The Depression Club kondigt aan verder te gaan zonder frontman en gitarist Gijs Schouten. Behalve dat we dat ontzettend jammer vinden, roept het ook de vraag op: wat gaat Gijs nu doen? We vragen het hem onder het genot van een kop koffie in de zon. En wat blijkt, hij gaat zijn oude project My Girlfriend weer opstarten.

“Ik vond het heel lastig om weg te gaan bij The Depression Club” vertelt de ex-frontman ons. “Ik speel al zo'n 1,5 jaar met het idee om te stoppen. Dat is een beetje ontstaan door de coronacrisis. In die tijd hebben we alleen nieuwe muziek geschreven en niet op kunnen treden. Tijdens het schrijven van de nummers merkte ik dat ik muziek aan het maken was die bij de band paste. Niet per se muziek die ik zelf wilde schrijven of mooi vind.”

Uiteindelijk hakt de zanger, gitarist, bassist, wat doet hij eigenlijk niet?, de knoop door. Hij kiest voor zijn eigen muzikale pad. Een lastige keuze, als je in een band speelt die zo goed met elkaar omgaat. “Dat is ook de reden dat het zo lang heeft geduurd voordat ik het uiteindelijk heb kunnen zeggen. We zijn niet alleen bandleden, maar ook vrienden. En omdat ze allemaal ver weg wonen, weet ik zeker dat we elkaar nu minder vaak gaan zien. Dat vind ik jammer. Daarnaast was The Depression Club de eerste band die ik gestart ben die geen vriendenproject was. Dit was echt een groep muzikanten bij elkaar, met audities enzo.”

De wedergeboorte van My Girlfriend

We vragen Gijs hoe het is gekomen dat hij zijn oude project My Girlfriend weer heeft opgestart. “Ik merkte dat ik tijdens het schrijven voor The Depression Club een beetje kwijtraakte wat ik zelf leuk vind om te maken. Het voelde alsof de band een voertuig was voor mijn ideeën en ik steeds meer mijn ideeën daarop aan het aanpassen was.”

“Ik woonde een tijdje samen met Pim Buitenhek. Het leek ons leuk om weer eens samen wat te doen, dus we gingen muziek maken. Tijdens het schrijven van de nummers, kwamen we erachter dat dit eigenlijk allemaal nummers waren die heel goed bij My Girlfriend paste. Een band die we zes jaar geleden hadden. Toen dachten we: moeten we dat dan niet gewoon weer gaan doen? In My Girlfriend zat naast ons tweeën een toetsenist, mijn beste vriend Twan van der Togt. Maar die woont nu in Engeland. Ik heb hem opgebeld en gevraagd of hij het oke zou vinden als we verder zouden gaan met die band. Zijn reactie: ‘Ja beter doe je dat! Want dan kan ik zeggen dat ik ooit in dat bandje heb gespeeld.’ Dus nu oefenen we met een nieuwe toetsenist, Jeroen Dix. En hebben we onze eerste show gepland staan: 30 juni spelen we op het Zeeheldenfestival!”

Voor iedereen die zes jaar geleden nog niet in Den Haag woonde of om andere reden nog niet van My Girlfriend heeft gehoord: Het is een driemansband met Jeroen op toetsen en orgel, Gijs op zang en bas en Pim op drums. Voor de oplettende lezer: nee, de band heeft inderdaad geen gitarist. “Het is een beetje The Wombats, meets Blood Red Shoes, Arctic Monkeys- achtig.” aldus Gijs. “Dat we geen gitarist hadden, zorgde er juist voor dat de muziek die we maakten niet meteen klonk als alle andere bandjes”, vertelt hij verder. “Dat is ook het vette eraan, dus dat hebben we erin gehouden.”

Benieuwd geworden naar dit nieuwe, oude, bandje? Ze staan 30 juni om 19:00 uur op het Zeeheldenfestival!