Een podium als PAARD heeft in zijn vijftigjarige bestaan een aantal zekerheden opgebouwd. Zo is daar PAARD van stal, een traditiegetrouwe aftrap van het nieuwe seizoen. Wij zagen een mengelmoes aan acts van gevarieerde kwaliteit. En bleven tot in de late uurtjes hangen bij de emo editie van 80’s, 90’s en nullies.

ZEA @ Paard van Stal 2022

ZEA @ Paard van Stal 2022

Tussen Friesland en Afrika

In het Paardcafé opent ZEA. De Friese Amsterdammer Arnold de Boer maakte in een eerder stadium wereldwijd furore met The Ex en speelt daarnaast al tijden als ZEA. Vandaag wordt De Boer bijgestaan door drummer Ineke Duivenvoorde en met plaat Witst Noch Dat D'r Neat Wie (weet je nog dat er niks was) uit 2021 op zak, opent de act het Paardcafé. Uit alles blijkt dat ZEA geen indruk wil maken met uiterlijk vertoon, de zanger staat in een zwarte, verwassen, hoodie op het podium met zijn spaanse gitaar om. De indruk wordt echter gemaakt met de muziek. Onheilspellende, Afrikaans aandoende, gitaarlijntjes met teksten in het Fries waar je dus geen klap van verstaat. Als luisteraar krijg je het idee dat er persoonlijke dingen worden gedeeld en dat de zanger je heel dichtbij laat komen, tegelijkertijd is het een raadsel wat die dingen zijn. Een vergelijking met Broeder Dieleman is snel gemaakt, hoewel de muziek van ZEA nog meer authentiek aanvoelt. Het publiek is muisstil, op een enkeling na die zichzelf soms geen houding weet te geven. De muziek kan soms ook erg kolderiek overkomen. In ‘Fuort’ slaat de zanger als een bezetene op zijn gitaar en schreeuwt iets onverstaanbaars, terwijl een ander nummer helemaal draait om het woord “tuut” (kus in het Fries). Een gniffel ontsnapt bij een bezoeker zodra het refrein wordt ingezet: “Tuutuutuutuut”. Al dat ongemak en gegniffel verdwijnt als een Friese hertaling van ‘Ne Me Quitte Pas’ wordt gespeeld, even een moment van herkenning. ZEA is een vroeg hoogtepunt. 

Manu ft. Multibeat @ Paard van Stal

Manu ft. Multibeat @ Paard van Stal 2022

Postmoderne papa

“Dit is niet zo'n dansbare set”, merkt Manu van Kersbergen op, het is één van de weinige woordenwisselingen, buiten de context van het optreden, die de filosoof slash vrijheidsvechter slash woordenkunstenaar met het publiek deelt. Vooral dat laatste is waar, in zowel muziek als woord worden we volledig overdonderd. Er zit een gezonde vaart in, en wederom weet de artiest een blijvende indruk achter te laten. Dat is omdat we hem al meerdere malen hebben gezien met pakweg dezelfde strekking. En net als voorgaande keren met de ultieme begeleiding van .multibeat. Laten we het kort houden, deze postmoderne papa en parttime rapper brengt binnen de lijnen van de kosmos en de individuele beleving als centrale waarheid een gegrond optreden. Waar frietjes een rol spelen in een verhaal over vooroordelen en de hebzucht van de mens als een ‘wat als’ wordt gepresenteerd. Het zijn grote thema’s, maar nergens gaat het zweven. Perspectief is wat dit optreden siert.

Net niet Fugees

De blend van funk, hiphop en een vleugje reggae dat het Amersfoortse Three Little Clouds maakt, doet het goed op festivals door het hele land. Het is dansbaar, toegankelijk en ook qua show weet de band de aandacht vast te houden. Muzikaal is het allemaal iets minder uitdagend. Ondanks dat de leden allemaal hun instrument goed onder controle lijken te hebben, zijn de composities ietwat achterhaald. Neemt niet weg dat er hier en daar best een fijne groove gespeeld wordt, of dat de baslijnen bij vlagen ook van hoog niveau zijn. Echt boeien, doet het alleen niet. De band klinkt als een Fugees tributeband, hartstikke goed maar niet echt origineel. Nee, overtuigend is de show niet echt. Maar vermakelijk wel en het is ook zeker niet slecht. Een klein snackje tussen de bedrijven door: aan het eind van de avond ben je het vergeten, maar het is nooit verschrikkelijk geweest.

Three Little Clouds @ Paard van Stal 2022

Three Little Clouds @ Paard van Stal

Joi, aar en zê

In het Paardcafé staan vanavond twee acts die allebei in ander Nederlands zingen. Waar ZEA nog in de tweede rijkstaal zong, houdt Kopsmart het met onversneden Scheveningse teksten dichter bij huis. De band rondom Arie Spaans en Remco Prins (oa. Ragmob) haalt de inspiratie uit het vissersdorp aan de rand van Den Haag. Liedjes over zeelieden die stiekem huilen, de nieuwbouw in Scheveningen en alles wat met de zee te maken heeft. Misschien is dit de act die vanavond wel de meeste aandacht vast weet te houden. Iedere aanwezige heeft door dat er iets gaande is op het podium en vlak voor de bühne staan mensen de hele avond al vol bewondering te kijken naar de band. Het is bijna wonderbaarlijk om te horen hoe erg het Schevenings verschilt van het Haags, want slechts een handjevol woorden is verstaanbaar. Het hoogtepunt in de set is ‘De Prenter’ een lied over een jongen die voor het eerst mee mag als prenter op een vissersboot en op die manier verliefd wordt op het vissersbestaan. Los van een ontzettend catchy refreintje, is het nummer doorspekt met nostalgie. Kopsmart is niet de meest toegankelijke act van Den Haag, maar een optreden van deze heren is indrukwekkend.

Togolese vibes

Stel je eens voor. Een salsaband met een zwaar psychedelisch randje. Dat is de act rondom alleskunner Eblis Álvarez. Waarschijnlijk heeft hij zijn multi instrumentale talenten de koosnaam Meridian Brothers gegeven. Alsof het een mysterieuze - dus zelfverzonnen - familie van getalenteerde muzikanten betreft. Op het podium zien we zeker vier extra muzikanten die Eblis bijstaan als de Meridian Brothers en ons in een Colombiaanse trance brengen. Ja, dat is een ding.

Terwijl in de grote zaal de emo editie van 80’s, 90’s en nullies start heeft de kleine zaal nog een parel verstopt. De Togo All Stars, die de betiteling ‘all star’ meer dan waardig is. De Togolese muzikanten leunen op een sterk staaltje percussie, zoals gevorderde groepen uit Afrika dat doen. Een zwoele vibe zorgt ervoor dat geen bezoeker ongedanst blijft. Laten we voor de gelegenheid net doen alsof dat een woord is. Daarna vertrekt de redactie richting de grote zaal voor een compleet andere ervaring: de 80’s, 90’s en nullies, met een bedekkend emosausje. Een stevige aftrap van het culturele seizoen PAARD, waar we dit jaar ongetwijfeld nog vaak te vinden zijn. Echt schuren, piepen of verrassen doet het vanavond niet. Geen probleem, de popzaal blijft vooral een vertrouwd toevluchtsoord voor muziek. 

Togo All Stars @ Paard van Stal 2022

Togo All Stars @ Paard van Stal 2022

Meridian Brothers @ Paard van Stal

Nu we toch even de aandacht hebben....

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar info@3voor12denhaag.nl