In onze rubriek Hofstad Hiphop, in samenwerking met het Haags Hiphop Centrum en Vijfvier, lees je maandelijks wat er in het Haagse op hiphopgebied gebeurt en belichten we een artiest die hard aan het grinden is en meer gezien zou moeten worden. Aangezien er veel video’s gedropt worden, wordt er maandelijks een clip geselecteerd die de moeite waard is. Ook hebben we in kaart gebracht wat er ons allemaal ter ore is gekomen "on the streets" en laten we zien wat er allemaal op het programma staat qua events. Enjoy!

Den Haag is een onderschatte speler in de hiphop game, terwijl de hofstad vanaf de jaren 80 al een flinke rol in de scene speelt. Waren daar vroeger de parties op de rollerskatebaan en daarna Paard waar stad en land op af kwam, zo zijn er nu diverse acts die landelijk bekendheid genieten en in de charts staan. Daarnaast heeft Den Haag een stevige underground stroming en vele opkomende acts die volgens ons niet genoeg shine krijgen. Om daar de spotlight op te zetten, hebben wij van 3voor12 Den Haag de handen ineen geslagen met het Haags Hiphop Centrum en Vijfvier, want wie weten er meer over Haagse hiphop dan zij?

Releases

Foof Thug - I Told Ya

H3C

Foof Thug is een fenomeen in Den Haag die al heel wat jaren meedraait in de rap game. Dat blijkt ook uit de intro waar een legio aan mensen hem een big up geeft om 'the man himself' aan te kondigen voordat hij ook maar één woord rapt op het album.

Waar hij vroeger mixtapes dropte, was het nu tijd voor zijn debuutalbum. Het geheel is geproduceerd door Nick.Ill.Son en is daardoor ook een geheel qua sound. Zoals je zou verwachten dropt Foof een rauwe Westcoast stijl met lyrics die hoofdzakelijk braggin & boastin’ zijn maar zeker lekker flowen en klinken. Wat het geheel ook nice maakt, is dat hij Engelstalig rapt. 

Je kan echt zeggen dat Foof Thug een eigen, herkenbare sound heeft die je door het hele album laat genieten. Laid back, hardcore street en soms iets meer mellow…de man rockt het gewoon alsof het vanzelf gaat. 

Vijfvier 

Foof Thug is voor de nieuwe generatie wellicht een onbekende naam maar voor de gevestigde orde en daarboven een oude bekende. Het album i begint veelbelovend met een intro die de vraag opwekt waarom Foof zo breed gerespecteerd is. 

Op de nummers die volgen wordt al snel duidelijk dat Foof zijn inspiratie haalt uit de old school westcoast sound. De man kan flowen, heeft een nonchalante en soepele manier van vertellen en de beats van Nick.Ill.Son sluiten daar naadloos op aan. De beats zijn westcoast maar hebben ook een duidelijke invloed van trap en moderne genres. Dat Foof al een tijd meedraait is goed te merken aan zijn delivery en manier van story-telling. Zo horen we emotionele verhalen over broederschap en overlevingsmodus voorbijkomen maar horen we ook de oude vertrouwde brag ‘n boast tracks zoals 'It’s Foof' en 'Save That Shit'. 

I Told Ya is een vermakelijk album dat productioneel prima in elkaar zit, een duidelijke sound heeft en niet de nodige uitstapjes mist.

Clip van de maand

Eljero Elia - Black Owned ft. Locks Vegas (Prod. by Albert Harvey)

Prijsvraag

Op zaterdag 25 juni staat rapper Kay Slice samen met YVES in PAARD. En jij kan daarbij zijn, want wij mogen twee kaartjes weggeven.

Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is voor 22 juni het antwoord op de volgende vraag mailen naar info@3voor12denhaag.nl: in welk land liggen de roots van Kay Slice? Doe mee, en misschien ben je erbij! 

Word on the street is…

  • 54 FEST is terug! Met zowel lokale als internationale live-acts en DJs, rapbattles, een kunstexpositie, een pop-up tattooshop en merchandise stores van Vijf Vier en Bears & Bones. Be there!

  • Nieuwe Hardbars Sessies zijn van start gegaan (geef je op!). 

  • Rico Stone is vergevorderd met zijn album.

Events

4 juni - The Grey Space in The Middle: 54 FEST met Kleine Crack, Cookietchim, Yung K en meer

9 juni - Paard: Ronnie Flex & The Team

12 juni - Malieveld: Parkpop I Love Hiphop area met o.a. JM Fuego, Djesco10, Benito, D.I.O.R. en Nordin

14 juni - H3C: Masterclass Excellent & spitsessie

14 juni - Theater Dakota: OokVanJou Zomerfestival met lokale acts, DJs en meer

16 - 18 juni - Skatepark Sweatshop: Urban weekend

18 juni - PIP: Vijf Vier in PIP met Flansie, 54&FRIENDS en meer

25 juni - Paard: Kay Slice 

25 juni - PIP: Vijf Vier in PIP met Locks Vegas, Nate en meer

26 juni - H3C: Dutch Beat Masters - beatmakers battle

29 juni - Prins Hendrikplein: Zeehelden Festival met oa LA Santana, Benito en Lange Poes

19 juli - 1 aug - Atrium stadhuis:  Hiphop expo van The Hague Street Art & I Love Hiphop

29 juli - 7 augustus: I Love Hiphop festival