Singer-songwriter TOINE (Toine Scholten) brengt vrijdag 10 juni zijn eerste EP ‘TOINE’ uit. Wij belden even met deze Haagse artiest en vroegen hem naar de weg die hij bewandelde voordat hij met met zijn single 'I can't take it back' meer dan 300.000(!) streams had.

TOINE deed in 2014 mee aan het tv programma De Beste Singer-Songwriter. Hij schreef hiervoor zijn eigen song ‘Adventure of Love’, maar bracht deze nooit zelf uit -wel is het nummer uitgebracht via het tv-programma. Afgelopen oktober releaste TOINE zijn single 'I can't take it back', en die gaat hard.

“Toine, we hebben jou nog nooit gesproken bij 3voor12 Den Haag, terwijl je al wel een tijdje in de scene zit, we hebben wat gemist!’

“Ik loop inderdaad al heel wat jaren mee in de Haagse muziekscene, maar heb het eigenlijk altijd alleen gedaan. Ik ben pas recent op zoek gegaan naar mensen die me daarin konden versterken, en dacht ik klop ook eens bij 3voor12 aan!.”

TOINE speelt van origine blues en funk, hij heeft bij veel jazzgitaristen gespeeld en heeft les genomen om zijn muzikale vocabulaire te kunnen verbreden en vergroten. “Ik heb altijd eigen songs geschreven, daarin heb ik een ruime aanloop gehad en voel me nu veel zekerder in mijn eigen stijl. Ik kan mezelf laten zien.”

"Ik voel me nu veel zekerder in mijn eigen stijl. Ik kan mezelf laten zien.”

Vroeger speelde TOINE in een schoolbandje, daarna trad hij regelmatig op met z'n vader, saxofonist -en slager, Piet Scholten (Cordon Blues, The Limits). Ze hebben samen veel in kroegen binnen en buiten Den Haag gespeeld. “Het was een super leuke tijd, maar ik ben op een gegeven moment veel meer mijn eigen koers gaan varen”.

“De afgelopen paar jaar waren gekke tijden. De hele muzieksector is kapotgeslagen door de Corona en probeert zich nu te herstellen. Dat gaat nu toch wel met pieken en dalen.” Die Coronacrisis zag TOINE dan ook totaal niet aankomen. “Mijn agenda stond vol en was in één klap leeg.”

Inventief is TOINE gelukkig en hij wist op ludieke manieren de pandemie door te komen. “Ik heb een videochallenge door Den Haag gehouden, waarbij ik op gekke locaties speelde. Op een parkeerdek op de Binckhorst heb ik ‘Everybody wants to rule the World’ van Tears for Fears gecoverd, opgenomen en op socials gezet. Toen heb ik aangegeven dat ik nog op zoek was naar drie andere locaties in Den Haag.”

Gehuld in een ‘Hou je Haags’ shirt, geeft Toine een eigen draai aan ‘It’s so hard’ in een leeg ADO-stadion. Ook stond hij op het helikopterdek van het HAGAziekenhuis met zijn eigen ‘Thank You’ en bedankte daarmee het hardwerkende Haagse zorgpersoneel.

Nu meer poppodia hun deuren weer openen kan Toine weer aan de bak. Binnenkort staat hij op Jazzflavours in Scheveningen en speelt daarna buiten Den Haag. Hij kan niet wachten om vrijdag 10 juni zijn EP releaseshow te geven in PAARD.