' al, toen heb ik de andere songs later pas geluisterd. Toen ben ik naar elk album gaan luisteren. Ik dacht toen echt van: Jezus, alles wat hij maakt is fucking leip, godverdomme.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Het zijn er twee. De eerste is al heel lang niet meer naar boven gekomen. Dat zijn een stuk of vier K-Pop-songs die ik ontdekte toen ik een jaar of vijftien was. Het andere nummer is een hardcore nummer. 'Wake Up' van Brennan Heart en The Prophet. Ik ken dat nummer nog van zomerkamp. Ik luister dat soort muziek normaal gesproken niet, maar als ik dit hoor kan ik als een skinhead bouncen. 

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Ik heb een oorbel en tien tattoeages. Mijn eerste is degene waar ik het meest blij mee ben. Ik woon in een huis op Scheveningen dat 'De Natte Haring' heette. Het hele huis hangt vol met haring-parafernalia. Ik zag boven mijn kamerdeur op een gegeven moment een schilderijtje van een haring met drie druppels. Toen dacht ik: "Dat wordt hem." Een huisgenoot van mij heeft die gezet. Ze heet The Human Printer en heeft ook mijn andere tattoos gezet. 

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
De collectors edition op wit vinyl van The Waters van Mick Jenkins. Dat is mijn favoriete rapper, hij heeft de plaat ook gesigneerd. Die plaat is ook echt ziek. Super technisch en concious. Het is nog steeds out of this world op muzikaal gebied.

Welke band moet voor altijd zwijgen?
Ik heb mijzelf afgeleerd zo te judgen, maar ik stond laatst bij de show van Tame Impala en ik had een half zegeltje LSD gedaan. Het voorprogramma was de band Perfume Genius. Ik werd zo ontzettend naar van alles aan die band. Ik gunde die guy echt die spot, maar ik wilde liever dat het niet bestond. Hij deed raar, hij bewoog raar en zijn stem was vervelend. Niet voor mij man.

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
Uit mijn leven en alles wat er gebeurt. Ook uit andere muziek hoor, maar als ik als Benito muziek schrijf komt het echt uit mijzelf.

Verwacht je over 10 jaar nog in Den Haag te wonen?
Ja man. Ik wil niet alleen maar hier wonen, maar ik wil niet permanent weg uit Den Haag. Ik werk nu in Wassenaar en daar heb ik wel wat huizen gezien die ik leip vind. Daar wil ik wel een studiootje in bouwen ofzo. Ik zou ook op Scheveningen willen blijven wonen. Dat je uit je raam kijkt en de zee ziet. 

De doorgeefvraag van Soeshiel Sharma: Als je voor één keer, uit de voor jou vertrouwde muziekstijl, een uitstapje mag maken, in welke muziekstijl zou je dan willen duiken?
Psychedelische rock. Dat is het genre dat ik het meeste luister. Hoewel ik ook het plan heb om later van die fucking smerige, duistere psytrance te maken. Maar voor nu houd ik het op psychedelische rock.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Welk instrument, dat je nog niet gekocht hebt en geen tijd voor hebt om te leren bespelen, zou je wel willen leren bespelen. Voor mij is dat saxofoon, maar ik ben benieuwd wat de volgende gast vindt.

Nu we toch even jouw aandacht hebben...