De cultuursector staat langzaam weer op en in februari zijn er weer genoeg Haagse artiesten die weer wat hebben uitgebracht. Van sommigen, zoals Hanneke Laura en Dylan van Dam, vroegen we ons al af of ze nog muziek maakten. Gelukkig wel. Inmiddels al zin gekregen in de Haagse Nieuwe van februari?

Lifeless Past

In My Head

De dark wave post-punkers van Lifeless Past hebben hun tweede single ‘In My Head’ uitgebracht, afkomstig van de split-EP met de Amerikaanse band Nass Zuruck die in november van het afgelopen jaar uitkwam. De zelfgemaakte clip bevat beelden van een besneeuwd Sarajevo, waar de band in januari een optreden had. Maar we zien ook beelden van Rotterdam, waar we de Hef goed kunnen herkennen. Je weet wel, de monumentale brug die moet worden gedemonteerd voor de plezierjacht van Jeff Bezos.

Lees de update hier.

 

Ava Nova

Burned Before

Emotie en artistieke vrijheid in 'Burned Before'. AVA NOVA omschreven wij eerder als synthpop en triphop. De zoektocht naar de perfecte stijl zet AVA NOVA door met het rustige 'Burned Before'. De singer-songwriter zegt zelf het volgende over deze single: "Ik breng dit nummer uit om mezelf opnieuw uit te vinden en te experimenteren met muziekstijlen waarin ik mijn emotie en artistieke vrijheid kwijt kan."

Lees de update hier.

Movnt Olympvs

#freeapollo

Aan het begin van het jaar tipte Vijfvier en het Haags Hiphop Centrum de supergroep Movnt Olympvs. De EP 'Godsquad' bleek maar een voorproefje, want de mannen zijn terug met single #freeapollo. Een absolute aanrader voor fans van geïnspireerde rauwe hiphop met een eigen smaakje.

Dylan van Dam

Isabel

Je zou Dylan van Dam kunnen kennen als de frontman van Forever Saturday/The Hague Idiots. Begin deze maand kwam zijn eerste solo single 'Isabel' uit. Surprise, surprise: het nummer is geïnspireerd door een dame. Zijn muziek omschrijft de artiest als ongebonden kleurrijke indie pop. In de clip zien we Dylan met een Yamaha strat door een dorpje aan zee in Portugal rondlopen, terwijl hij zingt over Isabel waarvan hij hoopt dat ze nooit verandert. De oeh yeah yeah yeah koortjes vliegen je om de oren. Catchy, maar ook behoorlijk aan de cheesy kant.

Valice

Seven Days Maybe Eight

Ja, het nummer is al even uit. De EP 'I Play A Game' is al even uit, maar de band bracht onlangs een videoclip uit voor het nummer 'Seven Days Maybe Eight' waarin zwangerschap als een soort videogame wordt gepresenteerd. Volgens de band is de combinatie lief en eng typerend voor Valice. We zouden adviseren bekijk de videoclip en oordeel zelf maar.

De Kraaien ft Outsiders

Huichelaar

De Haagse DJ Outsiders had al eerder de handen ineen geslagen met De Kraaien voor 1 Team. Mogelijk ken je de DJ van de remix van Kali door Django Wagner die daarmee een aardige nummer 1-hit scoorde. Dit keer zijn de Haagse Kraaien terug met Huichelaar, een kitschere track die je of helemaal te gek vind of compleet aan je voorbij gaat. Het idee is simpel, soms moet je gewoon even afreageren. De mannen trekken zich natuurlijk ook niks aan van dit commentaar en dat zou jij ook moeten doen. Althans, als je zit te wachten op een vlammend hardstyle nummer met je favoriete kraaien in de hoofdrol.

MAXINE

Don't (Acoustic)

De originele track stamt uit 2019, maar laten we er toch weer even bij stilstaan. Onlangs is er een akoestische versie uitgebracht en hierop horen we toch echt een Haagse Sigrid. Nog steeds een prachtige track die op deze stripped down versie nog beter tot zijn recht komt.   

Graeme James

Everlasting Love

Als je helemaal geen zin hebt in pop- rock- of rapmuziek dan zoek je waarschijnlijk iets als Graeme James. De traditionele muziek doet denken aan moderne alt-folk acts als Fleet Foxes en Bright Eyes. Afijn, bij het bekijken van de coverart of zijn promofoto's had je dat waarschijnlijk ook wel door. Dit is een act die niet zozeer verrast, maar precies doet waar hij goed in is. En de rijke klanken op 'Everlasting Love' zijn daar het eindresultaat van.

Hanneke Laura

Turn the Tide

Met 'Turn the Tide' heeft Hanneke Laura een lieflijk en vrij doorsnee nummer in handen. Het sprankelt vooral door de uitvoering. We kunnen het refrein op zoveel mogelijke manieren interpreteren waardoor je het gemakkelijk als tijdloos kan bestempelen. Al moeten we eerlijk bekennen dat we blij zijn dat we eindelijk weer wat horen van Hanneke. De laatste release stamt alweer uit 2017.

Hermes Barzelini

Tranen

We horen je denken: "Huh, Hermes Barzelini? Daar hebben we vorige maand ook al iets van gehoord." Dat klopt, want de Haagse rapper heeft een plan en is vastberaden te slagen. Daar gaan releases bij gepaard en met 'Tranen' heeft de rapper weer een nieuwe wapenfeit. De ondertitel van de song is 'A story by Hermes Barzelini' en inderdaad kijkt de rapper terug op zijn leven tot nu toe. Hoe hij zijn moeder heeft laten huilen en van straatschoffie is opgegroeid tot een artiest met een duidelijke visie. Iets dat de rapper in een eerder interview ook al leek te vertellen. Wederom levert de rapper kwaliteit. De song is iets moderner dan eerder werk van Hermes, maar nog steeds zijn de flows ijzersterk en lijkt de boodschap recht uit het hart te komen. De tranen van Hermes' moeder zullen nu niet meer van teleurstelling maar van trots zijn.

Koen Herfst

Isolation Sessions

Dat Koen Herst een indrukwekkende drummer is wisten we in Den Haag al jaren. Elk jaar organiseert Koen herfstfest in PAARD en nodigt daar drummers uit vanuit allerlei disciplines. En daar zijn ongetwijfeld veel professionele relaties ontstaan. Op het onlangs uitgebrachte soloalbum Isolation Sessions komt vooral die diversiteit van Koen naar voren. Hij heeft ervoor gekozen om een breed scala aan muzikanten te vertegenwoordigen. Zo is 'Connection Please' een soort triphop door de mix van drum 'n bass en de rap van Jon Tarifa. Terwijl het rockspectrum later op 'Going Under' aan de beurt is. Het effect is dat er door dit sessiealbum een soort rode draad van progressieve rock loopt. Dit is niet, wat de naam wel doet vermoeden, een puur album voor muzikanten door muzikanten. Het is een uitermate goed luisterbare plaat.

F1rstman

The Blend

Hassan Syed, zoals F1rstman in het echt heet is een Pakistaans-Nederlandse rapper en beatboxer. En zo is op zijn uitgebrachte album 'The Blend' vooral een mengelmoes van stijlen te horen. Oosterse stijlen gaan hand in hand met hedendaagse trap. Alles heeft een iets te hoog wow-productie waardoor de nuance verloren gaat in een futuristisch jasje die niet helemaal lijkt te passen. Toch is er veel goeds te horen op The Blend, vooral de clubtracks zullen ongetwijfeld aanslaan.

Tortuga

Verpest

In het Spaans is Tortuga een schildpad, maar de Haagse rapper met diezelfde naam is alles behalve traag. Op debuutsingle 'Verpest' rapt Eddo, zoals Tortuga eigenlijk heet, over een verloren liefde die verloren is gegaan ten koste van zijn wil om geld te verdienen. Nu is de rapper rijk, maar heeft hij geen persoon om dat geld mee te delen. Eddo herkennen we nog van nu-metal/hardrock-groep Made In Stock, waarmee hij onder andere in PAARD optrad. In de tussentijd lijkt de vocalist gegroeid te zijn als rapper, want de flows zijn sterk, de hook blijft hangen en af en toe komt er een fijne punchline voorbij als: "Ik kom niet uit Rotterdam, maar hou wel van Winne." Het is een interessante debuutsingle en het lijkt erop dat Tortuga een blijvertje is.

Check de hele clip hier

Mis je een Haagse Nieuwe?

Zelf muziek gemaakt? Of wil je iets doorgeven dat op de lijst moet? DAT BEPALEN WIJ ZELF WEL. Maar mail je tips vooral naar info@3voor12denhaag.nl en wie weet staat jouw favoriete release de volgende keer te pronken tussen de andere Haagse Nieuwe muziek.

De Haagse Nieuwe playlist van deze maand luister je hieronder.