In onze nieuwe rubriek Hofstad Hiphop, in samenwerking met het Haags Hiphop Centrum en Vijfvier, lees je maandelijks wat er in het Haagse op hiphopgebied gebeurt en belichten we een artiest die hard aan het grinden is en meer gezien zou moeten worden. Aangezien er veel video’s gedropt worden, wordt er maandelijks een clip geselecteerd die de moeite waard is. Enjoy!

Den Haag is een onderschatte speler in de hiphop game, terwijl de hofstad vanaf de jaren 80 al een flinke rol in de scene speelt. Waren daar vroeger de parties op de rollerskatebaan en daarna Paard waar stad en land op af kwam, zo zijn er nu diverse acts die landelijk bekendheid genieten en in de charts staan. Daarnaast heeft Den Haag een stevige underground stroming en vele opkomende acts die volgens ons niet genoeg shine krijgen. Om daar de spotlight op te zetten, hebben wij van 3voor12 Den Haag de handen ineen geslagen met het Haags Hiphop Centrum en Vijfvier, want wie weten er meer over Haagse hiphop dan zij?
 

Releases

Movnt Olympvs - Godsquad (EP)

Cobra, Ill Material, Jojo Wavy, Ome Guus, Deuces

H3C
Movnt Olympvs brengt slome rauwheid zoals we dat kennen van de Amerikaanse Griselda mannen. Beatloops met random onderbrekingen en tekstsamples leggen de basis voor de lyrics van onder andere Jojo Wavy en oudgediende Ahab.

Vijfvier 
Godsquad is een uniek album binnen het Nederlandse hiphop landschap. De beats zijn rauw en duister en de MC’s weten dit stuk voor stuk op een authentieke manier in te vullen. Een goed alternatief voor Nederlandse hiphopheads binnen deze niche. 

Originaliteit - 5,5 ooievaars
Beats - 5 ooievaars
Lyrics - 6,5 ooievaars
Creativiteit - 7 ooievaars
Posse gevoel - 10 ooievaars 

DIOR - Dropping Gems (Album)

Jack Zwarts, Nifty Loops, Big Dro & D Chesron

H3C
Dit in H3C bijeengekomen gezelschap brengt duidelijk de 90’s back in de vorm van boombap beats, engelstalige bars en punchlines. Lekker voor de liefhebber!

Vijfvier
Was positief verrast door deze release. De plaat doet echt aan als een 90s album door de manier van afmixen, de flows van de MC’s en de beats. D Chesron is een hele ervaren MC die op elke stijl uit de voeten kan, Big Dro heeft een luie soepele flow en Nifty Loops heeft een goede techniek en clevere punchlines. Producer en engineer Jack Zwarts weet dit goed samen te smeden en dit zorgt voor een sterke productie die nostalgische gevoelens oproept.

Originaliteit - 5,5 ooievaars
Beats - 9 ooievaars
Lyrics - 6 ooievaars
Creativiteit - 7,5 ooievaars
Throwback - 10 ooievaars

Boegie - Zone 5400 (Album)

H3C
Dit album telt lekker veel tracks, 16 om precies te zijn met non-stop straat rap. Wat topics aan gaat moet je dan ook niet veel diversiteit verwachten maar de beats maken dat goed. Een solide album van de Haagse straten zonder veel featurings, dus een prima debuut van Boegie

Vijfvier
Lang gewacht op dit album en het maakt zijn verwachting waar. Boegie bewijst met dit album een geskillde MC te zijn die de rapgame goed gestudeerd heeft. De featurings van Mula B en Kingsize geven het geheel extra gewicht en de samenwerking met Jama MW en Jea is een dope vier om vier die aanvoelt als een buurt cypher. Enige wat misschien mist is een echte uitschieter. Sterke storystelling en hele solide binnenkomer vanuit het WW-kamp.

Originaliteit - 5 ooievaars
Beats - 6,5 ooievaars
Lyrics - 6,5 ooievaars
Creativiteit - 6 ooievaars
Straat level - 10 ooievaars

Clip van de maand

Compact x Fishy - 6ruce 4 Ever

Word on the street is…

  • De nieuwe 101barz sessie van Mula B is er.
  • Boom Down dropte onlangs een track met de uit Houston afkomstige Lil Flip die we nog kennen van de mega hit ‘Sunshine’ uit de early 2000s.
  • Locks Vegas is terug met een nieuwe track: 'Hamam In Bodrum'. En er komt ook een album aan.
  • Agga is goed vertegenwoordigd op de mixtape van Winne en Virgil van Dijk.
  • Op 14 februari komt “The Great Reset” uit, een album met veel Haagse artiesten dat in december tijdens het Beatz, Barz & Quaility schrijverskamp in H3C is gemaakt.

Events

3 maart - Paardcafé: Vijfvier presents BANDO, met God Full Effect, Filosofische Stilte, RACE en Adnan.PSD.