Gefeliciteerd! Niet alleen met je studiekeuze, maar vooral vanwege je keuze om in de tofste stad van Nederland te gaan wonen. Wellicht weet je al waar je terecht kan voor een lekker terrasje in de zon, maar waar moet je heen als je de muziekwereld van Den Haag wilt ontdekken? Geen zorgen, hieronder nemen wij je mee om te vertellen waar je heen kan voor lekkere livemuziek en welke feestjes jij dit studiejaar absoluut niet mag missen.

Den Haag, muziekstad achter de duinen

Het is inmiddels algemeen bekend dat Den Haag, onder andere, voor liefhebbers van scheurende gitaren de perfecte stad is. De Paap is één van de bekendste rockcafés van het land en heeft grote artiesten als Anouk, Kane en DI-RECT groot zien worden. Hoewel het podium op het moment meestal door kleinere coverbands bezet wordt (onmogelijke geluidslimieten), blijft De Paap een leuke kroeg om onder het genot van een biertje lekker te dansen. Twee deuren verderop in de straat – en een trapje naar beneden – is de Hoppzak te vinden. Deze plek staat vooral bekend om de bluesy jamsessies die er plaatsvinden en de onmogelijke hoeveelheid speciaalbier.

Als je jezelf in de meer alternatieve hoek bevindt, dan is het gebied op en rond de Grote Markt helemaal op jouw lijf geschreven. Samen met PAARD wordt dit ook wel het Popdistrict genoemd. Zomers vinden hier heel veel festivals plaats en elk weekend staan er in café De Zwarte Ruiter vette bands uit binnen- en buitenland.

Als je zelf in een band speelt en een plek zoekt waar je kan jammen, zijn Musicon en Popradar de uitgelezen locatie hiervoor. Hier kun je ook terecht voor allerlei soorten shows. Metal tot reggae en pop tot urban, alles kom je er tegen. Meer zin om barz te spitten of beats te bakken? Ga dan langs bij het Haags Hiphop Centrum (H3C). De plek waar allevier de pijlers van de urbancultuur (mc'en, DJ-ing, breakdancing en grafitti) worden uitgevoerd.

Musicon

De Grote Markt

Jazz for cool cats

Hou je meer van jazz? Dan ligt vlakbij de Grote Markt De Gekke Geit. Deze kleine en gemoedelijke bar (en hostel) is vaak het decor van jazzoptredens. Voor meer jazz en andere genres zoals wereldmuziek kun je Podium De Nieuwe Kamer in de gaten houden. Dit platform organiseert concerten op verschillende locaties door heel Den Haag. Voor sommige shows wordt een kleine entreesom gevraagd, maar er zijn ook gratis concerten. Dat is dan weer mooi meegenomen.

Ierse pub Murphy’s Law serveert behalve de lekkerste Ierse biertjes op tap ook bijna iedere avond live muziek. Op het Noordeinde bevindt zich Café Le Duc waar regelmatig jazz te horen is en waar nog vinylplaten worden gedraaid. Jazz in de Gracht ging dit jaar helaas niet door, maar hopelijk staan we volgend jaar in augustus op en rond de Bierkade weer te genieten van al het muzikale moois dat het festival brengt.

Festival Fever

Waarschijnlijk ken je het Bevrijdingsfestival en het tegenwoordig op dezelfde locatie georganiseerde Parkpop al, maar (regio) Den Haag kent veel meer festivals. De één noemt het wildgroei, de ander reuring, wat vast staat is dat er ’s zomers bijna elk weekend wel een festival te bezoeken is. Denk aan Sniester waar je alles wat rockt en rammelt kunt ontdekken, Life I Live op Koningsnach, Werfpop in Leiden, het uit de kluiten gewassen buurtfeest Zeeheldenfestival, Westerpop bij onze buren in Delft, The Crave Festival voor de technofans, Waterpop in Wateringen (waar ooit zelfs Radiohead optrad) en Kaderock bij Musicon.

Was dat het? Zeker niet, want in Den Haag vinden ook hoog aangeschreven festivals zoals TodaysArt. Rewire en Grauzone plaats. En vergis je niet, voor deze festivals komen mensen van over de hele wereld naar Den Haag. En terecht. Voor de liefhebber van urban is er I Love Hiphop waar naast lokaal en landelijk talent, meer dan eens een legende uit het buitenland voor wordt ingevlogen. 

Ook in het najaar is er nog genoeg te beleven in Den Haag. Zo vindt eind september het Just Peace Festival plaats, met naast kunst, theater en lezingen ook heel veel muziek. En blijf rond de herfstvakantie ook vooral plakken in Den Haag. Dan is namelijk de Haagse Popweek, een week lang popmuziek, workshops en ander muziekgeweld op verschillende plaatsen in de stad. 

Crossing Border is een nog grote naam in de lange lijst Haagse festivals. Het literatuur- en muziekfestival in november focust zich op de grote en kleine alternatieve muziek, zowel nationaal als internationaal. Op het festival staan vaak bands die later erg bekend worden, neem bijvoorbeeld Ed Sheeran, Julien Baker en Coldplay.

Baardvader @ Sniester 2022

Di-rect @ Parkpop 2022

Tirzah @ Rewire 2022

Jungle by Night @ Life I Live 2022

Banji @ Hipfest 2022

Son Mieux @ Kaderock 2022

Skiffa

Om echt even te ontsnappen aan alle studiestress, pak je de fiets naar Scheveningen. Ook daar is namelijk genoeg te beleven. Wat dacht je van de legendarische feestjes bij de strandclubs als Indigo of Whoosah op het Zwarte Pad? Voor een meer laidback avond kun je vanaf de zomermaanden op woensdagen terecht bij De Maatschappij - in de volksmond: de Mats - in de Keizerstraat waar elke week live muziek in intieme setting wordt gespeeld.

The Shore bevindt zich rechtstreeks in het kloppende hart van de Nederlandse surfcultuur. Eigenaar Geert Verhoeff was de oprichter van het legendarische FAST Surfdorp en de muziek en feestjes lijken weer langzaam op te bloeien bij The Shore.

Magic Moon @ Indigo

Voeten van de vloer

Heb je opeens de enorme behoefte om te dansen? Dan heeft het centrum van Den Haag genoeg leuke spots waar je al je moves kunt tonen. Op de Grote Markt vind je bijvoorbeeld Club Zèta, waar wekelijks verschillende DJ’s het avondprogramma verzorgen. Ook De Boterwaag, die je schuin tegenover de Zeta vindt, staat ’s nachts vaak in het teken van muziek. Hier kun je terecht voor een 80s of 90s feestje, of voor een Silent Disco – sta niet verbaasd te kijken als je hier en daar een tune van de Backstreet Boys voorbij hoort komen. Ook worden hier regelmatig salsa-avonden gehouden.

Om de hoek bij de Grote Markt vind je Rootz, een bierrestaurant by day en een club by night. Naast het showen van je dansmoves kun je hier op zondagavond ook genieten van jamsessies van (opkomende) bandjes, met een (speciaal)biertje in je hand. De rustieke uitstraling van het café-restaurant zorgt voor een huiselijke en relaxte sfeer - een ideale venue voor een goed feestje.

Niet alleen de Grote Markt is ’s avonds een walhalla voor feestende studenten, ook op het Plein vind je een overvloed aan leuke danscafés. Op nog geen vijfhonderd meter uit elkaar liggen de clubs Millers, Cloos, De Tijd, De Haagsche Bier Kluis en Seafoodbar 19 waar je elke avond in het weekend terecht kunt. Op donderdagavond is het studentenavond, maar ook op de weekendavonden is het altijd een feestje op het Plein.

F'or de Sier @ Rootz

Port of Call @ Zeta

PIP

Als je op Lowlands was dit jaar, komt PIP misschien al bekend voor. De club is de thuisbasis van de mannen van Goldband die dit jaar de Alpha op zijn kop zetten. PIP is te vinden op de Binckhorstlaan, tussen het Centraal Station en Station Holland Spoor. Je kunt hier niet alleen terecht voor underground feesten, ook grote namen passeren hier vaak de revue. PIP is echter niet alleen bedoeld om te dansen – als (startend) muzikant of organisator kun je hier ook je eigen evenementen en workshops organiseren.

Paard

Op de Prinsengracht, een paar minuutjes lopen vanaf de Grote Markt, zit PAARD (ook wel Het Paard van Troje), eens een meisjespensionaat maar nu hét poppodium van Den Haag. Muziekliefhebbers kunnen hier hun lol op, want er vinden in PAARD wekelijks concerten en feesten plaats. Menig artiest uit Den Haag en omgeving is groot geworden dankzij PAARD. Het poppodium staat ook bekend om de grote namen die er gespeeld hebben (Prince, U2, Pearl Jam of Mick Jagger om er maar een paar te noemen). Dit is je uitvalsbasis!

Ook in het Paardcafé, dat grenst aan het Paard, staan er van donderdag tot en met zaterdag DJ’s te draaien (na 23.00 uur). Er staan regelmatig (jonge) bands te spelen, dus check deze vooral voordat ze doorbreken en de tickets opeens bakken met geld kosten!

Dat PAARD zich niet beperkt tot muziek van een bepaald genre is, naast de uiteenlopende artiesten en bands die er optreden, ook te merken aan de verschillende feesten die er jaarlijks worden gegeven. Zo is er Rasta Nation, 80’s 90’s en Nullies, maar ook Lovumba (een avond voor rumbalovers), Love Sensez en Purge – voor alle hardstyle fans - zijn populaire terugkerende evenementen.

Dit jaar bestaat PAARD vijftig jaar en dat wordt eind oktober gevierd met een spectaculaire feestweek. Hier kom je in aanraking met de rijke PAARD-geschiedenis door een expositie in de tramtunnel en kan je nieuwe herinneringen maken tijdens concerten van onder andere San Holo en Lady Blackbird.

Bazart @ Paard

Son Mieux @ Paard

Goldband @ PAARD

Tot slot

Genoeg te doen dus in dit uit de kluiten gewassen dorp. Maar we hebben nog heel wat clubs, podia en plekken overgeslagen (de verschillende kroegen verstopt in het centrum, de festivals, enzovoorts). Maar niet getreurd! Bij 3voor12 Den Haag doen wij dagelijks verslag over muzieknieuws, festivals, optredens, bandjes en feesten. We zijn hèt platform voor muziek in Den Haag. Volgs ons op Facebook en Instagram.

Wil jij ook schrijven over de Haagse muziekscene? Fotograferen? Interviewen? Organiseren? Ervaring opdoen in de journalistiek of media? Gratis optredens en festivals bezoeken? Wij zijn altijd op zoek naar gemotiveerde redactieleden

Zelf popnieuws te melden? Mail naar info@3voor12denhaag.nl